Suomen talviurheilutaso on huolestuttavan kapea

Miesten maajoukkue taistelee kuitenkin kultamitalista kaikissa turnauksissa riippumatta siitä, ovatko NHL-pelaajat mukana vai eivät. (Kuvituskuva Fotolia)

Jos talviolympialaiset olisi järjestetty tällä kaudella, olisi Suomen saldo ollut vain 2-4 mitalia.

HIIHTO Helmi-maaliskuussa on järjestetty olympiakisojen ohjelmassa olevien talviurheilulajien MM-kisoja. Suomalaisittain menestys näissä kisoissa jäi laihaksi.

Suomalaisurheilijat saavuttivat MM-kisoissa vain kaksi mitalia. Jon Sallinen laski hopealle freeskin lumikourukisassa Georgiassa järjestetyissä MM-kisoissa. Planicassa pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa miesten hiihtoviestijoukkue saavutti hopeaa.

Jos olympiakisat olisi järjestetty tänä vuonna, olisivat suomalaisurheilijat saavuttaneet lumilajeissa vain kaksi olympiamitalia. Jäälajeissakaan mitaleita ei olisi ollut montaa luvassa.

Pikaluistelussa ja curlingissa suomalaisurheilijat eivät ole tällä hetkellä mitalitasoa. Kummassakaan lajissa Suomella ei ollut Pekingissä 2022 olympiaedustajia mukana.

Jääkiekossa Suomen naiset taistelee huhtikuussa pelattavissa MM-kisoissa pronssista. Miesten maajoukkue taistelee kultamitalista kaikissa turnauksissa riippumatta siitä, ovatko NHL-pelaajat mukana vai eivät.

Pekingin 2022 olympiakisoissa suomalaisurheilijat voittivat kuusi mitalia, joista kuusi maastohiihdossa ja kaksi jääkiekossa. Menestys oli siis kapealla pohjalla.

Jos olympialaiset olisi järjestetty tänä talvena, olisi mitaleita tullut suomalaisurheilijoille korkeintaan neljä.

Seuraavat talviolympiakisat järjestetään 2026 Milanossa ja Cortinassa. Suomalaisella talviurheilulla on kova haaste, jos Pekingin kahdeksan mitalin saldoon aiotaan yltää.

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö visioi kymmenisen vuotta sitten, että 2020-luvulla Suomesta tulisi huippu-urheilussa paras Pohjoismaa. Tämän hetken tilanteen perusteella voi selkeästi todeta, että tavoitteessa on epäonnistuttu.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Hiihdon MM-kisat vetivät hurjia katsojalukuja

Kommentoi Facebookissa