Jännitys tiivistyy: Sauli Niinistön valinta on enää sinettiä vailla – presidentillä reilusti yli puolet lasketuista äänistä

Pekka Haavisto voi vain seurata katseella, kun Sauli Niinistö kerää jälleen kerran presidentinvaalien suurimman äänimäärän. Paavo Väyrysen kohtalo on jäädä taas taustalle.

Pekka Haavisto voi vain seurata katseella, kun Sauli Niinistö kerää jälleen kerran presidentinvaalien suurimman äänimäärän. Paavo Väyrysen kohtalo on jäädä taas taustalle. (Kuva AOP)

Pekka Haavisto on ennakkoäänten jälkeen toisena, kärjen takana käydään tasainen kisa.

PRESIDENTINVAALIT Kun vaalihuoneistot sulkeutuivat klo 20, julkistettiin samalla jo lasketut presidentinvaalien ennakkoäänet. Asiantuntijat ehtivät ennustaa, että tasavallan presidentti Sauli Niinistön toinen kausi varmistuisi jopa jo ennakkoäänten perusteella.

Presidentinvaalin ennakkoäänestyksessä annettiin yli 1,5 miljoonaa ääntä, joten ennakkoon äänesti noin 36,4 prosenttia äänioikeutetuista. Suomen ulkomaanedustustoissa kävi äänestämässä kaikkien aikojen ennätysmäärä, yli 52 000 henkilöä.

Kuusi vuotta sitten äänestysprosentti oli 69,7 ja ennakkoäänensä antoi 32,7 prosenttia, joten nyt äänestysaktiivisuus oli vilkkaampaa. Niinistö sai tuolloin vaalien ensimmäisellä kierroksella 1 131 254 ääntä, joka oli 37 prosenttia äänistä. Nyt valituksi tulemiseen ounasteltiin riittävän 55–60 prosenttia ennakkoäänistä – jopa alle Niinistön gallupkannatuksen – näin itse vaalipäivän äänistä istuvalle presidentille riittäisi jopa alle puolen osuus.

Kun 47,1 prosenttia äänistä oli laskettu, Niinistön osuus oli 64,4 prosenttia. Toisena oli Pekka Haavisto 11,2 prosentilla ja kolmantena Laura Huhtasaari sekä Paavo Väyrynen kuuden prosentin kannatuksella.

Matti Vanhasen kannatus ennakkoäänien jälkeen oli 4,5 prosenttia, Tuula Haataisen 3,5, Merja Kyllösen 3,2 ja Nils Torvaldsin 1,3 prosenttia. Kun varsinainen ääntenlasku etenee kohti etelää, pääkaupunkiseudulla menestyvät yleensä kokoomus, SDP ja vihreät, keskusta sen sijaan hiipuu. Matti Vanhanen olikin jo ensimmäinen, joka kiirehti onnittelemaan Niinistöä.

  • Presidentinvaalin ajantasaiseen tulospalveluun pääset klikkaamalla tästä

Kommentoi Facebookissa