Jenni Haukion puku kertoo uuden vuosisadan tarinaa – ”Inspiraationa toimivat vahvat suomalaiset naiset”

Ioncell-kuitua, puvun materiaalina on sataprosenttisesta koivusta tehty Ioncell-kangas.

Ioncell-kuitua, puvun materiaalina on sataprosenttisesta koivusta tehty Ioncell-kangas. (Kuva Mikko Raskinen)

Emma Saarnio ja Helmi Liikanen suunnittelivat rouva Haukiolle puvun, joka kunnioittaa luontoa.

LINNAN JUHLAT Rouva Jenni Haukio pukeutuu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Aalto-yliopistossa tehtyyn iltapukuun. Puvun materiaalina on 100-prosenttisesta koivusta tehty Ioncell-kangas.

Puvun suunnitteli Aalto-yliopiston muoti- ja vaatetussuunnittelun opiskelija Emma Saarnio, ja kankaan suunnittelusta vastasi hänen työparinaan tekstiilisuunnittelun opintoihin keskittynyt Helmi Liikanen.

– Puvun konseptin lähtökohtana oli Suomen itsenäisyyden toinen vuosisata, joka tuo mukanaan uuden ympäristötietoisemman ajattelutavan, uudet materiaalit ja uuden suunnittelijasukupolven, kertoo Saarnio.

Hän halusi suunnitella asun, joka korostaa kantajansa persoonaa ja samalla viestii materiaalin alkuperästä.

– Puvun muodossa pyrin yhdistämään suomalaisen perinteen ja futurismin. Inspiraationa toimivat myös vahvat suomalaiset naiset, joita halusin kuvastaa mekon minimalistisella ilmeellä sekä konstailemattomalla muodolla. Puku edustaa lupausta puhtaammasta ja selkeämmästä tulevaisuudesta, Saarnio jatkaa.

Päivi Kokko-Vuori kutoi kankaan käsin, ja kangas värjättiin vasta kutomisen jälkeen.
Päivi Kokko-Vuori kutoi kankaan käsin, ja kangas värjättiin vasta kutomisen jälkeen. (Kuva Mikko Raskinen)

Tieteen ja muotoilun kohtaaminen on Ioncellin kehittämisen kulmakivi, joka kiteytyy myös rouva Haukion puvussa. Puvun kangas on valmistettu osana tutkimusprojektia alusta loppuun asti käsin, eikä sitä ole myöskään viimeistelty teollisin menetelmin. Saarnio

– Halusin tuoda Ioncell-materiaalin esille elegantisti ja juhlavasti. Kudottuun kankaaseen suunnittelemani struktuurinen, elävä pinta tekee myös ainutlaatuisen materiaalin näkyväksi. Tässä projektissa on kyse perinteiden ja innovaatioiden kohtaamisesta, kuvailee Liikanen.

Saarnio ja Liikanen muokkasivat suunnitelmia ja konseptia projektin edetessä ja tiedon karttuessa ja tekivät kymmeniä värjäyskokeiluja.

– Päämääränämme oli luoda mahdollisimman hieno, iltapukuun sopiva kangas ja osoittaa puvulla myös kunnioituksemme ainutlaatuisen materiaalin kehittäjiä kohtaan.

Kankaan kutoi Päivi Kokko-Vuori, joka työskenteli pitkään Aallon työpajamestarina. Iltapuvussa se saa rinnalleen keveää ja ylellistä silkkiorganzaa.

Puvun suunnitteli Aalto-yliopiston muoti- ja vaatetussuunnittelun opiskelija Emma Saarnio, ja kankaan tekstiilisuunnittelun opintoihin keskittynyt Helmi Liikanen.
Puvun suunnitteli Aalto-yliopiston muoti- ja vaatetussuunnittelun opiskelija Emma Saarnio, ja kankaan tekstiilisuunnittelun opintoihin keskittynyt Helmi Liikanen. (Kuva Eeva Suorlahti)

Iltapuvun kuidut valmisti suurilta osin tutkimusteknikko Sami Rantasalo. Langan valmistuksesta ja kankaan viimeistelyistä vastasi tutkija Marja Rissanen. Puvun kaavoitti Aallon tekstiilityöpajoja vetävä mallimestari Sari Kivioja ja ompeli Aallon ompelustudiossa malliompelija Reetta Myllymäki.

Kankaan suunnitteluun tukea antoi professori Maarit Salolainen, ja puvun suunnitteluun ja valmistukseen professori Pirjo Hirvonen. Projektia koordinoi professori Pirjo Kääriäinen ja Ioncell-menetelmän kehityksestä on vastannut professori Herbert Sixta tiimeineen.

Ioncell on Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämä, ympäristöystävällinen menetelmä, jolla voidaan valmistaa laadukasta tekstiilikuitua puusta tai kierrätysmateriaaleista. Tällä hetkellä Ioncell on vielä tutkimusvaiheessa. Siitä on valmistettu lukuisia uniikkituotteita, kuten mekkoja, huiveja, takki ja iPad-kotelo.

Iltapukua täydentävät nuoren korusuunnittelijan Ildar Wafinin uniikkikorut.

Lue myös: Näin sujuvat Linnan juhlat – presidenttipari pyörähtää tanssilattialle Oskar Merikannon sävelin

Kommentoi Facebookissa