Joel Pohjanpalon ura oli vaakalaudalla – ”Sairaalassa on istuttu ja kaikenlaisia nappeja syöty”

Joel Pohjanpalo on kärsinyt urallaan useista loukkaantumista.

Joel Pohjanpalo on kärsinyt urallaan useista loukkaantumista. (Kuva AOP)

Joel Pohjanpalo kävi läpi pitkän kuntoutusprosessin. Kärsivällisyyttä mitattiin urakalla.

JALKAPALLO Huuhkajien hyökkääjä Joel Pohjanpalo selätti vakavan jalkavamman pitkän taistelun jälkeen ja ura jatkuu huipputasolla. Pohjanpalo on jälleen mukana sekä Bundesliigan Bayer Leverkusenin että Suomen maajoukkueen kokoonpanossa.

Pohjanpalon jalkavamman kuntoutus totisesti vaati kärsivällisyyttä. Oli epävarmaa, voisiko hän jatkaa uraansa.

– Jouduttiin useasti palaamaan taas alkuun. Se oli sellaisissa kuuden viikon sykleissä, Pohjanpalo totesi Suomen maajoukkueen mediatilaisuudessa.

Jalan kuntoutusoperaatiossa riitti vastoinkäymisiä.

– Mikään ei ollut paha takapakki. Jalka vain reagoi. Se keräsi verta luun sisään. Se oli liian hauras ja joka kerta, kun verta tuli luuhun sisään, palasi se vaiva kovempana takaisin. Ekalla kerralla se vaikutti juoksemiseen, tokalla kerralla hyppimiseen, Pohjanpalo taustoittaa.

Kärsivällisyys oli koetuksella. Jännityksellä Pohjanpalo testasi, kestäisikö jalka enää huipputasolla.

– Ensin oli viikko treenaamista, sitten kuukausi treenaamista. Sitten piti aloittaa nollasta. Olla viikon tekemättä yhtään mitään. Sitten viikko pyörällä ja sitten viikko kevennetyllä juoksulla. Sitten viikko juoksemista, viikko kentällä yksin ja sitten takaisin treeneihin. Kokeiltiin, mihin asti päästään. Ja nyt jalka kestää loistavasti, Pohjanpalo kertoi.

Leverkusenin omistaa lääkeyhtiö Bayer. Asiantuntemusta omistajataholta kuntoutukseen tietysti löytyi.

– Voitte kuvitella, että jos meidän omistaja on Bayer, niin siellä on kaiken näköisiä vehkeitä käytelty, ja kaiken näköisiä nappeja syöty. Sairaalassa on istuttu ja ainakin kahdeksan lääkäriä nähty. Kaikkea on tullut tehtyä. Jos samanlainen loukkaantuminen jollekin tulee, niin tiedän mitä pitää tehdä.

– Jos kalsiumin määrän laittaisi boksiin, olisi se aika iso boksi, mitä on syöty. Kyllä se aika jännää oli, lisäsi Pohjanpalo.

Lääkäritkin olivat kuntoutusoperaatiosta eri mieltä.

– Alussa oli aika turhauttavaa, kun kukaan ei osannut sanoa, mitä pitäisi tehdä. Lopulta löytyi suhteellisen hyvä diagnoosi ja hoitotapa. Se kuulosti järkevältä ja loogiselta. Kahdeksasta lääkäristä kolme oli eri mieltä, mutta kaikki meni hyvin ja nyt on jalka vihdoin kunnossa, Pohjanpalo sanoi.

Bundesliigassa Pohjanpalo on tällä kaudella päässyt vaihtopenkille. Peliaikaa tulee mahdollisesti vielä lokakuussa maajoukkuepelien jälkeen.

– Kyllä on puhuttu, että peliaikaa saattaisi olla, mutta aluksi olen tullut vain mukaan haistelemaan pelitunnelmaa. Bundesliigapelit ovat kuitenkin ihan oma maailmansa, Pohjanpalo sanoi.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Markku ”Rive” Kanerva halusi Pohjanpalon mukaan jo nyt. Kanerva kertoi viime viikolla Pohjanpalon olevan Huuhkajien EM-karsintapelin jokerikortti.

– Kyllä se kutsu hienolta tuntui, kun en pitkään aikaan ole ollut kunnossa. Juteltiin seurassa ja Riven kanssa ja päätettiin, että nyt on sitten aika tulla mukaan, Pohjanpalo sanoi.

Panos on tulevissa otteluissa Bosnia-Hertsegovinaa ja Armeniaa vastaan kova. Voitot molemmista otteluista varmistaisivat Suomen paikan 2020 EM-kisoihin. Edellisten Pohjanpalon maajoukkuepelien aikaan moisesta saumasta saattoi vain haaveilla.

– Sanotaan, että tulokset ovat muuttuneet. Silloin, kun mä viimeksi olin mukana, oli kääntymässä siihen positiiviseen suuntaan, kun alkoi tulla voittoja ja pisteitä. Pelaaminen on aika lailla samaa, mutta nyt pelataan vaan paremmin ja ollaan paljon vaarallisempia. Välillä tuntuu, että tuurikin on meidän puolella, Pohjanpalo sanoi.

Pohjanpalon mukaan joukkuehenki on Huuhkajissa upealla tasolla.

– Ilmapiiri on aika huikea treeneissä tällä hetkellä. Ja muutenkin, kun ollaan lounaalla jengin kanssa. En muista, että viimeksi olisi ollut näin montaa toimittajaakaan täällä paikalla Suomen maajoukkueen mukana.

Pohjanpalo on vaihtomiehen roolissa, mutta se ei häntä haittaa.

– Olen ihan positiivisella mielellä mukana. Suhtaudun fudikseen vähän eri tavalla kuin silloin pari vuotta sitten. Nautin siitä, että saan olla kunnossa ja voin pelata. Kyllä tässä on kova kilpailu pelipaikoista. Toivottavasti käsky käy jo Bosnia-pelissä ja pääsen niittaamaan yhden häkin.

Päävalmentaja Kanervan mukaan Pohjanpalo on kovemmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin. Pohjanpalo allekirjoittaa näkemyksen.

– Kunto on parempi ja mä olen nopeampi, mitä aikaisemmin olen ollut. Fyysinen kehitys on osunut oikeaan. Ei ole tullut liikaa lihasmassaa ja olen ketterämpi ja nopeampi. Bundesliigassa meillä on vaativa pelitapa ja ollaan varmaan yksi Euroopan eniten juoksevimmista joukkueista.

Haastattelu Otto Palojärvi

Lue myös: Murskavoitto! – Lukemat 8-1 on harvinainen näky suomalaisessa maajoukkuefutiksessa

Kommentoi Facebookissa