Suomalaisessa jalkapallossa nähtiin uroteko 1969 – sen jälkeen jäänyt haaveeksi

Suomalaisen jalkapalloilun tähtihetket olivat 1960- ja 70-luvuilla vähissä.

Suomalaisen jalkapalloilun tähtihetket olivat 1960- ja 70-luvuilla vähissä. (Kuva AOP)

Suomi voitti Helsingissä 1969 pelatussa MM-karsintaottelussa Espanjan 2-0. Sen jälkeen Suomi ei ole voittanut arvokisakarsinnoissa jalkapallon suurvaltaa kertaakaan.

JALKAPALLO Vain kahdeksan maata on voittanut miesten jalkapallon maailmanmestaruuden. Eurooppalaisista maista moiseen ovat pystyneet Italia, Saksa, Englanti, Ranska ja Espanja. Eteläamerikkalaisista Uruguay, Brasilia ja Argentiina.

Maailmanmestaruuden voittaneista maista Suomi on voittanut A-maaottelussa Italian ja Espanjan. Ainoa voitto Italiastakin on Tukholman olympialaisista vuodelta 1912, jolloin Suomi oli parempi 3-2.

Tukholmassa pelattiin 1912 vielä amatöörijalkapalloa. Italiassa jalkapallokulttuuri oli alkutekijöissään, eikä Suomen voitosta voi puhua ihmeenä.

Ainoan voittonsa Espanjasta Suomi on saavuttanut Helsingissä kesäkuussa 1969 pelatussa MM-karsintaottelusta. Silloin Suomi todellakin teki ihmeen voitettuaan 2-0.

Espanja oli viisi vuotta aiemmin voittanut Euroopan mestaruuden ja maa oli mukana myös 1966 MM-kisoissa, joissa jäi alkulohkoon. Karsinnoissa 1970 MM-kisoihin Espanja oli esiintynyt heikosti, mutta oli silti Suomea vastaan ylivoimainen suosikki.

Suomi oli kesäkuun alussa 1969 hävinnyt MM-karsintaottelussaan Jugoslavialle 1-5. Espanja-otteluun suomalaisille povattiin vastaavanlaisia turpakäräjiä, eikä ottelusta tullut yleisömenestystä, vaikka Espanja toi Suomeen Real Madridin ja FC Barcelonan tähtipelaajia. Katsojia oli Olympiastadionilla vain reilut 11 000.

Vastoin kaikkia odotuksia, voitti Suomi Espanjan 2-0. Tommy Lindholm maalasi 7. minuutilla Suomen 1-0 riistettyään pallon ylimielisesti syötelleiltä Espanjan puolustajilta. 20. minuutilla Arto Tolsa teki Suomen toisen maalin hyödynnettyään Espanjan maalia vartioineen FC Barcelonan Salvador Sadurnin tunaroinnin.

Kahden maalin johdossa Suomi keskittyi varjelemaan maaliaan ja puolustustaistelu tuotti voiton. Espanjaa nöyryytettiin.

El Mundo Deportivo -lehti uutisoi ottelusta Espanjan jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen surkeimpana esityksenä. Olihan Suomi Euroopan jalkapalloilun pohjasakkaa.

Suomessa voitto yllätti, mutta ei ollut kesän 1969 urheilun ykkösuutinen. Viikkoa aiemmin Jorma Kinnunen oli kiskaissut keihäänheiton maailmanennätystuloksen 92,70.

Voitto Espanjasta ei muutenkaan tuonut Suomen jalkapallomaajoukkueelle pitkäaikaista nostetta. Lokakuussa 1969 Espanja maksoi kalavelat MM-karsintojen kotiottelussaan voittamalla Suomen 6-0.

Suomen maajoukkue jäi 1970-luvun alkupuolella maailman kärjestä vain kauemmaksi. Pientä nostetta tuli vasta 1970-luvun lopulla, jolloin Suomi taisteli Neuvostoliiton, Unkarin ja Kreikan kanssa tasapäisesti paikasta 1980 EM-kisoihin, joskaan ei kisapaikkaa saavuttanut.

Espanja-voiton jälkeen Suomi ei ole voittanut jalkapallon suurmaata arvokisakarsinnoissa kertaakaan. Espanjaa vastaan Suomi ylsi Gijonissa keväällä 2013 pelatussa MM-karsintaottelussa 1-1 -tasapeliin.

Italiaa vastaan Suomi ylsi tasapeliin EM-karsintaottelussa Roomassa 1975. Englantia vastaan Suomi on pelannut tasapelin Helsingissä MM-karsintaotteluissa 1985 sekä 2000. Saksaa vastaan Suomi pelasi MM-karsintaotteluissa 2000-luvulla peräti neljä tasapeliä 2001 ja 2008-09.

Espanja-voitosta ehti kulua 50 vuotta ennen kuin Suomi viimeinkin selviytyi alkapallon arvoturnaukseen. Jos koronaviruspandemia hellittää, nähdään Suomi EM-lopputurnauksessa 2021.

Voitot suurmaista Huuhkajilta puuttuvat kuitenkin yhä. Vuonna 2019 historiallisissa EM-karsinnoissa Suomi voitti Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Armenian ja Liechtensteinin, mutta hävisi Italialle kahdesti.

Espanja-ottelussa 1969 Suomella oli jalkeilla monta kovaa pelimiestä. Maalintekijöistä Tommy Lindholm pelasi ammattilaisena 1971-1973 Istanbulissa Besiktasin joukkueessa. Arto Tolsa pelasi puolestaan 1969-1979 komean uran belgialaisessa Beerschotin joukkueessa.

Tolsa on yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista. Hänen ammattilaisuransa Belgiassa huomioitiin kyllä, mutta vastaavanlaista arvostusta hän ei saanut kuin esimerkiksi Jari Litmanen, Sami Hyypiä tai Teemu Pukki myöhempinä vuosikymmeninä.

Suomessa 1980-luvulla Tolsan elämä ajautui pahasti sivuraiteelle. Hän kuoli 1989 vain 43-vuotiaana.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tämä legendaarinen jalkapalloturnaus on Suomessa unohdettu

Kommentoi Facebookissa