Jaguar I-Pace luokkavoittoon taloudellisuusajossa – yli puolet kilpailijoista täyssähköautoja

Markku Lehisto ja Raimo Alm vaihtoivat Jaguarin deselin täyssähköautoon.

Markku Lehisto ja Raimo Alm vaihtoivat Jaguarin deselin täyssähköautoon. (Kuva Jaguar)

Kilpailun reitti oli hieman yli 200 kilometriä vaihtelevilla Etelä-Suomen tietyypeillä.

AUTOT Taloudellisuusajokilpailijat Markku Lehisto ja Raimo Alm ajoivat Jaguarilla isojen sähköautojen luokkavoittoon AL Helsinki EcoRunissa. Kilpailu oli AL-Sport EcoRun Cupin ensimmäinen osakilpailu. Nelivetoisen Jaguar I-Pacen kulutus oli 15,00 kWh/100 km.

EcoRun eli taloudellisuusajo on autourheilua, jossa ajetaan annettu reitti jaksotettuna eripituisiin osuuksiin, joille annetaan omat ajoajat. Reitti ajetaan vakioautoilla liikennesääntöjä noudattaen.

Ensimmäistä kertaa yli puolet kilpailuautoista oli täyssähköautoja. Näiden lisäksi kilpailussa oli toki perinteisiä bensiini- ja dieselautoja sekä itselataavia ja plug-in-hybridiautoja. Autotyyppien moninaisuuden vuoksi yksittäisissä kilpailuissa ei enää lasketa yleiskilpailun voittajaa, koska eri käyttövoimien asettaminen samalle viivalle on käytännössä hyvin vaikeaa.

– Voitettuamme viime vuonna Jaguarin dieselillä Neste Pusula EcoRunin halusimme nyt kokeilla Jaguarin sähköautoa, toteaa Markku Lehisto.

– I-Pace osoittautui hyvistä tiloistaan ja yli kahden tonnin painostaan huolimatta ripeäksi kulkijaksi ja sähköautolle tyypillisesti voimaa oli runsaasti tarjolla heti liikkeelle lähdöstä alkaen.

Jaguarin kilpailutuloksen mukaista kulutusta vastaava laskennallinen toimintamatka yhdellä latauksella on jopa 600 kilometriä. Jos sähkön hintana käytetään esimerkiksi 15 c/kWh, kustannus on tällä kulutuksella 2,25 euroa sataa kilometriä kohden.

I-Pace-mallin WLTP-standardin mukainen toimintamatka on 470 kilometriä ja sitä vastaava kulutus 22,0 kWh/100km, kulutukseen ja toimintamatkaan vaikuttavat useat tekijät. Sähköautoille tyypillisesti ajo-olosuhteet, ajonopeus ja ulkolämpötila sekä autoon valittu varustelu, auton esilämmityksen ja ilmastoinnin käyttö, valitut asetukset sekä ajotapa vaikuttavat energian kulutukseen.

Kilpailun reitti oli hieman yli 200 kilometriä vaihtelevilla Etelä-Suomen tietyypeillä ja päivän lämpötila vaihteli 6 ja 14 asteen välillä.

Lue myös: Täyssähköinen Jaguar I-Pace valittiin Euroopan Vuoden autoksi – jo 55 palkintoa vuoden aikana

Kommentoi Facebookissa