Nyt lakkojulistuksen antoi Teollisuusliitto – mukana 35 000 työntekijää eri puolilla Suomea

– Joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan, sanoo Teollisuusliiton Riku Aalto.

– Joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan, sanoo Teollisuusliiton Riku Aalto. (Kuva AOP)

Lakkoon menee työntekijöitä yhteensä kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta.

LAKKO Teollisuusliitto aloittaa kahden viikon kuluttua laajat työnseisaukset edustamillaan toimialoilla neuvotteluiden Teknologiateollisuuden kanssa kariutuessa.

Lakot alkavat maanantaina 9.12. kello 00.00 ja päättyvät keskiviikkona 11.12. kello 23.59. Lakkoon menee työntekijöitä yhteensä kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta. Lakko koskee yhteensä noin 35 000 työntekijää 180 yritysten toimipisteessä eri puolilla Suomea.

Teollisuusliiton julistaman työnseisauksen piirissä ovat teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemiantuoteteollisuuden, teknisen huollon ja kunnossapidon sekä mekaanisen metsäteollisuuden sopimisalat sekä puolustusministeriön työpaikat.

– On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan. Jouduimme sunnuntaina katkaisemaan neuvottelumme myös teknologiasektorilla, kun työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Suurimmat kiistat ovat koskeneet muun muassa työaikaa, erityisesti niin sanotun kiky-sopimuksen tuomia lisätunteja ja arkipyhiä. Työnantajaliitot ovat tuoneet moniin neuvottelupöytiin myös periaatteellisia heikennysesityksiä, kuten jäsenmaksuperinnän lopettamisen.

– Talous on noussut viime vuosien aikana lähes kymmenen vuotta jatkuneesta aallonpohjasta, kilpailukyky on parantunut ja työllisyys kohentunut. Teollisuusliitto on valmis heittämään hyvän kehityksen kertaheitolla romukoppaan. Ylisuuret palkankorotukset olisivat todellinen uhka työllisyydelle. Talouskasvun hidastuessa on muutenkin haasteellista ylläpitää hyvää työllisyyskehitystä, sanoo puolestaan Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Teollisuusliiton viidellä sopimusalalla käynnissä ollut ylityökielto päättyy sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Myös ammattiliito Pro sekä ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN ovat julistaneet lakkoja samalle ajanjaksolle kuin Teollisuusliitto.

Lue myös: Ay-liike on riistänyt jäseniltään, vuokralaisiltaan ja veronmaksajilta satoja miljoonia

Kommentoi Facebookissa