Teknologiateollisuuden laaja lakko alkoi – tuotantomenetykset jopa satoja miljoonia

Tuotantomenetykset ovat satojen miljoonien eurojen suuruusluokassa kolmen lakkovuorokauden ajalta.

Tuotantomenetykset ovat satojen miljoonien eurojen suuruusluokassa kolmen lakkovuorokauden ajalta. (Kuva Fotolia)

Lakon piiriin kuuluu kaikkiaan lähes 100 000 työntekijää ja toimihenkilöä liki kahdellasadalla toimipaikalla.

TYÖTAISTELUT Teknologiateollisuuteen julistettu laaja lakko alkoi maanantain vastaisena yönä puolilta öin. Lakko päättyy keskiviikkona 11.12. kello 23.59. Vientialoja koskevan lakon piiriin kuuluu kaikkiaan lähes 100 000 työntekijää ja toimihenkilöä liki kahdellasadalla toimipaikalla.

Lakot koskevat yhdeksää Teollisuusliiton sopimusalaa sekä Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä. Lakosta aiheutuu teknologiateollisuuden mukaan suuret vahingot, tuotantomenetykset ovat satojen miljoonien eurojen suuruusluokassa kolmen lakkovuorokauden ajalta, arviolta 400 miljoonaa euroa.

– Uusia tapaamisia ei ole nyt sovittu. Sovittelua voidaan jatkaa vasta, jos osapuolten kannoissa tapahtuu uusia liikahduksia, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ilmoitti.

Erimielisyyttä on käytännössä vain palkankorotusten suuruudesta. Teollisuusliitto hylkäsi viime viikolla valtakunnansovittelijan esityksen, kun taas Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt sen. Ratkaisu olisi korottanut palkkoja 1,6 prosenttia kaksivuotisen sopimuskauden aikana. Myös kiky-tunnit olisivat poistuneet teknologiateollisuuden työntekijöiltä.

– Tilanne on äärimmäisen vakava, sillä liitot hakevat lakolla painostaen aivan liian korkeita palkankorotuksia taloustilanteeseen nähden. Kyse on työpaikoista. Jos ammattiliittojen vaatimukset toteutuisivat, yritysten kilpailukyky heikkenee ja sitä kautta myös yritysten työllistämismahdollisuudet, sanoo työmarkkinajohtaja Minna Helle Teknologiateollisuus ry:stä.

Ammattiliitot ovat perustelleet palkkavaatimuksiaan yksittäisten maiden tuntuvilla sopimuskorotuksilla. Samalla on Teknologiateollisuuden mielestä kuitenkin unohdettu, että eri maiden työmarkkinajärjestelmät ovat hyvin erilaisia.

Kolmipäiväisen lakon jälkeen on tulossa kuusipäiväinen Metsäteollisuuden työsulku.

Lue myös: Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan esityksen – jopa 35 000 työntekijän lakko uhkaa

Kommentoi Facebookissa