Postilakkoon ei löytynyt sopua – ”Jos päätös koetaan huonoksi, sen voivat purkaa vain sen tekijät”

Postilakko on laajenemassa useiden ilmoitettujen tukilakkojen johdosta.

Postilakko on laajenemassa useiden ilmoitettujen tukilakkojen johdosta. (Kuva Posti)

Postilakon ratkaisemiseksi tehty sovintoehdotus ei saanut kaikkien osapuolten hyväksyntää.

POSTILAKKO Suomen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry hylkäsi tänään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen. Palvelualojen työnantajat PALTA ry sen sijaan hyväksyi sen.

Sovun syntyminen olisi edellyttänyt kaikkien työriidan osapuolten hyväksyntää. Lopputulos tarkoittaa sitä, että työriita jatkuu ja työnseisausuhkat ovat voimassa.

Postin pakettilajittelun kiistaan asetetut selvityshenkilöt Lasse Laatunen, Lauri Ihalainen, Jukka Ahtela sekä Ann Selin antoivat oman ehdotuksensa asiasta. PAU kertoo joutuneensa hylkäämään sovintoehdotuksen kokonaisuuden vuoksi, koska 700 pakettilajittelijan asiasta jätetty ratkaisuehdotus ei kelvannut Medialiitolle.

Esityksen mukaan Posti Palvelut Oy:hyn siirrettyihin pakettilajittelijoihin olisi noudatettu Paltan ja PAU:n välisen työehtosopimuksen ehtoja Medialiitossa.

– Medialiiton jäsenyritykset noudattavat Teollisuusliiton kanssa tehtyjä, voimassa olevia työehtosopimuksiamme. Teemme jatkossakin jakelualan työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa, toteaa työmarkkinajohtaja Elina Nissi.

– Emme ole Paltan ja PAU:n välillä sovitun viestintä- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen osapuoli eikä meitä voi sellaiseksi pakottaa.

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg muistuttaa, että pakettilajittelijoiden siirtäminen Medialiittoon kuuluvaan Posti Palveluihin on ollut Postin oma liiketoimintapäätös.

– Jos päätös koetaan huonoksi, sen voivat purkaa vain sen tekijät. Postin johdon, hallituksen ja valtio-omistajan on kannettava nyt itse vastuu päätöksistään. Postilakon ratkaisut on haettava sieltä, missä ongelmat ovat syntyneetkin, Holmberg korostaa.

Maanantaina on alkamassa useita tukilakkoja, jotka vaikeuttavat lentoliikennettä, meriliikennettä sekä pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä.

Lue myös: Nyt lakkojulistuksen antoi Teollisuusliitto – mukana 35 000 työntekijää eri puolilla Suomea

Kommentoi Facebookissa