Joe Bidenin voitto USA:n presidentinvaaleissa on nyt vahvistettu – ”Amerikassa poliitikot eivät voi kaapata valtaa”

Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisia vietetään 20. päivä tammikuuta 2021.

Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisia vietetään 20. päivä tammikuuta 2021. (Kuva AOP)

Valitsijamiehet äänestivät Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksen mukaisesti.

YHDYSVALLAT Demokraattipuoluetta edustava Joe Biden on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Valitsijamiehet kokoontuivat viime yönä Suomen aikaa omiin osavaltioihinsa antamaan virallisesti äänensä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Valitsijamiehet noudattivat marraskuussa käytyjen Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta. Istuva presidentti, republikaanien Donald Trump sai 232 valitsijaa puolelleen ja Joe Biden 306 valitsijamiestä. Presidentinvaalien voittoon vaadittiin 270 valitsijamiestä.

Presidentti Donald Trump tukijoineen on yrittänyt haastaa vaalituloksen eri osavaltioissa vedoten väitettyihin epäselvyyksiin äänestämisessä. Kanteet eivät kuitenkaan ole menestyneet niin sanotuissa vaa´ankieliosavaltioissa, eri oikeusasteissa tai edes republikaanienemmistöisessä korkeimmassa oikeudessa.

Joe Biden piti televisioidun puheen, kun vaalitulos on nyt virallisesti vahvistettu. Hän viittasi Trumpin yrityksiin kääntää vaali voitokseen.

– Amerikassa poliitikot eivät voi kaapata valtaa. Kansalaiset myöntävät heille vallan. Demokratian liekki sytytettiin tässä kansakunnassa kauan aikaa sitten. Ja nyt tiedämme, että mikään, edes pandemia tai vallan väärinkäyttö, ei voi sammuttaa sitä.

Teknisesti valitsijamiehet antoivat äänensä paperisilla lomakkeilla, joihin liitetään aitoustodistukset. Kopiot lähetetään muun muassa osavaltioiden ylimmille virkamiehille, tuomareille sekä Yhdysvaltain kansallisarkistoon. Nykyiselle varapresidentille Mike Pencelle saapuneista valitsijamiesäänistä lasketaan virallinen tulos. Neljä vuotta sitten Joe Biden oli väistyvä varapresidentti, joka vahvisti kongressissa Donald Trumpin vaalivoiton.

Äänten perille saapumisen takaraja on 23. joulukuuta, kongressi kokoontuu tammikuun 6. päivä 2021 ja nimittää presidentin. Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaisia vietetään 20. tammikuuta 2021.

Lue myös: Joe Biden lupaa – ”Tulen olemaan kaikkien amerikkalaisten presidentti – äänestitte minua tai ette”

Kommentoi Facebookissa