Joutuuko Juicen kirjasto nyt vasaran alle – alkuperäinen ostaja asetettiin konkurssiin

Muusikko Juice Leskinen oli myös innokas lukumies, hänen kotikirjastossaan oli noin 2300 nidettä.

Muusikko Juice Leskinen oli myös innokas lukumies, hänen kotikirjastossaan oli noin 2300 nidettä. (Kuva Mikko Alatalon arkisto)

Reino- ja Aino-tossuja valmistava yritys osti Juice Leskisen laajan kirjaston kymmenen vuotta sitten.

KIRJAT Muusikko ja lyyrikko Juice Leskinen oli myös innokas kirjallisuuden harrastaja. Hänen kotikirjastossaan oli noin 2300 nidettä, sieltä löytyvät maailman kirjallisuuden merkkiteokset. Juicen toiveena oli, että kirjasto säilyisi yhtenäisenä hänen jälkeensä.

Juice Leskinen kuoli marraskuussa 2006. Perikunta taisteli perinnöstä vuosikaudet käräjäoikeudessa, omaisuutta oli merkittävästi jaossa. Entisen velkaisen tyhjätaskun tekijänoikeustulot olivat vuosittain noin 150 000–200 000 euroa.

Pieni osa omaisuutta oli kirjasto. Mutta harvassa olivat ne, jotka olisivat pystyneet moisen kirjahankinnan tekemään ja säilyttämään kirjaston yhtenäisenä.

Aino ja Reino Kotikenkä Oy osti Juicen kirjaston kymmenen vuotta sitten. Nyt PK Kappi Oy -nimellä toiminut tossutehdas on mennyt konkurssiin. Joutuuko myös Juicen kirjasto vasaran alle?

– Kirjasto lahjoitettiin Viola-kodille. On hyvä, että jää jotakin sinne. Silloin yrityksellä meni paremmin kuin nyt. Pystyi lahjoittamaankin jotakin, sanoo tossutehtailija Arto Huhtinen.

Ikäihmisten Viola-koti sijaitsee Tampellan alueella Tampereella. Juice Leskinen asui viimeiset vuotensa Viola-kodin naapurissa, Tammerkosken läheisyydessä. Juice kertoi, että koskimaisema toi hänen mieleensä lapsuuden ja nuoruuden kotipaikan Juankosken.

Paljonko tossutehdas Juicen kirjastosta maksoi, sitä ei Arto Huhtisen mukaan kerrottu julkisuudessa.

– Me ei koskaan sanottu sitä hintaa kenellekään.

Käräjäoikeuden papereista selviää, että kirjaston arvoksi olisi määritelty noin 30 000 euroa.

– Sitä luokkaa se oli. Jos se papereista löytyy, se on julkista tavaraa, Huhtinen sanoo.

Reino-tossutehdasta pyörittänyt Arto Huhtinen on innokas Juice Leskisen tuotannon harrastaja. Hänellä on huomattava kokoelma Juice-aiheista esineistöä.

Reinojen ystävät ovat konkurssiuutisen jälkeen puolestaan rynnänneet tossukaupoille, ja kauppiaat ovat nostaneet hintoja viidellä eurolla. Viimeistä viedään. Vai viedäänkö sittenkään?

– Toivoa on, että yritykselle löytyy jatkaja, Arto Huhtinen sanoo.

Lue myös: Legendaarinen Reino-tossufirma ajautui konkurssiin – nyt suomalaiset haluavat vielä viimeiset tohvelit

Kommentoi Facebookissa