Jokereille ei oikotietä SM-liigaan – eikä Jari Kurria suvaita mukaan

Jokerit ja SKA Pietari kaukalossa syksyllä 2021 (Kuva: Mikko Taipale / Jokerit)

Jokerit ja SKA Pietari kaukalossa syksyllä 2021. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

SM-liiga vaatii, että Jokerit katkaisee kaikki kytköksensä Jokereiden aiempaan KHL-projektiin, mikäli Jokerit haluaa pelata SM-liigassa.

JÄÄKIEKKO SM-liiga teki keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessaan selväksi, ettei Jokereita oteta SM-liigaan takaisin, mikäli Jari Kurri toimii seurassa. Kurria ei mainittu suoraan, mutta SM-liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen kommentista asia tulee selväksi.

– Osakkaiden kanta on selvä. Kaikki taloudelliset ja omistajuuteen liittyvät kytkökset Jokerien aiempaan KHL-projektiin on katkaistava. Me emme aio hyväksyä mitään tuon kaltaista linkkiä Venäjään, Hiltunen kommentoi.

Jari Kurri toimi Jokereissa ensin GM:nä 2014-2019, kun omistajan roolissa oli nykyinen kansanedustaja Hjallis Harkimo. Vuonna 2019 Kurrista tuli seuran pääomistaja.

Siinä roolissa Kurri toimi Jokereiden KHL-historian loppuun saakka. Kun Venäjä aloitti sotatoimensa Ukrainassa, päättyi Jokereiden KHL-taru.

Jokereiden KHL-projektia rahoitettiin todellisuudessa Venäjän energiavaroista. Harkimo ja Kurri saivat rahasiivusta osansa. Jokerit tuotti noin 10-15 miljoonaa euroa tappiota kaudessa, mutta Kurrin tienestit olivat 2020 lähes 500 000 euroa.

Pahasti tappiollinen Jokerit maksoi omistajalleen Kurrille palkkaa. Jokereiden tapauksessa tuottava bisnes ei ollut edes tavoitteena, vaan kyse oli venäläisestä kulttuurivaikuttamisesta, jota Vladimir Putinin hallinnon käskystä rahoitti Venäjän rikkain mies, nikkelimiljardööri Vladimir Potanin.

Venäjän energiavaroista tuhlattiin Jokereihin kahdeksassa vuodessa yli 100 miljoonaa euroa. Sitten Vladimir Putin veti ”investoinnin” kerralla pöntöstä alas aloitettuaan 24. helmikuuta raakalaismaiset sotatoimensa Ukrainassa. Putin jätti Jari Kurrin tyhjänpäälle.

Teemu Selänne on yksi merkittävistä henkilöistä, jotka ovat Jokereiden SM-liigahankkeen taustalla. Jokereiden paluu SM-liigaan lieneekin todennäköinen, mutta Jokereiden on täytettävä myös liigapaikan ehdot.

SM-liiga tiedottaa, että lisenssiprosessin osalta on tärkeää jo lähtökohtaisesti huomioida, että Jokereita varten ei ole rakennettu mitään erillistä tai uutta reittiä hakea liigapaikkaa. Lisenssi on ollut tavoiteltavissa saman menetelmän puitteissa aiemminkin.

– Suhtaudumme Jokerien hankkeeseen positiivisesti, mutta mikäli hakemus jätetään, se tulee käymään tiukan seulan läpi. Meillä on selkeät ja yksiselitteiset kriteerit, joiden on kaikkien täytyttävä, jotta Liiga hyväksyisi uuden osakkaan, sanoo Hiltunen.

– Olemme avoimia, mutta etenemme asiassa maltillisesti, vaihe kerrallaan. Lisäksi asiassa selvitetään vielä kaikki mahdolliseen liigalisenssihakemukseen ja sen mahdolliseen hyväksymiseen liittyvät oikeudelliset seikat. Mitään oikotietä Liigaan ei ole eikä tule, Hiltunen painottaa.

Liigan toimitusjohtaja Kati Kivimäki korostaa, että sarjan nykyiset 15 joukkuetta muodostavat yhteisön, jota uuden tulokkaan täytyisi selkeästi vahvistaa.

– Mikäli uusi organisaatio liittyy Liigaan, sen on ensin kyettävä hakemuksessaan osoittamaan valmiutensa toimia pääsarjatasolla laadukkaasti 15 muun seuran rinnalla. Tämä tarkoittaa sekä urheilullista että taloudellista suorituskykyä, sanoo Kivimäki.

Toistaiseksi Jääkiekon SM-liiga Oy ei ole vastaanottanut hakemuksia nykyisten Liiga-seurojen ulkopuolelta. Takaraja hakemuksen jättämiselle Liiga-kauden 2023–2024 osalta on maanantaina 31. lokakuuta 2022.

Pelatakseen Liigassa uusi organisaatio tarvitsee liigalisenssin, mutta sen on myös tultava Liigan osakkaaksi muiden seurojen tapaan eli lunastettava itselleen Liiga-osake.

Mikäli hallitus niin päättää, vuorossa on seuraavaksi suunnattu osakeanti. Sitä seuraa osakassopimuksen hyväksyminen ja osakkeen lunastus. Lopputuloksena hakija hyväksytään SM-liiga Oy:n osakkaaksi ja sille myönnetään liigalisenssi Liigaan kaudelle 2023–2024.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Vladimir Putinia uhkaa nöyryytys – Venäjä joutumassa ulos Pariisin olympialaisista

Kommentoi Facebookissa