Yli 9000 Ukrainasta paennutta on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa – suurin osa hakee tilapäistä suojaa

Ukrainalaiset pakolaiset ylittävät maan rajaa Puolaan päästäkseen turvaan. (Kuva Czarek Sokolwski)

Ukrainasta paenneiden kansainvälisen suojelun hakemusten määrä on selvässä kasvussa.

UKRAINA Ukrainasta paenneiden kansainvälistä suojelua hakeneiden määrä on kasvanut huomattavasti viime viikon aikana. Venäjän hyökkäyksen jälkeen 9 247 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa.

Suurin osa hakee Suomesta tilapäistä suojelua, jota Suomi myöntää muiden EU-maiden tavoin Ukrainasta paenneille. Tilapäistä suojelua hakeneista valtaosa on ollut naisia ja lapsia.

– Vaikka määrät ovat olleet selkeässä nousussa, edelleenkin suurimmalla osalla Ukrainasta paenneista on ollut aiempi side Suomeen, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Tilapäistä suojelua voidaan myöntää myös niille Venäjän hyökkäyksen takia paenneille EU:n ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet laillisesti Ukrainassa ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista. Muut kuin Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet tähän mennessä 93 tilapäisen suojelun hakemusta.

Ukrainalaisten todellinen määrä Suomessa on suurempi. Kaikki Ukrainasta paenneet eivät hae kansainvälistä suojelua, kun saapuvat Suomeen. Ukrainalaiset voivat oleskella Suomessa viisumivapaasti kolmen kuukauden ajan. Heillä voi olla myös jokin muu oleskeluluvan peruste, kuten työpaikka tai perheenjäsen Suomessa.

Tilapäistä suojelua haetaan poliisilta tai rajaviranomaiselta, minkä jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää luvan. Maahanmuuttovirasto aloitti tilapäisen suojelun lupien myöntämisen Ukrainasta paenneille reilu viikko sitten. Tähän mennessä tilapäisen suojelun päätöksiä on tehty 409.

Juttuvinkki: Ukrainasta paenneet hakevat tilapäistä suojelua – vastaanottopaikkojen määrää on lisätty

Tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika on tällä hetkellä noin kaksi viikkoa. Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto tilaa henkilölle oleskelulupakortin, jonka saaminen kestää noin kaksi viikkoa.

– Hakemusten käsittely kuitenkin nopeutuu koko ajan, kertoo Lehtinen.

Maahanmuuttovirasto on saanut paljon kysymyksiä myös siitä, miten Ukrainasta paenneiden määrä vaikuttaa muuhun turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Yksi tilapäisen suojelun direktiivin käyttöönoton syistä EU:ssa oli se, että akuutti Ukrainasta paenneiden määrä ei ruuhkauta pitkäaikaisesti EU-maiden turvapaikkajärjestelmiä.

– Kansainvälisen suojelun hakemuksia vastaanotettiin viime viikolla päivässä käytännössä yhtä paljon kuin koko viime vuonna tuli yhteensä uusia turvapaikanhakijoita Suomeen. Tämä olisi johtanut koko turvapaikkajärjestelmän ruuhkaantumiseen. Nyt pystymme käsittelemään myös muita turvapaikkahakemuksia normaalisti, kertoo Lehtinen.

Maahanmuuttovirasto seuraa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa tiiviisti muuttoliikennettä Suomen rajoilla ja Euroopassa. Venäläisten jättämien turvapaikkahakemusten määrässä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Venäjän kansalaiset ovat jättäneet tänä vuonna 115 turvapaikkahakemusta.

Yleisesti ottaen viime vuosina merkittävimpiä hakijaprofiileja Venäjän kansalaisten osalta ovat olleet pohjoiskaukasialaiset hakijat, poliittiset aktivistit ja Jehovan todistajat. Lisäksi 28 Venäjän kansalaista on hakenut tilapäistä suojelua. Tilapäistä suojelua hakeneet Venäjän kansalaiset ovat tyypillisimmin Ukrainasta paenneiden perheenjäseniä.

Lue myös: Tavaralahjoitukset Ukrainaan perille nettisivuston kautta – paketti toimitetaan ilmaiseksi

Kommentoi Facebookissa