Jääkiekon MM-kisoissa jo useita yllätyksiä – Ruotsi kyykkäsi pahasti

Latvia isännöi jääkiekon 2021 MM-kisoja Riiassa

Latvia isännöi jääkiekon 2021 MM-kisoja Riiassa. (Kuva AOP)

Kazakstan otti lauantaina yllätysvoiton Latviasta, Tanska kukisti Ruotsin ja Sveitsi tyrmäsi Tshekin.

JÄÄKIEKKO MM-jääkiekkoa Riiassa isännöivä Latvia yllätti avausottelussaan perjantaina voittamalla Kanadan 2-0. Toisessa ottelussaan lauantaina Latvia kuitenkin hävisi Kazakstanille voittolaukauskisan jälkeen 2-3.

Latvialle kahden pisteen menetys oli paha takaisku. Ne saattoivat maksaa sille paikan puolivälieriin.

Miesten MM-kisoihin viiden vuoden tauon jälkeen palannut Kazakstan osoitti olevansa yllätysvalmis. Suomelle sunnuntain Kazakstan-ottelu sunnuntaina ei välttämättä olekaan läpihuutojuttu.

Tshekkiä on pidetty mitalisuosikkina, mutta joukkue onkin yllättäen aloittanut MM-urakkansa kahdella tappiolla. Perjantaina Tshekki hävisi Venäjälle 3-4 ja lauantaina Sveitsi jyräsi tshekit 5-2.

Sveitsi on voittanut MM-kisoissa hopeaa 2013 ja 2018 ja sillä on MM-kisoissa mukana kovan luokan NHL-pelaajia. Merkittävä yllätys voitto Tshekistä ei sveitsiläisiltä ollut.

Sveitsin ylivoimapeli oli murskaavaa. Viidestä maalistaan Sveitsi teki neljä ylivoimalla.

Lauantain kovimmasta yllätyksestä vastasi Tanska, joka voitti ”isoveljensä” Ruotsin maalein 4-3. Ruotsi oli Tanskaa vastaan yllättävän suurissa vaikeuksissa.

Ruotsin päävalmentaja, entinen NHL-pelaaja Johan Garpenlöv totesi suorasukaisesti, ettei hänen joukkueensa pelannut riittävän hyvällä tasolla.

– On pettymys. Lähdimme voittamaan tätä peliä. Emme voittaneet, emmekä pelanneet niin hyvin kuin olisi pitänyt. Hyvä asia on, että kuusi peliä on vielä jäljellä, mutta hyvin suuri pettymys kuitenkin.

Garpenlöv otti esille selkeitä syitä, miksi Ruotsi hävisi ottelun.

– Olimme vähän liian passiivisia. Hävisimme liikaa kaksinkamppailuja. Meillä on joukkueessa pelaajia, jotka eivät aiemmin ole pelanneet MM-kisoissa. Emme oikein saaneet peliä kulkemaan.

Saksan on aloittanut MM-kisat kahdella voitolla. Avausottelussaan Saksa voitti perjantaina Italian 9-4 ja lauantaina Norja jäi saksalaisten jalkoihin maalein 1-5.

Koronatartunnat ovat heikentäneet Italiaa huomattavasti, mutta Norjan odotettiin antavan Saksalle tasaisen vastuksen. Toisin kävi.

– Mielestäni vastustaja ei ollut ollenkaan huono. Vastustaja oli energinen, kommentoi Saksan suomalainen päävalmentaja Toni Söderholm Norja-ottelun jälkeen.

Söderholm painottaa turnauksen hyvän alun olleen seurausta hyvästä valmistautumisesta otteluihin.

– Kävimme tarkkaan läpi Norjan joukkueen ja heidän pelitapansa ja pelaajamme olivat valmistautuneet hyvin. Seuraavaan otteluun pitää valmistautua myös hyvin ja parannettavaa löytyy kyllä, Söderholm sanoi.

Edellisissä MM-kisoissa 2019 Söderholm luotsasi Saksan puolivälieriin, joissa saksalaiset taipuivat Tshekille.

Venäjä jatkaa Saksan tavoin puhtaalla pelillä. Toisessa ottelussaan Venäjä murskasi Britannian 7-1.

Suomi aloitti 2-1 -voitolla vahvasta Yhdysvaltojen joukkueesta. Sunnuntaina Leijonat pelaa Kazakstania vastaan ja on sen kuuluisan pakkovoiton edessä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonat voitti todella vahvan USA:n – ”Kauden kovin peli kyllä pelattiin”

Kommentoi Facebookissa