Joka toinen suomalainen autoilija ajaa renkaansa loppuun – ”Tieto on aika hurja”

Auto on suomalaisille rakas ja arjessa tärkeä kulkuväline. (Kuvituskuva Autonrengasliitto)

Rengaskaupoille saapuvia ovat hämmentäneet uutiset renkaiden tavallista huonommasta saatavuudesta.

LIIKENNETURVALLISUUS Kun kesän aurinko väistyy sateiden tieltä, lain minimirajalle ajetulla renkaalla ajaminen vaatii ääretöntä varovaisuutta. Autonrengasliitto huomauttaa, että kuluneiden renkaiden uusiminen ajoissa on halpa henkivakuutus.

Suomalaisten autoilijoiden tapa käsitellä renkaitaan jättää toivomisen varaa. Autonrengasliiton vuoden 2022 kuluttajatutkimuksessa käy ilmi, että lähes puolet eli 48 prosenttia ajaa vanhat renkaansa loppuun ennen uusien hankkimista. Kuljettajista 45 prosenttia aikoo kuluttaa myös uudet renkaansa aivan loppuun ennen niiden uusimista.

– Tieto on aika hurja. Vaikka rengas on vielä urasyvyydeltään lain mukainen, sen ohjattavuus- ja jarrutusominaisuudet märällä kelillä ovat alkaneet huonontua merkittävästi jo tuhansia kilometrejä aikaisemmin, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

Lain mukaan kesärenkaan urien pitää olla vähintään 1,6 mm syvät, minkä tiesi 38 prosenttia vastaajista. Turvallisena urasyvyytenä vesikelillä pidetään 4 mm. Tätä matalammilla urilla vesi ei enää pääse poistumaan renkaan ja tien välistä, ja vesiliirron riski kasvaa.

– Vain joka neljäs autoilija tietää turvasyvyyden. Auto on suomalaisille rakas ja arjessa tärkeä kulkuväline, joten renkaisiin liittyvät turvallisuustekijät voitaisiin tuntea paremminkin.

Kuluvan kevään ja alkukesän aikana rengaskaupoille saapuvia ovat hämmentäneet uutiset renkaiden tavallista huonommasta saatavuudesta. Taustalla on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Kysymyksiä on niin rengaskauppiailla kuin niiden ostajillakin.

– Renkaita riittää jokaiselle, mutta tässä tilanteessa on viisautta ottaa vähän etukenoa hankintoihin. Jokaisen merkin jokaista kokoa ei löydy suoraan hyllystä, ja venähtäneet toimitusajat tekevät tilanteesta hankalan.

Renkaat on hyvä silmäillä läpi myös kesälomareissun kynnyksellä. Jos urat ovat matalammat kuin muistikuvissa, kesärenkaat voi hyvin uusia myös keskellä kesää. Silloin rengasliikkeissä ei myöskään tavallisesti ole juuri ruuhkaa ja jokaiselle asiakkaalle on varmasti hyvin aikaa.

– Renkaat on syytä tarkastella koko pinnan alueelta, eli ulospäin näkyvän olkapään lisäksi kannattaa kurkistaa taskulampun kanssa myös renkaan sisemmän olan kuluminen.

Kuluttajatutkimuksen mukaan autoilijoille voi antaa myös kiitosta. Entistä useampi on kiinnostunut tarkastuttamaan rengasliikkeessä autonsa aurauskulmat.

– Nopealla toimenpiteellä aurauskulmat saadaan jiiriin. Pyöränkulmien oikealla asennolla renkaan käyttöikä kasvaa huomattavasti.

Oireita aurauskulmien virheasennosta ovat etenkin maantienopeuksissa havaittava levoton ajotuntuma sekä renkaan epätasainen kuluminen vain toiselta olalta eli reunalta. Virheasennot heikentävät auton hallittavuutta, lisäävät polttoaineen kulutusta ja kuluttavat rengasta.

– Nykyautot ovat hienoja mutta myös säädöiltään herkkiä, eikä aurauskulmien virheasennon syntymiseksi tarvita välttämättä routamonttuun ajamista kummempaa iskua. Aurauskulmat olisikin hyvä tarkistuttaa parin vuoden välein.

Lue myös: Vanha rengas tuo osaavissa käsissä iloa puutarhaan – vinkkejä askartelijoille pihakeinusta terassipöytään

Seitsemän tärppiä kesäliikenteeseen

Tarkasta renkaiden urasyvyys ennen kesälomaa. Lain vaatima urasyvyys on 1,6 mm, mutta alle 4 mm urilla märällä kelillä vaaditaan jo äärimmäistä tarkkaavaisuutta.

Tarkasta renkaiden ilmanpaineet. Oikeat rengaspaineet vakauttavat ajoa ja säästävät sekä polttoainetta että rengasta kulumiselta. Jos kuormaa on paljon, kannattaa paineet asettaa vähintään 0.2 baria ohjearvoa korkeammaksi.

Tarkasta vararenkaan kunto ja rengaspaine. Käy myös läpi auton työkalut rengasrikon varalta. Jos autossasi on paikkaussarja, opettele sen käyttö ennen lähtöä.

Katso samalla, onko yksi renkaan pulteista erilainen, niin sanottu varkauden estävä lukkopultti. Jos on, varmista että tiedät missä sen avain on. Muuten renkaanvaihto ei tien päällä onnistu edes ammattilaiselta.

Pese tuulilasi ikkunanpesunesteellä sisältä ja ulkoa, tarkasta pyyhkijänsulat ja vaihda ne tarvittaessa. Kauppareissulla riittävät huonotkin sulat, mutta pitkällä matkalla sulan jättämät viirut häiritsevät ja rasittavat kuljettajaa.

Ota talteen tärkeimpien tie- ja rengaspalveluiden, Autoliiton (0200 8080) sekä oman vakuutusyhtiön hätänumerot jo etukäteen pahemman rengasrikon tai vahingon varalta.

Pakkaa autoon vettä ja hyvin säilyvää kuivaa purtavaa. Ruuhka-aikoina apua voi joutua odottelemaan, mutta nälän pysyessä poissa odottelu on aavistuksen siedettävämpää.

Kommentoi Facebookissa