Jon Sallinen laski MM-hopeaa – kauden kovin suomalainen talviurheilusaavutus

Jon Sallinen voitti freeskin lumikourussa MM-hopeaa. (Kuva AOP)

Jon Sallinen voitti freeskin lumikourun MM-finaalissa hopeaa. Kyse on lajin historian kaikkien aikojen parhaasta suomalaissaavutuksesta.

FREESKI Suomi on avannut kauden mitalitilinsä talviolympialajien MM-kisojen henkilökohtaisissa kilpailuissa. Siitä vastasi Jon Sallinen, joka laski hopealle freeskin lumikourun MM-finaalissa Georgian Bakurianissa.

Sallinen siirtyi viimeisellä kierroksella kilpailun johtoon. Lajin ykköstähti Kanadan Brendan Mackay vastasi haasteeseen kuitenkin loistosuorituksella ja pystyi voittamaan kilpailun.

Yhdysvalloilla oli finaalissa peräti neljä laskijaa. Heistä mitaleille ylsi vain Alex Ferreira, joka nappasi pronssia.

Sallinen, 22, on tällä kaudella tehnyt kansainvälisen läpimurtonsa. Hän on tällä kaudella laskenut ensimmäiseen maailmancupin osakilpailuvoittoonsa.

Suomessa Sallisen suoritukset ovat silti jääneet vähälle mediahuomiolle. Huomattavasti enemmän huomiota saavat suomalaisten suoritukset yhdistetyssä ja mäkihypyssä, vaikka niissä lajeissa suomalaiset eivät mitaleista taistele.

Yleisradiolla on Bakurianin MM-kisojen mediaoikeudet. TV-kanavilla finaalia ei suorana lähetyksenä kuitenkaan nähty, vaan hallikisojen alkukilpailut menivät tv-valinnassa edelle. Onneksi sentään YLE:n Areenassa halfpipe-finaalia oli mahdollista katsella.

Freeski on maailmalla esimerkiksi yhdistettyä huomattavasti seuratumpi laji. Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa freeski on mäkihyppyä suositumpaa.

Suomen mediat ovat keskittyneet raportoimaan kuitenkin Planicasta hiihdon MM-kisoista. Bakurianin MM-kisat, joissa kilpaillaan freeskissä, freestylessa (suomeksi vaikkapa taitohiihto) sekä lumilautailussa, ovat jääneet Suomen medioissa marginaaliin.

Jon Sallisen MM-hopea lienee tämän kauden kovin suomalainen talviurheilusaavutus toistaiseksi. Miesten viestihiihdon MM-hopea kalpenee sille kansainvälisessä huomiossa hiihtäjien upeaa suoritusta ollenkaan vähättelemättä.

Mielenkiinnolla odotellaan, miten Sallisen saavutuksia arvostetaan tulevassa vuoden urheilija-äänestyksessä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomalainen mäkihyppy ei vakuuttanut suurmäessä

Kommentoi Facebookissa