Jokerit vailla hallia – Hjallis Harkimon satutarina muuttui tragikomediaksi

Jokerit pelasi venäläisrahoitteisessa KHL-liigassa 2014-2022. (Kuva Mikko Taipale / Jokerit)

Jokerit pelasi venäläisrahoitteisessa KHL-liigassa 2014-2022. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

Jokereiden toiminta entisellä Hartwall-areenalla pyörisi normaalisti, mikäli Hjallis Harkimo ei olisi myynyt seuraa ja hallia venäläisille.

JÄÄKIEKKO Jo vuoden verran vailla miesten edustusjoukkuetta ollut Jokerit jättää tiistaina hakemuksen pelaamisesta jääkiekon Mestiksessä kaudella 2023-2024. Mikäli hakemus hyväksytään, palaa Jokereiden edustusjääkiekko tositoimiin puolentoista vuoden tauon jälkeen.

Tosin projekti voi kaatua siihen, ettei Jokereilla ole hallia. Helsingin jäähalleista Jokereille ei löydy tilaa ja Espoossa ja Vantaallakin tilanne on epävarma.

Kun liikemies Harry Harkimo 1997 sai Hartwall-areenansa Ilmalaan, ei kukaan olisi uskonut, että 26 vuotta myöhemmin oltaisiin tilanteessa, ettei Jokereilla ole hallia edes Mestis-sarjaan.

Vuoden 1997 loistoa ja mediahypetystä ajatellessa kyse on tragikoomisesta tapahtumakokonaisuudesta. Olihan Harkimo 1990-luvulla bisnesneron maineessa, jonka hyppysissä kaiken katsottiin muuttuvan kullaksi.

Jokereiden nykytilanteesta vastuussa on ennen kaikkea Hjallis itse. Hän päätti myydä Hartwall-areenan Jokereineen Vladimir Putinin lähipiirille 2013 oltuaan areenansa ja seuransa kanssa talouskurimuksessa.

KHL-Jokereiden taru päättyi helmikuussa 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sen jälkeen Hjallis on luotettavien lähteiden ollut mukana Jokereiden pelastusprojektissa, vaikka on itse asian kiistänytkin. Hänen poikansa Joel Harkimo on hoitanut käytännön asioita ja tulee ilmeisesti toimimaan seuran osakkaana, jos pelastusprojekti saadaan hoidettua.

Hjallis loi Jokereista 1990-luvulla hienon tarinan. 2010-luvulla hän muutti Jokerit karmeaksi tarinaksi.

Toki on ymmärrettävää, ettei Harkimo voinut nähdä, mitä Putinin väen naamioiden alta löytyi, mutta se ei poista tosiasiaa, että Hjallis hyötyi itäisen roistovaltion johdon jääkiekkopoliittisista ratkaisuista taloudellisesti.

Hjallis toimi myös Jokereiden keulahahmona vuoteen 2019. Ja samaan aikaan hän oli toiminut kansanedustajana vuodesta 2015 ja pyrkii uudelleen ehdolle tänäkin vuonna perustamassaan Liike Nyt -puolueessa, johon vaihtoi ensimmäisen kansanedustajakautensa lopulla Kokoomuksesta.

Jos Harkimo olisi myynyt entisen Hartwall-areenan länsimaiselle taholle, ei nykyistä surkeaa hallitilannetta olisi. Ostaja olisi 2013 varmasti löytynyt, vaikka välttämättä ei niin suurella rahasummalla kuin venäläisten tapauksessa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: YLE jatkaa olympialaisten televisiointia – olympiajääkiekko palaa YLE:n kanaville

Kommentoi Facebookissa