OLYMPIALAISET Koronapandemia moukaroi maailmaa jo toista vuotta, eikä loppua näy. Lähes kaikki maailman valtiot kehottavat välttämään kaikkea turhaa matkustamista, mutta niin suurta instituutiota kuin olympialaisia moinen ei koske.
Tokion olympialaisia siirrettiin vuodella. Enemmistö japanilaisista kannattaa eri kyselyiden mukaan kisojen perumista kokonaan. Silti kisat on päätetty viedä läpi.
Japani tunnetaan nuivasta suhtautumisestaan ulkomaalaisiin. Olympialaisten aikana pelätään, että pandemia ryöpsähtäisi kisavieraiden takia käsistä.
Japanin poliitikot ovat jo mokanneet rokotehankinnoissa, eikä pandemian hoitokaan ole mennyt maassa ihan putkeen. Silti kaikki on hyvä laittaa ulkomaalaisten syyksi, vaikka Japanin päättäjät itse haluavat olympialaisensa järjestää.
Ulkomaisten kisaturistien pääsy Japaniin evättiin jo viime keväänä. Kesäkuussa päätettiin, ettei kisatapahtumiin oteta yleisöä ollenkaan.
Ulkomaalaisvieraita Tokioon tulee silti kymmeniätuhansia. Urheilijoiden ja joukkueiden muiden jäsenten lisäksi kisoissa on läsnä mediaväkeä.
Ulkomaalaisten liikkumista valvotaan Tokiossa GPS-seurannalla. Sallituilta alueilta ei saa poistua. Jos sääntöjä rikkoo useamman kerran, on seurauksena passitus kotimaahan.
Ravintolat eivät saa Tokiossa myydä kisojen aikaan alkoholia. Moisella kieltolailla halutaan estää kisavieraiden eksyminen paikallisen väestön sekaan.
Luvassa on suuren urheilujuhlan antikliimaksi. Ei tarvitse olla kristallipallonlukija arvioidakseen olympiaurheilun kokevan historiansa surkeimman tapahtumansa. Rio de Janeiron järjestelyiltään kaoottisia kisoja tulee varmasti ikävä.
Tokion 2020 tai 2021 olympialaiset jättävät historiaan kysymyksen, miksi ne piti järjestää? Vastauksena on tietysti raha.
Kansainvälinen Olympiakomitea KOK ja Japanin valtio olisivat hävinneet miljardeja euroja enemmän, joten kisojen läpivienti siipirikkoisella systeemillä oli huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoin.
Monille urheilulajeille olympialaiset on näkyvyyden kannalta myös elinehto. Jalkapallo, tennis, golf tai koripallo eivät tarvitse olympialaisia, mutta pienemmille lajeille olympialaiset on ainoa tapahtuma, jota suuri yleisö oikeasti seuraa.
Mikäli Tokion kisoja ei olisi järjestetty ollenkaan, olisi moni urheilija menettänyt ison määrän sponsorituloja. Olympialaisten antikliimaksikin on tässä tapauksessa parempi vaihtoehto kuin kisojen peruminen.
Olympialaisten bisnes tulee nykypäivänä pääosin medialähetyksistä, joiden kautta sponsorit saavat näkyvyyttä. Yleisö tuo tietysti tunnelmaa, mutta kokonaisbisneksen kannalta sillä on pienempi merkitys, miten paljon väkeä on paikan päällä, kun tv:stä ja netistä kisoja kuitenkin lähinnä seurataan.
Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani ja Helsingin Sanomien toimittaja, Suomea olympialaisissa judossa edustanut Annika Mutanen ovat uskaltaneet kritisoida olympialaisten mielekkyyttä. Perusteet heillä ovat sinänsä hyvät, koska olympialaisten lieveilmiöt vain paisuvat ja Kansainvälisen Olympiakomitean organisaatio todellakin kaipaisi perusteellista remontointia.
Mutta yleisurheilun tai judon kannalta olympialaisten lopettaminen olisi tuhoisaa, koska kumpikin laji menettäisi valtavasti näkyvyyttään, jota ei olisi saatavissa muualta. Moni yleisurheilun tai judon huippu tuskin voisi kilpailla enää ammattilaisena ja lajit näivettyisivät pahasti.
KOK:n kannalta Tokio 2020 on pakkopulla, joka on pakko viedä läpi. Nähtäväksi jää, millainen tapahtuma on luvassa sitten Pekingin 2022 talviolympialaisissa tai Pariisin 2024 kesäolympialaisissa.
Tokion kisojen suurin häviäjä on Japani. Miljardeja on valunut siihen kuuluisaan kankkulan kaivoon ja tiukkojen turvatoimien takia nousevan auringon maa jättää itsestään hyvin nuivan julkisuuskuvan. Pr-tapahtuma on jo epäonnistunut pahasti.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Matilda Castren on Suomen merkittävimpiä toivoja Tokiossa
Kommentoi Facebookissa