Jokereiden talousluvuille naureskellaan – kansainväliset esimerkit ja verotulot unohtuvat

Jokerit juhlisti joulua mustissa paidoissa.

Jokerit juhlisti joulua mustissa paidoissa. (Kuva Jokerit)

Jokerit noudattaa taloudessaan FC Barcelonan tai Paris Saint-Germainin linjaa. Suomen valtio hyötyy Jokereista miljoonatuloilla.

JÄÄKIEKKO Jokereiden KHL-toimintaa pyörittävän Jokerit Hockey Club Oy:n tilinpäätökset tuottavat Suomessa kohuotsikoita vuodesta toiseen. Viiden vuoden aikana Jokerit on tuottanut KHL:ssä tappiota yli 70 miljoonan euron edestä.

Seuran toiminta on perustunut upporikkaiden venäläisrahoittajien pääomalainoihin. Käytännössä Venäjän energiavaroista saatuihin tuloihin.

Suomessa hämmästellään Jokereita, mutta unohdetaan fakta, että maailman huippu-urheiluseuroista valtaosa tuottaa tappiota. Esimerkiksi Espanjan jalkapallojätit FC Barcelona ja Real Madrid, ranskalainen huippuseura Paris Saint-Germain tai monet Englannin Valioliigan huippuseurat ovat raskaasti tappiollisia yrityksiä.

Jääkiekon NHL:ssäkin valtaosa seuroista tuottaa omistajilleen tappiota. NHL itsessään on noin neljän miljardin dollarin bisnes, joka tuottaa sarjana voittoa, mutta moni seuraomistaja rahoittaa seuransa tappiot itse.

Lähi-idästä tulevat öljymiljardöörit ja äkkirikastuneet kiinalaiset miljardöörit sijoittavat paljon rahaa urheiluun. Nämä upporikkaat urheilufanit haluavat omistaa maineikkaan jalkapallojoukkueen. Satojen miljoonien tappioillakaan ei ole mitään merkitystä, koska bisneksen sijasta kyse on ennemminkin rakkaasta lelusta.

Miljardöörien jättimäiset investoinnit jalkapalloon tuottavat epäterveitäkin ilmiöitä. Euroopassa seurojen väliset resurssierot ovat valtavia. Eurooppalaisessa jalkapallossa ei ole Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoista tuttua varausjärjestelmää, jossa huonoimmat seurat saavat varata tulevaisuuden suurimmat lupaukset ensimmäisinä.

Jokerit ei tule tuottamaan KHL:ssä voittoa jatkossakaan. Seuran toiminta jatkuu niin pitkään kuin venäläisrahoittajat haluavat.

Käytännössä KHL on osana Vladimir Putinin hallinnon kulttuuripolitiikkaa. KHL:n rahoitus tulee Venäjän merkittävimmiltä yrityksiltä, joita ”puolivirallisesti” on kehotettu rahoittamaan KHL:n toimintaa.

Jos Venäjällä tapahtuisi poliittisia muutoksia, ja KHL menettäisi rahoituksensa, olisi Jokerit heti konkurssissa. Todennäköisesti Jokereiden toiminta jatkuisi SM-liigassa, mutta siellä olisi pakko pitää talous kurissa, koska Suomessa urheilusta innostuneita miljardöörejä ei ole.

Jokereiden kriittisessä tarkastelussa keskitytään naureskelemaan jättitappioille. Se unohdetaan, että Jokerit onkin tällä hetkellä ylivoimaisesti eniten verotuloja tuottava suomalainen urheiluorganisaatio.

Ulkomainen investointi hyödyttää Suomea taloudellisesti ja tuotekin näyttää kiinnostavan. Onhan Jokerit yleisömäärissä suomalaisista seurajoukkueista yhä selkeä ykkönen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokereiden pitkä putki päättyi Tallinnassa – katsomot eivät täyttyneet

Kommentoi Facebookissa