Näin sujuvat Linnan juhlat – presidenttipari pyörähtää tanssilattialle Oskar Merikannon sävelin

Tasavallan presidentti ja hänen puolisonsa aloittavat perinteisesti tanssit.

Tasavallan presidentti ja hänen puolisonsa aloittavat perinteisesti juhlavastaanoton tanssit. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Ympäristöteema näkyy ja kuuluu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla.

LINNAN JUHLAT Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa torstaina 6. joulukuuta 2018. Vastaanoton teema, yhteinen ympäristömme, heijastuu muun muassa kutsuvieraissa, musiikissa, tarjoilussa ja koristeluissa.

Tänä vuonna vastaanotolle on kutsuttu noin 1 700 eri tavoin ja eri aloilla ansioitunutta vierasta. Kutsuttuina on erityisesti niin pieniä kuin suuria ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia. Kunniavieraita ovat itseoikeutetusti sotiemme veteraanit ja lotat. He saapuvat ensimmäisenä presidenttiparin kättelyyn Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa kello 19.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kättelyn ja Valtiosalin alkuillan musiikista vastaa Kaartin soittokunta. Musiikkivalinnat soittokunta on tehnyt perinteitä vaalien ja itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton ympäristöteeman huomioiden. Ensivalssin presidenttipari tanssii 150-juhlavuottaan viettävän Oskar Merikannon säveltämän Valse Lenten tahdissa.

Kaartin Combo solisteinaan Jennie Storbacka ja Mikael Saari viihdyttää vieraita Valtiosalin tanssilattialla erityisesti luontoteemaisella musiikilla. Lisäksi tanssimusiikissa muistetaan säveltäjä-sanoittaja Juha Junnu Vainiota, jonka syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 80 vuotta.

Veteraanien ja lottien kahvitilaisuudessa esiintyvät Philomela-kuoro ja Ylioppilaskunnan Laulajat. Kolmannen kerroksen salongissa soittaa Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen jazzmusiikin opiskelijayhtye Sibis Jazz Youngsters.

Salpauksen opiskelijat ovat nyt ensimmäistä kertaa mukana juhlien järjestelyissä, juhliin lähtee työskentelemään kaikenikäisiä opiskelijoita.
Salpauksen opiskelijat ovat nyt ensimmäistä kertaa mukana juhlien järjestelyissä, juhliin lähtee työskentelemään kaikenikäisiä opiskelijoita. (Kuva Salpaus)

Vuoden 2018 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilu on pääosin kotimaisista raaka-aineista tehtyä. Vastaanotolle on valittu erityisesti luomutuotteita, lähiruokaa ja muita mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita.

Ympäristöystävällisyys on huomioitu myös vastaanoton juomatarjoilussa. Esimerkiksi Linnan perinteinen booli valmistetaan tänä vuonna lähes täysin luomutuotteista ja tarjolla on Kultarannan omista omenoista tehtyä mehua.

Myös perinteinen oppilaitosyhteistyö jatkuu vuoden 2018 vastaanotolla. Keittiössä ja tarjoilussa avustavat 28 opiskelijaa Koulutuskeskus Salpauksesta Lahdesta. Salpauksesta lähtee juhliin 16 tarjoilijaopiskelijaa ja 12 kokkiopiskelijaa sekä kaksi opettajaa ja kaksi taitovalmentajaa.

Koristelujen päävärit itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla ovat valkoinen ja vihreä. Kukat ovat pääasiassa valkoisia liljoja, ruusuja ja tulppaaneja. Oheiskasveina käytetään sinistä ruiskaunokkia ja hortensiaa sekä paljon muun muassa Kultarannan alueelta kerättyjä luonnonmateriaaleja. Luonnonmateriaaleissa suositaan havuja, oksia, käpyjä, metsäsaniaista, osmankäämää, koiranputkea ja erilaisia heiniä.

Presidentinlinnan koristeluissa käytetyt kukat tulevat hortensiaa lukuun ottamatta kotimaisilta, uusiutuvia energianlähteitä käyttäviltä puutarhoilta.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Pääministeri Sipilä isännöi jälleen itsenäisyysjuhlaa lapsille – ”Yksi mieleenpainuvin tapahtuma”

Vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilu

Suolaiset tuotteet:

Savulahnavoileipätorttua 

Muikku-haukivoileipäkakkua

Kuha-kirjolohimosaiikkia

Siianmätiblinejä

Muikku-, särki-, silakka- ja ahvenrieskasia

Hukea fenkolileivällä ja kuoretta mallasleivällä

Lammasbriosseja

Palvipeuravoileipäkakkua

Hirvi-, peruna- ja härkäpapu-punajuuripiirakoita

Särki-, suppilovahvero- ja palsternakkapasteijoita

Tatti-ohrapiirakoita

Kotimaisia juustoja ja siemennäkkileipää

Makeat tuotteet:

Ellen Svinhufvud -kakkua

Puolukka-kuusenkerkkäkakkua

Kultarannan marjakakkua

Mustaherukkabebe-leivoksia

Kanelikampoja

Mustikkakukkosia

Härkäpapupikkuleipiä

Tyrni-, mustikka- ja karpalomarmeladeja

Kermatoffeemakeisia ja suklaatryffelikonvehteja

Juomat:

Ilmastokompensoitua kahvia ja teetä

Linnan perinteistä boolia

Luomupuna- ja valkoviiniä

Pienpanimo-olutta

Kultarannan omenamehua

Vettä

Kommentoi Facebookissa