Jaguar ei keskity vain katumaastureihin – 2+2-paikkainen XK on tekemässä paluun kissamerkin mallistoon

Muotoilutiimi luonnosteli XK:n seuraajaa ilmeisesti jo ennen auton poistumista tuotannosta.

Muotoilutiimi luonnosteli XK:n seuraajaa ilmeisesti jo ennen auton poistumista tuotannosta. (Kuva Jaguar)

XK sai aikoinaan väistyä imagomielessä tärkeämmän F-Typen tieltä.

AUTOT Jaguarin kaikkien aikojen tunnetuin malli on legendaarinen E-Type, joka tuotiin parrasvaloihin keväällä 1961 Geneven autonäyttelyssä. Maailman kauneimmaksikin luonnehdittu urheiluauto nousi 1960-luvun suurimpien britti-ikonien joukkoon, mutta seuraavalla vuosikymmenellä aika alkoi ajaa jo E-Typen ohi. Auton seuraajaksi esiteltiin vuonna 1975 paljon kulmikkaampi nelipaikkainen XJS, joka joutui puolestaan XK8:n korvaamaksi vasta 1990-luvun puolenvälin jälkeen.

XK:sta ja ahdetusta XKR:stä koostunut 2+2-paikkaisten GT-autojen mallisarja sai 2000-luvun puolella vielä toisen sukupolven, kunnes auto poistui tuotannosta vuonna 2014. Jaguar oli pari vuotta aiemmin päättänyt kehittää jälleen aidon kaksipaikkaisen urheiluauton, eli F-Typen alkuperäisen E-Typen manttelinperijäksi. XK sai väistyä imagomielessä tärkeämmän F-Typen tieltä, koska kissamerkki halusi kiillottaa julkikuvaansa E-Typen perintöä hyödyntävällä mallilla.

Ajankohta ei ollut sattumaa, koska Jaguar esitteli muutama vuosi myöhemmin ensimmäisen katumaasturinsa. F-Paceksi nimettyyn SUV:hen haluttiin tuoda aimo annos F-Typen sporttihenkeä, ja viime vuosina kissamerkin katumaasturimallisto on laajentunut parilla muullakin vaihtoehdolla. F-Pacen alapuolelle on lanseerattu edullisempi E-Pace, ja I-Paceksi ristityllä täyssähköisellä crossoverilla lähdetään puolestaan kalastelemaan muun muassa Teslan asiakkaita.

Uusi GT tuodaan markkinoille viimeistään vuonna 2021.
Uusi GT tuodaan markkinoille viimeistään vuonna 2021. (Kuva Jaguar)

Jaguar ei ole onneksi unohtanut urheiluautojakaan. Vaikka F-Typen myyntilukemat ovat olleet vaatimattomat katumaastureihin verrattuna, ne ovat pysyneet Euroopassa vakaalla tasolla auton koko malli-iän ajan. USA:ssa ja Kiinassa myynti on jopa kasvanut F-Typen ikääntyessä, joten urheilumallisillekin Jaguareille on edelleen kysyntää. Merkin päämuotoilija Ian Callum kertoi jo viime vuonna, että hän haluaisi tuoda F-Typen rinnalle myös uuden 2+2-paikkaisen vaihtoehdon. Nyt miehen toiveet näyttäisivät toteutuvan.

Jaguar Land Roverin tulevien vuosien tuotestrategiasta vastaava Hanno Kirmer kertoi nimittäin brittiläiselle Autocarille, että kissamerkki pysyy myös urheiluautoille uskollisena katumaasturien myynnillisestä dominoinnista huolimatta. Ian Callumin muotoilutiimi luonnosteli XK:n seuraajaa ilmeisesti jo ennen auton poistumista tuotannosta, mutta nyt kehitteillä on täysin uusi 2+2-paikkainen GT. Se tuodaan markkinoille viimeistään vuonna 2021, eli pari vuotta toisen sukupolven F-Typen jälkeen.

Molemmat autot tehdään samalle perusrakenteelle, joka ei ole kuitenkaan täysin uusi. Se ei välttämättä veny pistokehybridikäyttöön, vaan pellin alla täytyy tyytyä perinteisiin polttomoottoreihin. Aloitusmallina toimii nykyisestä F-Typestä tuttu 300-hevosvoimainen turbonelonen, ja sen yläpuolelle tuodaan upouuteen perusrakenteeseen pohjautuvia rivikuutosia. Ne korvaavat nykyiset Ford-pohjaiset V6:t, ja ahdetulla veekasilla varustetut SVR-mallitkin saanevat jatkoa.

Kissamerkin urheilumallien ystävien ei siis tarvitse menettää yöuniaan, vaikka valtaosa Jaguarin myynnistä tuleekin nykyään katumaastureista. Ne auttavat itse asiassa rahoittamaan sporttiautojen kehitystyön, joten tässä suhteessa traditionalistienkin pitäisi olla kiitollisia Jaguarin SUV:eille.

Lue myös: Jaguar esitteli ensimmäisen muskelimaasturinsa – F-Pace SVR:ssä on 550 hevosvoimaa

Kommentoi Facebookissa