Jokereiden KHL-tuote kriisissä Suomessa – syy selkeä

Jokerit pelaa venäläisrahoitteisessa KHL-liigassa

Jokerit pelaa venäläisrahoitteisessa KHL-liigassa. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

Jokereiden KHL-vuodet ovat sisältäneet lähinnä urheilullisia pettymyksiä. Se ei palvele venäläisrahoittajien etua.

JÄÄKIEKKO Jokereiden osalta jääkiekkokausi päättyi jo maaliskuun alussa joukkueen hävittyä pudotuspelisarjansa Lokomotiv Jaroslavlille otteluvoitoin 0-4. Kausi 2020-2021 oli Jokereiden osalta surullinen kertomus epäonnistumisesta.

Kausi oli koronapandemian takia poikkeuksellinen. Sen varjolla Jokerit ei voi kuitenkaan selitellä. Selkeästi kyse oli urheilullisesta epäonnistumisesta.

Tiistaina Jokerit julkaisikin nettisivuillaan kirjoituksen, jossa epäonnistuminen myönnettiin rehdisti. Muuta vaihtoehtoa ei pudotuspelisarjan alisuorittamisen jälkeen ollutkaan.

Jokerit aloitti KHL:ssä syksyllä 2014. Parina ensimmäisenä kautena joukkue kiinnosti Suomessa paljonkin, mutta viime kausina ennen koronapandemiaa suosio vaikutti yleisömäärien perusteella olevan laskussa.

Venäjä herättää viimeaikaisen politiikkansa takia lännessä kielteisiä mielikuvia, mutta yksin sen perusteella Jokereiden suosion laskua ei voi selitellä. Syynä hiipuneeseen suosioon on ennen kaikkea urheilullisen menestyksen puute.

Seitsemän KHL-kautensa aikana Jokerit on onnistunut voittamaan vain kolme pudotuspeliottelusarjaa. Koskaan Jokerit ei ole edennyt KHL-pudotuspeleissä toista kierrosta pidemmälle.

Vuosi sitten Jokereille jäi tietysti jossiteltavaa. Joukkue oli voittanut ottelusarjan Lokomotivia vastaan, mutta kausi keskeytyi koronapandemian takia. Kenties Jokerit olisi voinut mennä pitkällekin, mutta sillä on turha spekuloida.

Ennen tätä kautta Jokereiden ongelmana KHL:ssä olivat seurojen valtavat resurssierot. Jokerit on operoinut noin 10-15 miljoonan kausibudjeteilla, kun SKA Pietari tai TsSKA Moskova ovat operoineet neljä kertaa suuremmalla rahamäärällä.

Täksi kaudeksi tilanne muuttui budjettikaton tultua käyttöön. Enää Jokerit ei voi selitellä resursseillaan, kun joukkueen pelaajabudjetti on samaa luokkaa KHL:n huippuseurojen kanssa.

Taloudellinenkin puoli on Jokereilla kunnossa. Rahoittaahan seuraa Venäjän rikkain mies Vladimir Potanin. Jokerit pelaa KHL:ssä niin kauan kuin Potanin ja KHL:n taustavoimat haluavat.

Venäjällä Jokerit-projektia on kritisoitu aiheellisinkin perustein. Miksi pitää pumpata miljoonia vuodessa suomalaiseen jääkiekkojoukkueeseen, kun kotimaisetkin seurat kaipaisivat tukea?

KHL on osana Venäjän valtion kulttuurivaikuttamisprojektia. Jokereista hyötyy seuran pelaajien lisäksi Suomen valtio, joka saa Jokereista miljoonien eurojen edestä verotuloja vuodessa.

Venäjä ja KHL eivät toistaiseksi ole hyötyneet Suomen valloituksesta paljoakaan. Muita läntisen Euroopan joukkueita sarjaan ei ole toistaiseksi liittynyt, koska Jokereiden esimerkki ei ole tarjonnut positiivista imagoa.

Jos Jokerit menestyisi, voisi KHL-jääkiekko saada Suomesta uusia ystäviä. Pitkä pudotuspelikevät olisi Jokerit-tuotteelle tarpeen.

Jokereiden KHL-mestaruus toisi sarjalle Suomessa positiivista julkisuutta ja Vladimir Putin-kuviot jäisivät julkisuudessa taka-alalle. Mestaruushuuman keskellä joku ärsyyntynyt nostaisi varmasti esille politiikan ja nikkelibisneksen tuomat ruplarahoitukset, mutta ne puheet jäisivät kuitenkin sivuosaan.

Se on kiistaton fakta, että KHL on NHL:n jälkeen maailman toiseksi tasokkain jääkiekkosarja. Toki KHL:ssä on viime vuosina pelannut muutamia SM-liigatasonkin joukkueita, mutta sarjan parhaat joukkueet ovat valovuosia SM-liigaa edellä.

Urheilulliset vaatimukset ovat osoittautuneet KHL:ssä suomalaisseuralle toistaiseksi liian koviksi. KHL:n mestaruus on paljon kovemman työn takana kuin jääkiekon MM-kisojen mestaruus. MM-kisoissa pudotuspelit pelataan kerrasta poikki -menetelmällä ja sattumalla sekä tuurillakin voi olla iso rooli.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kärpät koki kahdessa päivässä ääripäät – ”Tänään meiltä onnistui kaikki”

Kommentoi Facebookissa