JÄÄKIEKKO Jääkiekon MM-kisojen jokakeväinen puheenaihe on joukkuemäärä ja ylipaisutettu formaatti. Keskustelu on koventunut, kun Venäjä ja Valko-Venäjä on suljettu kisoista.
Leijonat avasi jääkiekon MM-turnauksen 0-1 -rankkaritappiolla Tshekille. Sen jälkeen tulivat 8-0 -voitto Britanniasta ja 4-1 -voitto Norjasta.
Suomalaismediat ovat hehkutelleet Leijonien maalijuhlia. Britannia-ottelukin oli kuulemma MM-kisojen arvoinen brittikiekon kehityksen kannalta.
Asioista voi olla myös toista mieltä. MM-kisojen alkusarja on puuduttavan pitkä ja pelaajia rasitetaan kovan kauden jälkeen turhankin paljon.
Fiksumpaa olisi pelata kisat toisella järjestelmällä, jossa joukkueet olisi jaettu kahdelle eri tasolle, kuten salibandyn MM-kisoissa.
Heikomman tason parhaat pääsisivät sitten pudotuspeleissä haastamaan paremman tason heikompia maita ja sitä kautta olisi mahdollisuus edetä loppupeleihin.
Britannian jääkiekon kehitystä palvelisivat paremmin tasaisemmat ottelut. Brittifanien luomasta kivasta tunnelmasta huolimatta nykyinen MM-kisaformaatti ei kuitenkaan brittikiekkoa lopulta kehitä, vaan maassa tarvittaisiin parempaa juniorityötä sekä kovempitasoisempi Britannian oma jääkiekon pääsarja.
Norjassa olisi parempia edellytyksiä nousta jääkiekon huippumaaksi talvisten olosuhteiden ansiosta. Yritykset sponsoroivat siellä mieluummin kuitenkin hiihtoa, jalkapalloa tai käsipalloa. Norjan jääkiekko on viime vuosina ollut rahapulassa, eikä merkittäviä kehitysaskeleita ole näköpiirissä.
Jos MM-jääkiekon alkusarja pelattaisiin kahdella eri sarjatasolla, kuuluisi Norjakin alemmalle tasolle. Norja ja Britannia voisivat sitten ratkaista paremmuutensa siitä, kumpi voisi päästä pelaamaan Suomea vastaan.
Pakkopullaformaatista pidetään MM-kiekossa kuitenkin sitkeästi kiinni. Mammuttiformaatti on ainakin toistaiseksi vielä rahasampo.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Leijonille helppo voitto Norjasta – Oliver Kapasessa tähtiainesta
Kommentoi Facebookissa