Suomen taideakatemian palkinto kuvataiteilija Katarina Reuterille – ”Äärimmäisen tärkeitä kysymyksiä luontosuhteestamme”

Katarina Reuter työskentelee tällä hetkellä Raaseporin maaseudulla, luontoaiheidensa ympäröimänä. (Kuva EMMA)

Taidepalkintoon kuuluu 25 000 euron palkintosumma, näyttely sekä taiteilijajulkaisu.

PALKINTO Suomen taideakatemian vuonna 2013 perustama suomalaisille taiteilijoille myönnettävä taidepalkinto on jaettu viidennen kerran. Taidepalkintoon kuuluu 25 000 euron palkintosumma, näyttely Espoon modernin taiteen museo EMMAssa sekä taiteilijajulkaisu.

Vuoden 2022 palkinnonsaaja on kuvataiteilija Katarina Reuter (s. 1964). Hän on Kuvataideakatemiasta valmistunut kuvataiteilija, joka työskentelee tällä hetkellä Raaseporin maaseudulla, luontoaiheidensa ympäröimänä.

Reuterin ilmaisu tunnetaan hienovaraisin ja tarkoin siveltimenvedoin rakentuvista luonnon, lähiympäristön ja pieneliöiden maailmojen kuvauksista, jotka ovat kerroksellisia, mielikuvitusta ruokkivia ja monimerkityksellisiä. Palkintolautakunta luonnehtii valintaa seuraavasti:

”Katarina Reuterin taidokkaasti toteutetut teokset manifestoivat nykytaiteessa tänä päivänä vähälle huomiolle jäänyttä pysähtymistä – hiljaista ja viipyilevää aiheentarkastelua sekä yksityiskohtiin tarkentamista. Paitsi että Reuter on tinkimättömästi jo useiden vuosien ajan kuvannut luontoa, nostaa hänen taiteensa esiin juuri nyt äärimmäisen tärkeitä kysymyksiä luontosuhteestamme, luonnon monimuotoisuudesta ja sen sisäänsä kätkemistä mikromaailmoista. Tapa, jolla Reuter rakentaa teoksensa, yhdistää hänen tuotantonsa maalaustaiteen klassiseen traditioon kuitenkin esittäen täysin omalaatuisen ilmaisutavan tulkita ja kokea ympäristöä.”

Joka toinen vuosi jaettava Suomen taideakatemian palkinto myönnetään hyvässä luomisvireessä olevalle suomalaiselle taiteilijalle, jonka teoksilla on myös kansainvälistä kiinnostavuutta. EMMA on ollut taidepalkinnon yhteistyökumppani alusta alkaen vuodesta 2013.

Vuoden 2022 palkinnonsaajasta päätti Suomen taideakatemian asettama palkintolautakunta, johon kuuluivat tänä vuonna Taideakatemian puheenjohtaja, mediatieteen professori Mauri Ylä-Kotola, taidegraafikko Johanna Pihlajamaa, taidemaalari Erno Enkenberg, EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama sekä Espoon kaupungin kulttuurijohtaja Susanna Tommila.

Lue myös: Modernin taiteen museo lahjoitti taideteoksen espoolaisille – Espoon Nelli ilahduttaa kaupunkilaisia

Kommentoi Facebookissa