Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto hyväksyivät työehtosopimuksen – palkat nousevat 3,3 prosenttia

Sopimus on 25 kuukauden mittainen, ja ratkaisun piirissä on kaikkiaan noin 93 000 työntekijää.

Sopimus on 25 kuukauden mittainen, ja ratkaisun piirissä on kaikkiaan noin 93 000 työntekijää. (Kuva Fotolia)

Aiempaan sopimukseen sisältyneet työajan pidennykset eli niin sanotut kiky-tunnit poistuivat.

TYÖEHTOSOPIMUKSET Teknologiateollisuuteen on syntynyt työmarkkinakierroksen päänavaus. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton hallinnot ovat hyväksyneet perjantaina saavutetun neuvottelutuloksen alan työntekijöiden uudesta työehtosopimuksesta.

Sopimus on 25 kuukauden mittainen, ja se nostaa palkkoja sopimuskauden aikana yhteensä 3,3 prosenttia. Ratkaisun piirissä on kaikkiaan noin 93 000 työntekijää.

Sopimuksen ensisijaisena lähtökohtana on, että palkantarkistuksista sovitaan paikallisesti yritysten tilanteet huomioon ottaen. Aiempaan sopimukseen sisältynyt työajan pidennys 24 tunnilla poistui.

Osana uutta ratkaisua sovittiin kuitenkin työaikakokeilusta, joka mahdollistaa työajan pidentämisen enimmillään 170 tunnilla vuodessa paikallisesti sopien. Työpaikalla voidaan sopia palkantarkistusten lisäksi paikallisesta palkkausjärjestelmästä.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Helteen mukaan syntynyt ratkaisu ei ole ihanteellinen, mutta paras, mikä tässä vaikeassa työmarkkinatilanteessa oli saavutettavissa. Neuvottelujen yllä leijui koko ajan uhka uusista työtaisteluista. Ratkaisua voidaan kuitenkin pitää kustannuskilpailukyvyn kannalta siedettävänä.

– Valitettavasti ratkaisu ei edistä työllisyyttä kuten olisimme toivoneet. Se lisää väistämättä maan hallituksen paineita saada aikaan työllisyyttä parantavia toimia. Toimenpiteillä on kiire, mikäli hallitus haluaa saavuttaa työllisyystavoitteensa, Helle tähdentää.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto pitää sopimuksen tärkeimpänä saavutuksena ylimääräisten työtuntien poistumista.

– Asetimme tavoitteeksi kiky-talkootunneista irti pääsemisen. Ne on koettu jäsentemme keskuudessa hyvin vaikeaksi asiaksi, joten on hyvä, että tunneista päästiin nyt eroon.

Myös Aalto luonnehtii sopimuksen tuomia palkankorotuksia kohtuulliseksi kompromissiksi.

Lue myös: Teknologiateollisuuden laaja lakko alkoi – tuotantomenetykset jopa satoja miljoonia

Kommentoi Facebookissa