RUOKA Näin kun aattoon on aikaa enää pari päivää, ei liene suurta syytä alkaa mestaroimaan kenenkään joulupöytää.
Ei edes omaansa.
Toinen juttu on myös se, että kaikenlaisille kinkunjämille on ihmisillä hyvin kekseliäitä reseptejä, mutta kalan tähteille ei sitten helpolla löydy ideaa, joten tarjotaan aatosta siihen suuntaan.
Kalamurekepihvit tähtösistä
paistettua ja putsattua kalaa
savukalaa (makua tuomaan)
kananmuna noin 300 grammaa kalaa kohti
chiliä tuoreena tai kastikkeena
limettiä tai sitruunaa, myös raastettua kuorta
raastettua leivänkannikkaa (vaaleaa) tai korppujauhoja
Worchestershire-kastiketta, jos löytyy
tuoretta tai kuivatettua tilliä
tuoretta korianteria
kurkumaa (väri paranee)
***
Vähän on epämääräisen näköinen lista, mutta kyseessä on eräänlainen ajatus kalantähteiden hyötykäytöstä.
Savukala tuo makua uunikalanjämille ja muillekin. Uudelleen lämmitetty kalahan on lähtökohtaisesti huonompaa kuin se oli tuoreeltaan paistettuna.
Suolaa kaloissa on valmiiksi, joten sitä ei lisätä kuin korkeintaan Worchestershire-kastikkeen muodossa, ja ehkä valmiin chilikastikkeenkin. Niitä ei laiteta paljon, ne vain antavat potkua pihveille.
Voit kokeilla vaikka HP-kastiketta, mutta olehan varovainen senkin kanssa.
***
Aineksia vaivataan kuin sämpylätaikinaa konsanaan, taikinasta pitäisi saada helposti muotoutuva ja melko kiinteä pallero.
Niistä sitten muokataan halutun kokoisia pihvejä, jotka paistellaan molemmin puolin näteiksi.
Kannattaa opetella laskemaan, ettei käy niin kuin kuvassa, että seitsemän on lettupannulla pihvinpaikkaa, kuusi on pihvejä kuitenkin vain.

Näiden lisukkeeksi sopii salaatti tai ihan perunamuusi. Kylmän kastikkeen voi tehdä nopeasti vaikka ranskankermasta, sitruunasta, hunajasta ja pippurista.
Ideaali olisi, että savukalaa olisi melko samanlainen annos kuin sitä paistettua jämääkin. Olen usein ostanut savulohta jatkeeksi ja tämä improvisaatiopohjainen jämäruoka on meillä todella suosittua (melkein suositumpaa kuin uunikala).
Viiniä juovat, ah, niin monet
Kun olin lapsi ma vain, joulupöydässä oli kuivaa roseeta. Ja tuhtia Riojaa.
Ei huono idea tänäänkään.
Alle kympin jos jouluviinejään hankkii, kannattaa satsata vaikka Quinta das Setencostasiin (Portugali), koska täyteläinen punaviini käy sekä aterialle että sen jälkeiseen meditointiin. Toinen vaihtoehto on Durius Tempranillo (Espanja), se on vähän mausteisempi ja aavistuksen keveämpi viini. Saman joen varrelta ne rypäleet on kerätty, vain eri puolilta rajaa.
Valkoiseksi alle kympin viiniksi ottaisin Steinschadenin (Itävalta, Grüner Veltliner). Se kelpaa niin lohelle kuin kanalle ja kalkkunallekin.
Muutama punkkuvinkku
Pari euroa lisää ja saa jo joulupöydän yleispunaviinin eli Spätburgunderin (Pinot Noir ranskaksi) nimeltään Münzberg (Saksa). Keveähkö viini maistuu lohen, kanan ja kinkunkin kanssa. Tällaisen viinin etuja on sen suuta raikastava vaikutus. Viinissä on muuten vadelmainen vivahde.
Jos on millä mällätä, edes kerran vuodessa, mahdollisuudet ovat rajattomat. Eikä siihen nyt niin hirveästi rahaa tarvita.
Mainitsin Riojan. Sieltä tulee paljon erinomaisia punaviinejä juhlaan. Kokeile näin joulun kunniaksi vaikka Gran Reservaa. Faustinon Gran Reserva 2004 maksaa alle 25 euroa ja todella hieno juhlaviini. Viinissä on sen ihastuttavat hedelmähapot. Myös vaikkapa Lan Gran Reserva 2008 pari euroa halvempana on hyvä valinta.

Italialaisista toscanalaiset laatuviinit ovat hyviä jouluun, kun punaviineistä jatketaan. Alkossa myyvät laatikoissa esimerkiksi Borgo Salcetinoa, joka on oikein hyvä viini juhlapöytään.
Venetolaiset, kuten Amaronet, ovat liian tuhteja, mutta jos malttaa olla juomatta lasiaan tyhjäksi kinkun syönnin aikana, voi siirtyä sen kanssa meditoimaan sujuvasti. Simppelimpi Valpolicella, kuten Zenaton perusviini, on sitten jo erinomainen viini joulupöytään.
Chileläinen Leyda Las Brisas Pinot Noir on monien jouluklassikko punaviiniksi ja keskitäyteläisenä kieltämättä aina pätevä valinta perinteiseen joulupöytään.
Omia juttuja
Meikäläinen kermapeppu etsii omia yhdistelmiään Burgundista (Alkossa Bourgogne, siis Ranskaa), ainakin mitä valkoisiin tulee. Saatavuus on ongelma, samoin hintavuus. Korvaavia viinejä löytyy esimerkiksi kohdasta Yhdysvallat: Chardonnayt Wente ja Jekel (halvempi) ovat ihan käypiä valintoja, kun ruoasta löytyy kanaa tai lohta sekä kermaista sienikastiketta.
No tosin, unkarilainen Mád Furmint on kyllä kova kisaaja tuohon. Uusiseelantilaisista voisin harkita Old Coach Roadia (se on unoaked eli tammittamaton chardonnay ja hyvin raikas). Paistetulle lohelle, kanalle ja rosollille.
Meditaatiopuolelle Loiren laakson Sauvignon Blanc eli Sancerre (vaikka Frank Millet) tai Pouilly Fumé (kuten Bourgeoisin En Traventin). Sauvignon Blancit sopivat myös erityisesti savustetulle ja graavatulle kalalle.
Rieslingit kannattaa varmimmin noukkia kohdasta Ranska, Alsace. Tai Saksasta. Riesling ovat oiva valinta, jos pöydässä on vaikka siikaa.
Ja miltei unohdin: kokeile jouluruokien kanssa vielä itävaltalaisia Zweigelt-punaviinejä! Siis, jos maksa jaksaa yhä.

Kyllä tässä menee kohta sekä lukijan että kirjoittelijan pää pyörälle, joten täytyy tiivistää omiin jouluisiin yhdistelmiin.
Rouskujuliennea, uuniperunaa ja mausteista kanaa: Chardonnay (Meursault/Vincent Sauvestre, Bourgogne, Ranska, valkoinen). Hyvää: erinomainen, lähes jumalainen yhdistelmä. Haitta: viini on vaikeasti saatavaa ja älyttömän kallista.
Paistettua nieriää, ohrapaistosta ja keltahaperomuhennosta: Chardonnay (Pouilly Fuissé/La Soufrandise, Bourgogne, Ranska, valkoinen). Hyvää: taivaallinen yhdistelmä. Huonoa: viini heikko saatavuus, löytyy lähinnä Oulusta ja Vaasasta, kun viimeksi asian tarkistin. Hinta on okei.
Peuranlihapihvi lisukkeineen: Cabernet Sauvignon (Katalonia/Mas la Plana, Espanja, punainen). Hyvää: kaikki. Huonoa: hinta.
Naapurisi vahingossa pihallesi ampumasta (liito-)oravasta tehty höystö: Retsinaa!
Pihkaisen kreikkalaisviinin pitäisi sopia mitä mainioimmin oravanlihan hieman pihkaiseen makuun.
***
Tästäkin huolimatta: Oikein maukasta, rauhaisaa ja seesteistä joulua!

Kommentoi Facebookissa