Jalkapalloa uhkaa miljardien menetykset – kaudet pakko pelata loppuun

Liverpool elättelee vielä toiveita, että Valioliigan kautta jatkettaisiin, ja että joukkue voisi varmistaa mestaruutensa.

Liverpool elättelee vielä toiveita, että Valioliigan kautta jatkettaisiin, ja että joukkue voisi varmistaa mestaruutensa. (Kuva AOP)

Euroopassa laaditaan suunnitelmia jalkapallokausien pelastamisesta. Taloudellisesti kausien jatkaminen on välttämätöntä.

JALKAPALLO Koronaviruspandemia horjuttaa liiketoimintoja ympäri maailman. Kokoontumisrajoitusten takia urheilubisnes on erityisen haavoittuvassa asemassa.

Euroopan kaikki merkittävät jalkapallosarjat ovat olleet keskeytyksissä nyt kuukauden ajan. Tulonmenetykset ovat valtavia ja huippupelaajien palkkoja on leikattu. Taloudellinen syöksykierre uhkaa sarjoja ja liigoja, jos kautta ei ole mahdollista pelata loppuun.

Maailman rahakkain kansallinen sarja Englannin Valioliiga menettäisi lähes miljardi euroa sponsori ja tv-tuloistaan, jos kausi 2019-2020 keskeytyy lopullisesti. Näin ollen kauden peruuttaminen ei ole vaihtoehto, vaan pelejä aiotaan jatkaa heti, kun Englannissa lainsäädäntö sen sallii.

Todennäköisesti yleisötapahtumia ei ole Englannissa kuitenkaan mahdollista järjestää ennen loppukesää. Mahdollisesti Valioliigaa pelattaisiin heinäkuusta lähtien tyhjille katsomoille ja yleisö päästettäisiin peleihin heti, kun se sallitaan. Kausi 2020-2021 käynnistyisi sitten heti, kun kausi 2019-2020 olisi viety päätökseen.

Myös Euroopan Jalkapalloliitto UEFA haluaa viedä Mestareiden liigan ja Eurooppa-liigan kaudet loppuun. Espanjalaisen SER:n tietojen mukaan UEFA suunnittelee, että pudotuspelit pelattaisiin loppuun vasta elokuussa ja yksiosaisina pudotuspeleinä. Ottelut pelattaisiin ilman yleisöä ja puolueettomalla maaperällä.

Eurooppa-liigassa pudotuspelien ensimmäinen kierros pelattiin jo loppuun ja osa myös toisen kierroksen pareista saatiin jo käyntiin. Mestareiden liigassa ensimmäinen pudotuspelikierros jäi kesken. SER:n tietojen mukaan UEFA suunnittelee aloittavansa uuden kauden syyskuussa 2020.

Koronapandemian pahasti runtelemassa Italiassakin suunnitellaan jo jalkapallokauden jatkamista. Italian jalkapalloliitto FIGC kaavailee käynnistävänsä toukokuun alussa koronavirustestit pääsarja Serie A:n pelaajille.

GIGC:n puheenjohtaja Gabriele Gravina kertoi Sky Sport Italia -kanavalle, että kausi voidaan pelata loppuun, mikäli koronavirustilanne sen vain sallii.

Myös Ranskassa, Espanjassa ja Saksassa laaditaan suunnitelmia kauden jatkamiselle. Ranskassa valtiojohto on ilmoittanut, ettei yleisötapahtumia ole mahdollista järjestää ennen heinäkuuta. Toistaiseksi ei ole varmuutta, voidaanko pelejä pelata tyhjille katsomoille sitä ennen.

Suomessa Veikkausliiga tarkkailee tilannetta. Toiveena on, että kausi olisi mahdollista aloittaa kesäkuussa ja se vietäisiin läpi kaksinkertaisena 22 kierroksen sarjana.

Jalkapallomaaotteluja ei tulla Euroopassa pelaamaan ennen syksyä. EM-turnaus siirrettiin kesään 2021. Ensi syksynä olisi tarkoitus pelata Kansojen Liigaa, joissa Suomi pelaa Walesia, Irlantia sekä Bulgariaa vastaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomalaisessa jalkapallossa nähtiin uroteko 1969 – sen jälkeen jäänyt haaveeksi

Kommentoi Facebookissa