Jopa 60 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen Natoon – ja päätöksen jo tänä vuonna

Suurin osa suomalaisista kannattaa maamme Nato-jäsenyyttä. (Kuva Helsingin yliopisto)

Suurimmassa osassa väestöryhmiä enemmistö kannattaa Nato-jäsenyyttä.

NATO Suomalaisista 60 prosenttia kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n uudesta arvo- ja asennetutkimuksesta. Nato-jäsenyyttä vastustaa 19 prosenttia. Nato-jäsenyyden kannatus on nyt korkeammalla kuin koskaan tutkimuksen mittaushistoriassa. EVA on mitannut Nato-kannatusta vuodesta 1998.

Suomalaisista myös 60 prosentin mielestä päätös Natoon liittymisestä tai liittymättä jättämisestä pitäisi tehdä tänä vuonna, 41 prosentin mielestä jo lähikuukausina ja 19 prosentin mielestä ennen vuoden 2022 loppua.

Puolustusliiton jäsenyyden kannatus on noussut viime syksystä 34 prosenttiyksikköä ja vastustus vähentynyt 21 prosenttiyksikköä. Kyseessä on poikkeuksellisen nopea ja suuri muutos asennoitumisessa.

– Asennekäänteessä on kyse suomalaisten reaktiosta turvallisuusympäristön muutokseen, joka näyttää vieneen pitkään Suomessa vallalla olleelta turvallisuuspoliittiselta ajattelulta pohjan. Venäjä on osoittanut, ettei se kunnioita naapurimaidensa koskemattomuutta. Ukrainan sota on konkretisoinut suomalaisille omalla maaperällä käytävän puolustussodan kauheuden ja tehnyt selväksi, etteivät Natoon kuuluvat maat voi tuoda sotavoimiaan liittouman ulkopuolisen maan puolustuksen avuksi, sanoo EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Suurimmassa osassa väestöryhmiä enemmistö kannattaa Nato-jäsenyyttä. Miehet kannattavat Nato-jäsenyyttä selvästi naisia enemmän, vanhimmat ja nuorimmat kannattavat vahvimmin Natoa. Jäsenyyden kannatus kasvaa sosioekonomisen statuksen kohotessa.

Kokoomuksen kannattajissa Nato-jäsenyyden puolto on vahvinta eli 84 prosenttia. Nato-kannatus on RKP:n kannattajissa 79 prosenttia, Liike Nytissä 70 prosenttia, perussuomalaisilla 63 prosenttia, sosiaalidemokraateilla 62 prosenttia, keskustalaisilla 61 prosenttia, samoin kuin vihreiden äänestäjillä.

Pienintä Nato-kannatus on vasemmistoliiton äänestäjissä, mutta heissäkin Nato-kannattajia on 33 prosenttia eli enemmän kuin vastustajia, joita on 31 prosenttia. Noin puolet eli 48 prosenttia suomalaisista kannattaisi Nato-jäsenyyttä, vaikka ylin valtiojohto ei kannattaisi.

– Tämä osoittaa, että Nato-kannatus on vankkaa ja suomalaiset ottavat nyt etumatkaa poliittisiin päättäjiin, Haavisto sanoo.

Tulokset perustuvat 2 074 henkilön antamiin vastauksiin. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tutkimuksen tiedonkeruu on tehty Ukrainan sodan toisen ja kolmannen viikon aikana 4.3.–15.3.2022. EVA:n tutkimus on pisin Nato-jäsenyyttä koskeva säännöllinen mielipideseuranta Suomessa.

Lue myös: Yli 9000 Ukrainasta paennutta on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa – suurin osa hakee tilapäistä suojaa

Kommentoi Facebookissa