Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan esityksen – jopa 35 000 työntekijän lakko uhkaa

– Osapuolten väliset näkemyserot palkantarkistuksen suuruudesta ovat niin suuret, ettei työriitaa pystytty ratkaisemaan, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala harmittelee.

– Osapuolten väliset näkemyserot palkantarkistuksen suuruudesta ovat niin suuret, ettei työriitaa pystytty ratkaisemaan, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala harmittelee. (Kuva Julius Konttinen/ Valtakunnansovittelijan toimisto)

Sovittelijan esitys palkantarkistuksista pohjautui Suomen Pankin näkemykseen.

TYÖRIITA Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton väliseen työriitaan ei löytynyt sopua. Teollisuusliitto ry hylkäsi tänään valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Teknologiateollisuus ry hyväksyi sen. Sovun syntyminen olisi edellyttänyt kaikkien työriidan osapuolten hyväksyntää.

– Osapuolten väliset näkemyserot palkantarkistuksen suuruudesta ovat niin suuret, ettei työriitaa pystytty ratkaisemaan, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala harmittelee.

Sovittelijan esitys palkantarkistuksista pohjautui Suomen Pankin näkemykseen. Sen mukaan kilpailukyky säilyisi ennallaan, jos palkkakustannusten nousu jää 1,7–2,5 prosentin välille. Vuonna 2020 palkkakustannusten ennustetaan nousevan EU:n alueella 2,1 prosenttia.

Sovintoehdotus sisälsi vain palkantarkistukset, sillä osapuolet olivat sopineet muista asioista jo ennen sovittelua. Sopimuskokonaisuus ei sisältänyt heikennyksiä työehtoihin ja myös niin sanotut kiky-tunnit olisivat poistuneet.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää erittäin valitettava, ettei lakonuhka väistynyt. Jos lakko alkaisi, se aiheuttaa teknologiateollisuudessa erittäin merkittäviä tuotannon menetyksiä.

– Teollisuusliiton päätös oli suuri pettymys. Työmarkkinoilla tarvitaan pikimmiten vastuullinen päänavaus, joka tukee kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä. Työllisyyden kehitys riippuu pitkälti siitä, millaisia ratkaisuja työmarkkinoilla tehdään. Sovintoehdotus olisi parantanut kustannuskilpailukykyä ja sitä kautta työllisyyttä, Helle tähdentää.

Sovintoesitykseen sisältyvä palkankorotuksia koskeva osuus on Teollisuusliiton mielestä täysin riittämätön.

– Sovittelijan esitys ei valitettavasti vastaa laisinkaan sitä tasoa, jota olemme näissä neuvotteluissa hakeneet. Piekkalan 0,5 prosentin korotusesitys tarkoittaisi teknologiateollisuudessa työskenteleville noin 13 euron korotusta kuukausipalkkaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto puolestaan kommentoi.

Lopputulos tarkoittaa sitä, että työriita jatkuu ja työnseisausuhkat ovat voimassa. Teollisuusliiton ilmoittama lakko uhkaa ensi maanantaina 9. joulukuuta. Lakkojen piirissä on noin 35 000 työntekijää kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta. Mukana on työpaikkoja niin teknologiasektorin, kemian sektorin, puutuotesektorin kuin erityisalojen sektorinkin piiristä.

– Sovittelua jatketaan sitten, kun osapuolilla on valmius liikkua näkemyksissään sovun aikaansaamiseksi, Piekkala sanoo.

Lue myös: Nyt lakkojulistuksen antoi Teollisuusliitto – mukana 35 000 työntekijää eri puolilla Suomea

Kommentoi Facebookissa