Leijonat voitti todella vahvan USA:n – ”Kauden kovin peli kyllä pelattiin”

Leijonat aloitti MM-jääkiekon voittamalla Yhdysvallat 2-1

Leijonat aloitti MM-jääkiekon voittamalla Yhdysvallat 2-1. (Kuva AOP)

Yhdysvallat laittoi Leijonat todella koville, mutta Suomi voitti maalein 2-1 napaten täydet kolme pistettä.

JÄÄKIEKKO Leijonat avasi MM-kisat Riikassa voitolla kaadettuaan avausottelussaan kaadettuaan Yhdysvallat maalein 2-1. Suomi oli välillä suurissa vaikeuksissa ja sai kiittää voitostaan myös amerikkalaisten saamattomuutta heidän maalipaikoissaan.

Ottelun kaikki maalit nähtiin toisessa erässä. Atte Ohtamaan laukaus muutti amerikkalaispelaajasta suuntaan ja meni maaliin hienon ottelun torjuneen yhdysvaltalaisvahti Cal Petersenin längistä. Iiro Pakarisen tekemän maalin Petersen ohjasi omiin. Jason Robertson kavensi 1-2:een Jussi Olkinuoran längistä.

Olkinuora päästi Robertsonin maalin helposti, mutta otti monta huipputorjuntaa ja oli Leijonien ykkössankari. Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kehuikin maalivahtiaan ja voittoa kovasta joukkueesta.

– Kahdessa ensimmäisessä erässä pelattiin hyvin. USA oli erinomainen tänään. Olivat vahva ja kurinalainen joukkue. Onneksi Olkinuora oli erinomainen. Olen erittäin tyytyväinen voittoon, Jalonen sanoi.

Ottelu oli todella vauhdikas. Jalosen mukaan Leijonat pelasi kovimman pelinsä tällä kaudella toistaiseksi.

– Vastassa oli todella kova joukkue. Tän kauden kovin peli kyllä pelattiin. Mentiin aika haipakkaa ja vaatimustaso oli todella kova. Oli kyllä kovempi peli jenkkejä vastaan kuin kaksi vuotta sitten, vaikka se peli silloin hävittiin. Tää jenkkijoukkue pelasi suuremmalla sydämellä kyllä kuin se USA kaksi vuotta sitten, Jalonen vertasi vuoden 2019 Yhdysvallat-ottelua, jossa Leijonat taipui jatkoajalla.

Yhdysvalloilla on Riikan MM-kisoissa jalkeilla nuori, pääosin NHL-pelaajista koottu joukkue. Jalonen myönsi yllättyneensä, miten kova ryhmä vastassa oli.

– Vastustaja oli todella hyvä. Jopa ehkä parempi, mitä odotin. Jenkit tulee usein vähän takki auki, mutta nyt ei kyllä tullut.

Leijonilla oli ottelussa myös useita pelaajia, jotka eivät aivan onnistuneet. Jalonen painotti, ettei ketjumuutoksista tai pelaajien kierrättämisestä vielä ole päätetty.

– Rotaatio ei tavallaan ole se lähtökohta. Katotaan tää peli ja katotaan, tarviiko tehdä muutoksia. Mitä paremmin pelaaja pelaa, sitä todennäköisimmin pelaa seuraavassa pelissä, ellei haluta sitten huilauttaa.

Hannes Björnisen ketju sai Jaloselta kehut.

– Tekin näitte, että osa toimi paremmin ja osa huonommin. Björnisen ketju oli vahva tänään. Kiekko oli usein vastustajan päässä. Hyvä startti heiltä kaikin puolin.

Olkinuora oli Suomen ykköshahmo. Jalosen mukaan ykkösmaalivahdista ei vielä ole päätetty, mutta Olkinuora antoi hänen mukaansa vahvan näytön vireestään.

– Peli kerrallaan mennään, kuten varmaan tapana ollut. Toinenkin maalivahti varmaan peliaikaa meillä saa. Ei ole lyöty lukkoon. Mutta totta kai, Olkinuora veti aika pelin alkuun. Toki on monta peliä jäljellä, Jalonen totesi maalivahtitilanteesta.

Suomi oli ajoittain vaikeuksissa omalla alueellaan, eikä tahtonut saada hyökkäyspeliään käyntiin. Jalonen ei vaikuttanut huolestuneelta. Hän korosti, että vastassa oli todella kova joukkue.

– Oli kyllä semmoinen paine, ettei helposti lähdetä siitä. Ei ollut mikään häpeä. Muutkin joukkueet ovat vaikeuksissa jenkkejä vastaan, kun on tommoinen paine. Jenkit oli todella hyvässä tikissä tossa kolmannessa erässä.

Suomi jatkaa pelejään Riikassa heti sunnuntaina. Silloin vastassa on Kazakstan kello 16.15 alkavassa ottelussa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Latvia aloitti MM-jääkiekon jymypaukulla – Kanada nurin

Kommentoi Facebookissa