Suomen tasavallan presidentti on Sauli Niinistö seuraavat kuusi vuotta – ”Olen kiitollinen ja otettu, liikuttunutkin”

Sauli Niinistö on ensimmäinen presidentti, joka on valittu ensimmäisellä kierroksella suoralla kansanvaalilla.

Sauli Niinistö on ensimmäinen presidentti, joka on valittu ensimmäisellä kierroksella suoralla kansanvaalilla. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Niinistön ylivoiman lisäksi vaaleja leimasi vasemmiston sukellus ja Laura Huhtasaaren nousu kolmanneksi.

PRESIDENTINVAALIT Suomen tasavallan presidentti seuraavat kuusi vuotta on odotetusti Sauli Niinistö. Kun kaikki äänet saatiin laskettua, Niinistö oli kerännyt liki 1,9 miljoonaa ääntä eli 62,7 prosenttia kaikista äänistä. Niinistö sanoi tuloksen olevan omalta kannaltaan jopa hieman parempi, kuin hän osasi odottaa.

– Olen kiitollinen ja otettu, liikuttunutkin siitä tuesta minkä ihmiset ovat osoittaneet.

Asiantuntijoiden arvioissa Niinistö sai nyt toiselle kaudelleen todella vahvan mandaatin ja liikkumavaraa, koska hänellä on selkeästi kannatusta yli puoluerajojen. Istuva presidentti sai kiitosta erityisesti ulkopoliitikan hoidosta ja hyvistä suhteista suurvaltoihin.

– Minulla ei ole mitään tarpeita lähteä muutoksiin muutosten vuoksi, Niinistö kommentoi Säätytalossa tulosten selvittyä.

Yleisradion tentissä presidentiltä kysyttiin kuinka muutokset henkilökohtaisessa elämässä vaikuttavat hänen toisen presidenttikautensa alkuun. Tällä viitattiin rouva Jenni Haukion raskauteen ja tulevaan perheenlisäykseen.

– Se tuo säväyksen sinne kotiin, mutta presidentin tehtävät minä hoidan niin kuin tähänkin asti, presidentti Niinistö hymähti.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto oli odotetusti vaalien toinen, mutta samanlaiseen huumaan kuin kuusi vuotta sitten ei Haavisto yltänyt 12,4 prosentin äänisaaliilla. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari sai aikaan pienen loppukirin ja oli presidenttikisan kolmas 6,9 prosentilla.

Keskustan kisassa kansalaisliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen haali 6,2 prosentin saaliin, puolueen ehdokas Matti Vanhasen osuus oli 4,1. Väyrysen uumoillaan vieneen ääniä sekä Huhtasaarelta että Vanhaselta.

Surullisin tulos oli kuitenkin SDP:llä, vasemmistolaisen mahtipuolueen ehdokas Tuula Haatainen ylsi vain 3,3 prosentin kannatukseen. Haataisella teki tiukkaa pitää vasemmistoliiton Merja Kyllönen takanaan kolmen prosentin osuudella. Nato-kannallaan erottautunut RKP:n Nils Torvaldsin kannatus oli 1,5 prosenttia.

Koko maan äänestysprosentti oli 69,9 prosenttia, innokkuus ennakkoäänestämisessä laantui varsinaiseen vaalipäivään tultaessa. Vuoden 2012 presidentinvaalissa ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti oli 72,8.

Perustuslain mukaan tasavallan presidentti ryhtyy toimeensa valitsemista seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä, joka tarkoittaa jo tämän viikon torstaita 1.2.2018.

  • Presidentinvaalien virallisen tulospalvelun löydät tästä

Kommentoi Facebookissa