Kolme liittoa jätti mittavat lakkovaroitukset – paperiteollisuudessa tehtaat kiinni kahdeksi viikoksi

Paperiliiton lakon piirissä on 67 työpaikkaa ja 9 000 työntekijää.

Paperiliiton lakon piirissä on 67 työpaikkaa ja 9 000 työntekijää. (Kuva Fotolia)

Teollisuusliitto, Paperiliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet työtaistelutoimista.

TYÖTAISTELUT Vientiteollisuutta uhataan jälleen laajoilla lakoilla. Teknologiateollisuudessa Ammattiliitto Pro jätti teollisuuden toimihenkilöitä koskevan lakkovaroituksen, ja Teollisuusliitto uhkaa lakolla muun muassa malmikaivoksia. Paperiliitto katkaisi neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta Metsäteollisuus ry:n kanssa.

Kaikki lakot alkaisivat 26. ja 27. tammikuuta. Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala pitää neuvottelukierrosta  erikoisena.

– Ensin vientialan työnantajat vaativat, että päänavaajaa ja viennin sopimusten mallia pitää suojella. Nyt kun Teknologiateollisuus sai sovittua Teollisuusliiton kanssa sopimuksen, vaatimukset on täysin unohdettu.

Pron keskeisenä tavoitteena on lyhentää työaikaa 24 tunnilla eli poistaa niin sanotut kiky-päivät. Teknologiateollisuudessa Pron sopimuksesta neuvotteleva Jarkko Ruohoniemi pitää liiton toimintaa erittäin valitettavana.

– Kun kilpailukysopimuksesta ja siihen sisältyvästä työajan pidennyksestä sovittiin, tarkoituksena ei ollut kilpailukyvyn parantaminen vain tilapäisesti. Tunnit tarkoitettiin pysyviksi. On työllisyyden kannalta erittäin surullista, että työmarkkinoilla halutaan nyt tieten tahtoen turmella viime vuosien hyvä kehitys, Ruohoniemi sanoo.

Teollisuusliiton kaksi viikkoa kestävä työnseisaus koskee työtehtäviä kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden, mekaanisen metsäteollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloilla.

– Olemme valitettavasti joutuneet huomaamaan, että työnantajapuolen neuvotteluhalut niin kemianteollisuudessa kuin metsäteollisuudessakin ovat olemattomat, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi taholtaan.

Lakkojen piirissä olisi tuhansia työntekijöitä ja satoja yrityksiä.

Lue myös: Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto hyväksyivät työehtosopimuksen – palkat nousevat 3,3 prosenttia

Kommentoi Facebookissa