KUKAT Upeat joulukukat kuuluvat suomalaiseen jouluun. Suomalaiset ostavat miljoonia joulutähtiä, hyasintteja ja ritarinkukkia joulusesongin aikana. Kauppapuutarhaliitto neuvoo, kuinka jo kasveja ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin asioihin. Kotona joulukukat ovat helppohoitoisia.
Kaupoissa tunnistat hyvälaatuiset joulutähdet ensimmäisellä silmäyksellä vahingoittumattomista värikkäistä ylälehdistä sekä tuuheista vihreistä lehdistä. Värikkäiden ylälehtien välissä olevat keltavihreät pienet kukat ovat tärkeä merkki tuoreudesta: niiden pitäisi olla nupullaan ostovaiheessa.
On suositeltavaa myös tarkastaa joulutähden multa ja sijainti kaupassa. Joulutähtiä ei pitäisi koskaan sijoittaa tilaan, jonka lämpötila on alle 15 astetta. Vältä myös kasveja, jotka on sijoitettu vetoisiin eteisiin. Mullan ei pitäisi valua vettä eikä olla rutikuiva ostovaiheessa. Kun olet löytänyt täydellisen yksilön, paketoi kasvi hyvin kuljetuksen ajaksi ja vie se suoraan sisälle suojaan kylmältä ja vedolta.
– Joulutähden ympärille kannattaa kääräistä kuljetuksen ajaksi hieman paperia. Hyvä nyrkkisääntö on yksi kerros sanomalehteä suojapaperin alle per pakkasaste, vinkkaa Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.
Sipulikukat eli hyasintti ja ritarinkukka eivät ole turhan tarkkoja lämpötilasta tai sijainnista kaupassa. Hyvälaatuiset kasvit tunnistat vihreistä nupuista ja lehdistä. Molemmilla kasveilla menee noin viikko aueta huoneenlämmössä. Jos haluat, että jouluiset sipulikukat kukkivat aattona, kannattaa jouluviikolla valita kaupassa yksilöt, joiden nuput ovat jo hieman auki. Sipulikukat kannattaa suojata myös paperilla pakkasilla.
Joulutähdet viihtyvät parhaiten valoisassa ja lämpimässä paikassa. Hyasintti ja ritarinkukka viihtyvät myös valoisalla paikalla. Kaamos ei kuitenkaan kasveja haittaa, ne voi kotona hyvin sijoittaa lähes minne tahansa. Huolehdi, että joulutähti ei altistu vedolle. Hyasintti ja ritarinkukka eivät vedosta piittaa. Ne kukkivat pidempään kotona viileässä paikassa. Ne voi halutessa myös nostaa yöksi viileään paikkaan.
– Mitä enemmän sipulikukkia kastelee, sitä pidemmän kukkavanan ne kasvattavat. Pitkäksi venähtäneet vanat voi leikata maljakkoon leikkokukiksi, vinkkaa Rantala.
Paras tapa kastella joulutähtiä on kastella niitä maltillisesti haalealla vedellä aina kun multa kuivahtaa. Joulutähdet sietävät paremmin kuivuutta kuin liikaa märkyyttä. Kasteluun vaikuttaa kasvin koko ja sijainti. Esimerkiksi minijoulutähdet kuivuvat nopeammin pattereiden läheisyydessä, jonka takia niitä pitää kastella useammin.
Joulutähteä ei tarvitse lannoittaa kukinnan aikana. Hyasintti ja ritarinkukka eivät juuri vettä kaipaa. Molemmat kasvit saavat voimansa sipulista. Hyasintti tarvitsee hieman vettä nuppuvaiheessa, jotta se jaksaa avata nuput.
Lue myös: Kala on terveellistä pikaruokaa – se auttaa myös stressin keskellä
Kommentoi Facebookissa