KOLUMNI Valkoparta saapui taas vanhoja perinteitä noudattaen eduskunnan valtiovarainvaliokuntaan 50 miljoonaa euroa pukinkontissa jaettavaksi hyviin tarkoituksiin. Keskustan kansanedustaja valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi kiitteli pukkia vuolaasti ja muut valiokunnan jäsenet alkoivat miettiä välittömästi, keille joulurahat jaettaisiin. Kukaan ei puhunut 11,4 miljardin euron valtiovelan kasvattamisesta, olihan tulossa joulu, paitsi veronmaksajille eli lahjapaketin maksajille.
Kansanedustajat valtiovarainvaliokunnassa pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, että vaikka joulu oli rauhan juhlaa, niin nyt valmistauduttaisiin sotaan. Hälvälän ja Muukon ampumaradat sekä Ruutinkankaan ampumaurheilukeskus saivat joulurahaa eduskunnalta 300 000 euroa kukin. Suomen Reserviupseeriliito ja Reserviläisliitto saivat joulurahaa 100 000 euroa. Arvokkaimman lahjan pukki antoi Maanpuolustuskoulutus MPK:lle, 800 000 euroa.
Joku edustajista keksi, ettei näinä sotaisina aikoina unohdeta menneitä sotasaavutuksia. Suomen Jääkärimuseolle, Salpalinja-museolle, Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museolle sekä Raatteen Portin talvisotamuseolle lahjoitettiin veroeuroja jokaiselle 50 000 euroa ja Parolan Panssarimuseolle kolme kertaa enemmän. Joulutunnelmissa meinasi pukin tontuilta unohtua rauhan asia, se korjattiin lahjoittamalla Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksille 60 000 euroa.
Pukin kontista löytyi jaettavaa myös sodan uhreille. Entisen pitkäaikaisen kokoomuksen kansanedustajan Kimmo Sasin johtama Holokaustin uhrin muisto ry ja Suomi-Israel Yhdistysten liitto pääsivät osalliseksi joulurahoista. Pikku rahalahja lähti myös Ukrainalaisten yhdistykselle Suomessa.
Vanhoja perinteitä muistaen eduskunnan joulutontut muistivat jakaa rahaa myös itselleen kokouspalkkioiden ja keskitysten muodossa. Näin oli tehty aina ennenkin. Poliittisesti sitoutumaton lasten ja nuorten tulevaisuuden parissa toimiva 4H-toiminta sai entisten miljoonien valtionapujen päälle jouluavustusta lisää 150 000 euroa. Liiton päättävissä elimissä toimiville lukuisille kansanedustajille ei tullut mielenkään antaa joulurahaa köyhille lapsiperheille tai joulun ruokajonoissa armolahjaa odottaville vanhuksille.
Vanhoja lahjaperinteitä noudattaen valtiovarainvaliokunta päätti tukea taas myös edunvalvontaa. Pukin kontista jaettavaa löytyi sadan tonnin verran myös Suomen Ammattikalastajien liitolle ja Suomen Kalankasvattajaliitolle, vaikka isompien ammattiliittojen kanssa ovat välit poikki. Miksi verorahoilla tuetaan ammattiyhdistystoimintaa?
Kansanedustajien joulurahojen jakamisen tarpeellisuudesta ei ole esitetty kritiikkiä. Ei siitäkään, miksi annettiin valtiontukea lisää 300 000 euroa Kokkola-Pietarsaari-lentokentän sähköistämiseen. Kentälle ei lennä yksikään lentokone ilman veronmaksajien maksamaa 97 euron tukea jokaista matkustajaa kohden. Sekään ei ole riittänyt, vuorolennoille vapaita paikkoja riittää. Lennoilla voivat vaihtaa kuulumisia muiden matkustajien häiritsemättä presidenttiehdokas kokkolalainen Jutta Urpilainen ja pietarsaarelainen ministeri Anna-Maja Henriksson.
Onko kansanedustajien joulurahojen jakamisessa velka-Suomessa mitään järkeä?
Seppo Konttinen
Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.
Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi.
Lue myös: Kaksi näkökulmaa lamavuosiin – hyvät herrat jakoivat suuria rahoja lähinnä toisilleen
Kommentoi Facebookissa