Luomumansikan satokausi lähestyy – täältä löydät lähimmän luomumansikkatilan

Luomumansikan kukinta on alkanut koko Suomessa. (Kuva Maija Merikanto/ Mukulan tila)

Mansikan viljely ilman kemiallisia torjunta-aineita ja keinolannoitteita vaatii ammattitaitoa ja käsityötä.

MANSIKKA Tavanomaista viileämpi kevät on viivästyttänyt luomumansikan kukintaa parilla viikolla. Pääsatokausi ajoittuu heinäkuun ensimmäisiin viikkoihin. Mikäli alkukesä jatkuu lämpimänä mutta ei liian helteisenä, sadon toivotaan kypsyvän viime vuotta tasaisemmin ja satokauden kestävän pidempään.

Mansikat ovat pääosin selvinneet talvesta hyvin, sillä lumisen talven ansiosta monella tilalla lumipeite suojasi kasvustoja jäätymiseltä. Joillakin tiloilla pelloille muodostui vahva jääpeite, joka tuhosi osan kasvustoista.

Yli 70 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että ruuan tuotanto ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Luomumansikan viljelyssä monimuotoisuutta tukee erityisesti se, että kemiallisia torjunta-aineita ei käytetä. Tämä vaatii viljelijältä paljon työtä ja ammattitaitoa.

– Luomumansikan viljely vaatii enemmän käsityötä kuin tavanomaisen mansikan viljely. Vaikka mansikkapenkeissä on katteet, eivät ne esimerkiksi pidä kaikkia rikkakasveja poissa, vaan kitkentätyötäkin joudutaan tekemään. Tautien ehkäisemiseksi on tärkeää, että luomumansikan kasvustot ovat hyvin tuulettuvia ja vesitalouden pitää olla kunnossa. Myös hyvärakenteinen maa auttaa pitämään kasvustoissa sopivan kosteuden, kertoo ProAgrian kasvintuotannon ja luomun asiantuntija Kaija Hinkkanen.

Kasvitauteja ja tuholaisia torjutaan luomumansikkatiloilla biologisin keinoin, esimerkiksi petopunkkeja käytetään apuna tuholaisten torjunnassa. Monilla tiloilla mehiläiset ovat apuna harmaahomeen torjunnassa, joka on yleinen mansikoihin tarttuva sienitauti. Mehiläiset levittävät viljelyksille biologista torjuntaeliötä samalla, kun ne pölyttävät kukkia. Kyseessä on suomalainen innovaatio: biologisen torjuntakeinon takana on professori Heikki Hokkasen kehittämä menetelmä.

Iitissä luomumansikkaa viljelevä Maija Merikanto Mukulan tilalta kertoo, että tila saa mansikoistaan asiakkailta paljon hyvää palautetta sekä hämmästelyä niiden herkullisesta mausta.

– Kun maa voi hyvin ja pieneliötoiminta on vilkasta, se vapauttaa ravinteita marjan saataville luonnollisesti ja luomumansikasta tulee samalla valtavan hyvän makuinen, sanoo Maija Merikanto.

Vuonna 2021 luomumansikkaa viljeli Suomessa 163 luomutilaa yhteensä 219 hehtaarilla. Kokonaissato oli 411 000 kiloa, ja sato oli noin 7 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna. Yleisimmät luomuviljeltävät mansikkalajikkeet ovat Polka ja Boynty.

Kaikkiaan 70 suoramyyntiä tarjoavan luomumansikkatilan yhteystiedot on julkaistu Pro Luomun verkkosivuilla. Suurin osa tiloista tarjoaa kuluttajille sekä suoramyyntiä että itsepoimintaa. Osa tiloista myy luomumansikan lisäksi myös muita luomumarjoja, kuten vadelmaa, herukkaa, pensasmustikkaa ja saskatoonia. Muutamalta tilalta löytyy myös luomutyrniä.

Lue myös: Grillimakkara pitää pintansa suomalaisten kesäherkkuna – älä laita makkaraa grilliin suoraan jääkaapista

Kommentoi Facebookissa