Invalidiyhdistys toimii leirintäalueen veturina – ”Kaikki tehdään sisulla ja talkoohengellä”

Härmäin Invalidien toimintakaksikko, puheenjohtaja Aino Kallio ja rahastonhoitaja Sisko Hanhimäki ovat tyytyväisiä yhdistyksen nykytilaan. – Leirintäalueen ansiosta toiminta pyöri omillaan ja euroja jää jopa paikkojen kohenteluun, kaksikko iloitsee.

Härmäin Invalidien toimintakaksikko, puheenjohtaja Aino Kallio ja rahastonhoitaja Sisko Hanhimäki ovat tyytyväisiä yhdistyksen nykytilaan. – Leirintäalueen ansiosta toiminta pyöri omillaan ja euroja jää jopa paikkojen kohenteluun, kaksikko iloitsee. (Kuva Anne Anttila)

Härmäin Invalidien toiminta rahoitetaan talkoilla ja rakkaudesta lajiin.

YHDISTYS ”Kaiken ei tarvitse olla suurta eikä kallista. Tärkeintä on, että se mikä tehdään, tehdään rakkaudesta lajiin.”

Näin luonnehtivat toimintaansa Härmäin Invalidien tehokaksikko, puheenjohtaja Aino Kallio sekä kassanhoitaja Sisko Hanhimäki. Vuoden 2020 keväällä 50-vuotistoimintataivaltaan juhlistava Härmäin Invalidit ovat aloittaneet yhdistystoimintansa lähes olemattomalla pääomalla.

Toiminnan raamit on piirretty hyvin pitkälle kesäkoti Ruskorannan ympärille, jonka syntysanat lausuttiin vuonna 1974.

– Alussa oli vain pala tyhjää metsämaata sekä kunnan omistama hiekkamonttu. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun pohjavesialueella sijaitseva tontti kävi tarpeettomaksi, kunta lahjoitti sen Invalidiyhdistykselle. Elettiin vain muutama vuosi, kun hiekkamontun rannalle ryhdyttiin kehittämään nykyistä Ruskorantaa. Aluksi rakennettiin pieni saunatupa. Kaikki mahdollinen on pyritty tekemään kuitenkin kökkäperiaatteella eli talkoilla, puheenjohtaja Aino Kallio tietää kertoa.

Alkuvuodet kesäkoti Ruskoranta oli ainoastaan jäsenten käytössä ja yhdistyksen toiminta rahoitettiin pääsääntöisesti bingolla. Ajan saatossa luonnon muokkaaman lammen rannalla ryhdyttiin pitämään myös pienimuotoisia tapahtumia, kuten uimakouluja sekä vammaisille suunnattuja kesäleirejä.

Sateeton kesä ja kuivunut kaivo vauhdittivat

Vuoden 2005 jälkeen Ruskorannassa alkoivat puhallella kuitenkin uudet tuulet. Vauhtia tulevaan antoi poikkeuksellisen sateeton kesä ja sen myötä kuivunut kaivo.

– Epäonnen kautta maalasimme suuntaviivat tulevaisuuteen ja siirryimme samalla nykyaikaan, kun kunta lahjoitti meille vesiliittymän. Pienten avustusten voimin käärimme hihat ja ryhdyimme töihin. Teimme muun muassa keittiöremontin, hankimme sisävessan ja pistimme paikkoja muutenkin edustuskelpoiseen kuntoon, Aino selvittää.

Alussa oli vain pala metsämaata ja hiekkamonttu. Kesäkoti Ruskoranta oli alussa vain jäsenten omassa käytössä, mutta nykyään se palvelee oman väen lisäksi myös matkailijoita.
Alussa oli vain pala metsämaata ja hiekkamonttu. Kesäkoti Ruskoranta oli alussa vain jäsenten omassa käytössä, mutta nykyään se palvelee oman väen lisäksi myös matkailijoita. (Kuva Anne Anttila)

Idearikkaana ja ahkerana yhdistyksenä Härmäin Invalidit päättivät jatkojalostaa Ruskorannan myös ison yleisön käyttöön ja perustivat toiminnan ympärille leirintäalueen.

– Olihan se iso päätös, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna kuitenkin kannattava. Otimme karavaanialueen ja oheistoimintojen rakentamista varten 40 000 euron lainan, jonka takaajina toimivat kaikki hallituksen jäsenet. Jo kaksi kesää myöhemmin laina oli maksettu. Myös asiakasmäärä on vuosi vuodelta lisääntynyt ja sen verran jopa vakiintunut, että 20 000 euron vuosittaisilla bruttotuloilla toimintaa voidaan edelleen jatkaa ja kehittää, puheenjohtaja Kallio ja rahastonhoitajana toimiva Sisko Hanhimäki iloitsevat.

Hyvin hoidettu alue, ajanmukaiset saunat, tehdyt ja lahjoitetut mökit sekä aikaan päivitetty päärakennus unohtamatta myöskään grilli- ja keittokatoksia, palvelevat matkailijoita kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

”Kiitoksista paras on leveä hymy”

Ruskorannan emäntänä toimii kassanhoitaja Sisko Hanhimäki, joka sanoo hoitavansa tehtävät luonnollisesti talkoilla.

– Paras korvaus kaikesta on kiitollinen ja leveästi hymyilevä asiakas. Voimaa tähän kaikkeen antaa myös toimiva ja hurttia härmäläishuumoria vaaliva yhdistys. Vaikka jäsenmäärä on noin 180 ja aktiivisten osuus piirua vaille kymmenen, niin joukossa on kuitenkin voimaa. Todellista pohjalaisenergiaa.

Härmäin Invalidit ovat erinomainen esimerkki myös reilun meiningin toiminnasta, jossa jokainen ihminen, myös tullista tulleet otetaan vastaan hyvässä yhteishengessä ja tasapuolisesti.

– Kenelläkään ei ole varaa olla toisten yläpuolella. Tärkeintä on olla ihminen ihmiselle ja arvostaa häntä sellaisena kun on. Aina täytyy muistaa, että kukaan meistä ei ole täydellinen, Aino ja Sisko muistuttavat.

Vaikka syksyn tullen toiminta aina muuttaa muotoaan ja jopa hiljenee, niin ei yhdistyksen väki kuitenkaan talviunille vetäydy.

– Ei todellakaan! Kokoonnumme kerran kuukaudessa kerhon nimissä, keitämme hyvät kahvit ja vaihdamme kuulumisia. Kutsumme tilaisuuksiin myös vierailijoita. Erityisesti terveydenhoitoon ja hyvinvointialaan liittyvät asiantuntija-ajatukset ovat erittäin tervetulleita. Nykypäivän maailmanmeno on sen verran kiivasta ja kaikki eivät edelleenkään seikkaile netin ihmeellisessä maailmassa, joten tällaiset livetapahtumat ovat enemmän kuin tarpeen, puheenjohtaja Aino Kallio tiivistää.

  • Haastattelu on julkaistu aikaisemmin IT-lehdessä

Lue myös: Yhdistystoiminnan polttomoottorina toimii hyvä joukkuepeli – ”Yhdessä on mukavampaa kuin yksin”

Kommentoi Facebookissa