Jaguar esitteli ensimmäisen muskelimaasturinsa – F-Pace SVR:ssä on 550 hevosvoimaa

Kahden tonnin painoinen katumaasturi pinkaisee vain 4,3 sekunnissa nollasta sataan.

Kahden tonnin painoinen katumaasturi pinkaisee vain 4,3 sekunnissa nollasta sataan. (Kuva Jaguar)

SVR:ksi nimetty huippuversio tuotiin parrasvaloihin New Yorkin autonäyttelyssä.

AUTOT Syksyllä 2015 esitelty F-Pace on Jaguarin ensimmäinen katumaasturi, joka kohosi varsin pian merkkinsä myydyimmäksi malliksi. Niinpä britit jatkoivat samoilla linjoilla, ja auton pikkuveljeksi lanseerattiin pykälää pienempi ja edullisempi E-Pace. Lisäksi kissamerkin crossover-valikoimaa täydentää pikapuoliin upouusi I-Pace, joka on puolestaan ensimmäinen täyssähköinen Jaguar.

Britit eivät ole kuitenkaan unohtaneet perinteisiä voimanlähteitäkään. F-Pace-valikoiman kruunaa nyt SVR:ksi nimetty huippuversio, joka tuotiin parrasvaloihin New Yorkin autonäyttelyssä. Se on kaukana sähköautosta, koska pellin alla möyryää vanha kunnon bensaveekasi. Viisilitraista pannua on vielä terästetty mekaanisella ahtimella, joten teho- ja vääntölukemat ovat komeaa katsottavaa.

F-Pace SVR:ssä on 550 hevosvoimaa, ja maksimivääntöä kasista irtoaa 680 newtonmetrin verran. Potku välitetään ZF:n valmistaman kahdeksanvaihteisen automaatin kautta luonnollisesti kaikille neljälle pyörälle. Kahden tonnin painoinen katumaasturi pinkaisee näillä voimavaroilla vain 4,3 sekunnissa nollasta sataan, ja meno päättyy vasta 283 km/h:n kohdalla. Jaguar ei ole vielä kertonut uutuutensa virallisia kulutus- ja päästölukemia, mutta se on ainakin varmaa, että F-Pace SVR ei kilvoittele palkintosijoista ekoautojen kategoriassa.

Jaguar ei ole vielä kertonut uutuutensa virallisia kulutus- ja päästölukemia.
Jaguar ei ole vielä kertonut uutuutensa virallisia kulutus- ja päästölukemia. (Kuva Jaguar)

Uutuus heijastaa hyvin tämänhetkistä markkinatilannetta. Porrasperien ja farmarien merkitys vähenee jatkuvasti, ja niinpä Jaguar päätti lanseerata toisen SVR-mallinsa F-Type-urheiluauton jälkeen katumaasturin pohjalta. XE– ja XF-nimisistä sedaneista ei ole vielä tehty supersporttisia SVR-malleja, ja sellaisia ei taida olla tulossakaan. XE:stä kehitettiin sentään piensarjana valmistettu SV Project 8, jolla käytiin nappaamassa Nürburgringin Nordschleifen neliovisten kierrosennätys.

F-Pace SVR:ssäkin on panostettu urheilulliseen ajettavuuteen korkeasta korista huolimatta. Niinpä auton taka-akselilla käytetään ensimmäistä kertaa mallisarjan historiassa EAD:ksi nimettyä aktiivista tasauspyörästöä, jonka ehdoilla myös sähköisesti ohjattu neliveto on säädetty. Lisäksi mukautuva alusta, sähköisesti tehostettu ohjaus ja valittavissa olevat ajomoodit on optimoitu SVR:ää varten.

Mallissa on panostettu urheilulliseen ajettavuuteen korkeasta korista huolimatta.
Mallissa on panostettu urheilulliseen ajettavuuteen korkeasta korista huolimatta. (Kuva Jaguar)

Pitoa kohennetaan massiivisilla renkailla, joiden koko on edessä 21 ja takana peräti 22 tuumaa. Niiden sisällä olevat vanteet ovat 2,4 kiloa tavallisia alumiinikiekkoja kevyemmät, ja vanteiden design ohjaa myös ilmaa tehokkaasti jarruille. Jarrulevyilläkin on mittaa perhepizzan verran. Painoa on säästetty hitusen myös läpillä varustetun sporttiputkiston avulla, joka on kuulemma 6,6 kiloa perusmalleissa käytettävää pakoputkistoa kevyempi.

Ulkoa F-Pace SVR:n erottaa välittömästi etupuskurin massiivisista ilmanottoaukoista. Konepeltiin on taiottu puolestaan ilmanpoistoreiät. Lisäksi lokasuojanreunoja koristavat hillityt levikepalat, jotka tehostavat Jaguarin mukaan jarrujen jäähdytystä ja vakauttavat auton menoa kovemmissa nopeuksissa. Muskelimaasturin perää koristaa neljää pakoputkenpäätä reunustava muhkea diffuusori, joten menopelin laatu ei jää epäselväksi ohitettavillekaan.

F-Pace SVR:n myynti alkaa auton kotisaarella jo toukokuussa, ja muut markkinat seuraavat hieman myöhemmin perässä. Hinnoista ei ole vielä tietoa, mutta ainakin Suomessa viisilitraisella bensaveekasilla varustettu sporttiversio on kaikkea muuta kuin edullinen päästöpohjaisen verotuksemme ansiosta.

Kommentoi Facebookissa