Kolme neljästä suomalaisesta aikoo syödä kinkkua jouluna – parhaiten kinkku maistuu miehille

Taajama- ja maaseututalouksissa kinkku maistuu paremmin kuin kaupungeissa.

Taajama- ja maaseututalouksissa kinkku maistuu paremmin kuin kaupungeissa. (Kuva Fotolia)

Vähiten kinkkua syövät nuoret naiset ja yliopistotutkinnon suorittaneet.

RUOKA Kinkun asema suomalaisessa joulupöydässä on vakaa ja kinkkua syödään 6–7 miljoonaa kiloa joka joulu. Tänä jouluna 73 prosenttia suomalaisista aikoo syödä kinkkua. Parhaiten kinkku maistuu miehille ja 45–54-vuotiaille kuluttajille. Vähiten kinkkua syövät 15–24-vuotiaat naiset.

Lihatiedotuksen teettämän joulukinkun ostoaikomuksia selvittäneen tutkimuksen mukaan määrä on kolme prosenttiyksikköä pienempi kuin viime vuonna. Joka viides ei aio syödä kinkkua lainkaan ja kuusi prosenttia ei osaa sanoa.

Kinkunsyönti vaihtelee iän ja sukupuolen lisäksi koulutustason mukaan. Vähiten kinkkua syövät yliopistotutkinnon suorittaneet suomalaiset. Myös asuinpaikkakunta vaikuttaa. Taajama- ja maaseututalouksissa kinkku maistuu paremmin kuin kaupungeissa.

Pääkaupunkiseudulla kinkkua syödään muuta maata harvemmin. Kinkun sijasta syödään useimmiten kalkkunaa, kalaa, riistaa, kasviksia, tofua, vehnägluteenista valmistettua seitankinkkua tai muuta lihaa.

Tutkimuksen teki Kantar TNS GallupKanavalla 16.–21.11.2018 ja siihen vastasi 1 090 yli 15-vuotiasta suomalaista. Lihatiedotuksen jäseniä ovat Atria Suomi Oy, HKScan Finland Oy, Lihakeskusliitto ry ja Snellmanin Lihanjalostus Oy.

Lue myös: MTK:n mukaan sianlihan hinnan on noustava – ”Muuten kotimaisia kinkkuja ei riitä kaikille jouluna 2019”

Kommentoi Facebookissa