Joulupukki tuli eduskuntaan – veronmaksajien joulurahat jaettiin

Kolumnistimme kertoo, että joulupukki auttoi jakamaan joulurahoja kansanedustajien lähipiirille 50 miljoonan euron edestä. (Kuvituskuva Fotolia)

Vieraileva kolumnistimme ehdottaa, että joulupukki saisi ikuisen porttikiellon eduskuntaan.

KOLUMNI Vanhoja perinteitä noudattaen valkoparta kävi eduskunnassa jakamassa veronmaksajien joulurahoja kansanedustajien lähipiirille 50 miljoonan euron edestä. Kiitospuheissa kukaan ei muistanut, ei edes oppositiopuolueiden edustajat, puhua valtion kasvavasta velkataakasta mitään. Valtionvelkaa joululahjojen muodossa lisättiin peräti kymmenen miljoonaa euroa edellisestä vuodesta, tulevan kaivosveron tuoton verran.

Joulurahaa löytyi taas mitä ihmeellisimpiin hankkeisiin: teiden päällystämiseen, ammattiyhdistystoimintaan, yrityskasvatukseen, maitoyrittäjille lypsävien hoitoon, hevosille ja poroaitojen kunnostamiseen jne. Miksi kaikkien veronmaksajien pitää tukea ammattiyhdistyksiä, etujärjestöjä ja poroaitojen rakentamista? Veronmaksajien kustantama joulupukki ei saanut vastauksia näihin kysymyksiin.

Työnantajien pyörittämä Talous ja nuoret TAT sai joulupukilta 200 000 euroa nuorten yrittäjäkoulutukseen, kaikkiaan järjestö sai valtionavustuksia vuonna 2021 lähes puoli miljoonaa. Mihin yhdistys tarvitsee veronmaksajien joulurahoja, kun sen taustarahoittaja on varakas TT-säätiö ja Elinkeinoelämän keskusliitto? Järjestön hallituksessa muun muassa istuu EK:n (avustus 160 000 e), Varman ja Kaupan keskusliiton vetäjä Mari Kiviniemi, entinen keskustalainen pääministeri. Istuuko hän järjestössä ajamassa kaupan vai maataloustuottajien etuja? Viime vuonna yhdistys tuhlasi matkustamiseen ja edustamiseen yli 80 000 euroa. Näillä rahoilla se tarjosi pääkaupunkiseudun opettajille koulutusillalliset, bisneskursseja aloitteleville yrittäjille ja pyöritti lukiolaisille talouskilpailuja. Joulupukki ei olisi halunnut tukea ökyrikasta järjestöä. Mutta koska joulurahoista päättävät kansaedustajat näin halusivat, toiveisiin oli pakkoa taipua.

Joulurahaa sai peräti 172 kohdetta, oudoimpia kohteita olivat Siiliyhdistykselle lahjoitettu 50 000 euroa ja Suomen Hevostietokeskukselle kymppitonni enemmän. Etujärjestötoiminta oli myös lahjatoiveiden kärjessä. Kansanedustajat olivat näin kahdessa roolissa, päättämässä joulurahoista ja saamapuolella järjestöjen luottamustoimissa. Valtionapuja saaneen Suomen 4H-liiton toiminnassa on mukana kansanedustajia lähes joka puolueesta. Jari Leppä ja Antti Kaikkonen ymmärsivät irtisanoutua liiton toiminnasta tultuaan valituksi ministeriksi. Liitto on saanut toimintansa pyörittämiseen vuosien saatossa miljoonia.

Mitä varakas yhdistys tekee rahoilla ja miksi yhdistys kiinnostaa istuvia kansanedustajia? Ja eivätkö he ole jäävejä jakaessaan veronmaksajien joulurahoja yhdistyksille, joiden johdossa he itse istuvat? Tätä voisi kysyä Puutarhaliiton johdossa toimivalta keskustalaiselta kansanedustajalta Esko Kivirannalta. Liitto sai 50 000 euroa hyvinvoinnin kasvattamiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Eikö liitto voisi harrastaa tätä vaikuttamista jäsenjärjestöjensä rahoilla? Eikö Suomen Metsästäjäliitto voisi ampua riistaa ihan omilla rahoillaan? Eivätkö kansanedustajat voisi jakaa joulurahaa myös äänestäjäkuntansa ulkopuolisille tahoille?

Lintuharrastajat olivat varmasti tyytyväisiä, kun saivat ympäristöministeriön budjetista 90 000 euroa Limingan lintutornin kunnostamiseen, mutta miten helsinkiläiset ornitologit päässevät ihailemaan kevään lintumuuttoa Pohjois-Pohjanmaalle? Joulupukki muisti myös poromiehiä, jotka saavat 300 000 euroa poroaitojen kunnostamiseen. Kuuluuko veronmaksajille yksityisen elinkeinon tukeminen?

Kansanedustajien äänten kalastelu veronmaksajien rahoilla on täysin tuomittavaa velkaantuvassa Suomessa. Valtion velan leikkauksen voisi aloittaa siitä, että joulupukki saisi ikuisen porttikiellon eduskuntaan.

Seppo Konttinen

Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.

Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.

Lue myös: Entiset avustajat veronmaksajien kukkarolla – keskuudessamme rahastaa mittava joukko lobbarifirmoja

Kommentoi Facebookissa