YLE jatkaa olympialaisten televisiointia – olympiajääkiekko palaa YLE:n kanaville

Leijonat juhlii. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Uusi sopimus on tehty. Talviolympiakisat 2026 ja 2030 sekä kesäolympiakisat 2028 ja 2032 nähdään YLE:n kanavilla.

OLYMPIALAISET Yleisradio tiedotti maanantaina hankkineensa olympiakisojen mediaoikeudet vuosille 2026-2032. Sopimus kattaa Milanon 2026 talviolympialaiset, Los Angelesin 2028 ja Brisbanen 2032 kesäolympialaiset sekä 2030 talviolympialaiset, joiden järjestäjää ei ole vielä valittu.

YLE näyttää edellä mainitut kisat ilman lajirajoituksia eli kaikki olympialajit nähdään YLE:n kanavilla. Yle oli mukana Euroopan yleisradiounionin (EBU) jäsenmaiden jättämässä yhteistarjouksessa, ja oikeudet myönnettiin Euroopassa EBU:lle sekä Warner Bros. Discoverylle.

– Tämä on meille hieno päivä. Yle on ollut tiiviisti mukana pitkissä neuvotteluissa olympiaoikeuksien palauttamiseksi julkisen palvelun mediayhtiöille Euroopassa. Juuri tämänkaltaisia sisältöjä suomalaiset meiltä odottavat, iloitsee Ylen Urheilu ja tapahtumat -yksikön johtaja Panu Pokkinen tiedotteessa.

Olympiakisojen jääkiekko näkyi Suomessa 2018 ja 2022 ainoastaan Discoveryn kanavilla. Milanossa 2026 olympiajääkiekko palaa siis YLE:n kanaville. Toisin kuin kaksissa edellisissä olympialaisissa, lienevät NHL-pelaajat myös 2026 kisoissa mukana ainakin NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen sopimuksen perusteella.

YLE ei ole ilmoittanut, millaisia summia se maksaa olympiakisojen lähetysoikeuksista. Summa lienee hyvin suuri, mutta joka tapauksessa nyt YLE tekee EBU:n kautta suoran sopimuksen olympialähetyksistä eikä ole välillisesti rahoittamassa Discoveryn liiketoimintaa veronmaksajien pussista.

Olympiakisojen lähettäminen yleisölle kuuluu poliittisella päätöksellä Ylen ydintehtäviin. Olympialaiset ovat valtioneuvoston listalla yhteiskunnallisesti merkittävistä tapahtumista, jotka tulee televisioida vapaasti katseltavilla tv-kanavilla suomalaisille.

Olympiakisat kiinnostavat Suomessa merkittävästi. YLE:n kanavilla Tokion 2021 kesäolympialaiset tavoittivat pelkästään tv:ssä 3,7 miljoonaa suomalaista ja Pekingin 2022 talviolympialaiset 3,9 miljoonaa suomalaista.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tyttöleijonilta erittäin epätasainen turnaus – haasteita riittää

Kommentoi Facebookissa