Legendaarinen Reino-tossufirma ajautui konkurssiin – nyt suomalaiset haluavat vielä viimeiset tohvelit

Reinoja ja Ainoja on ehditty valmistaa jo 1930-luvulta asti.

Reinoja ja Ainoja on ehditty valmistaa jo 1930-luvulta asti. (Kuva AOP)

Lieksassa valmistetut tohvelit yhdistävät Ruotsin kruununprinsessa Victoriaa ja Ville Valoa.

REINO-TOSSUT Yksi aikakausi on päättymässä, kun legendaarisia Ainoja ja Reinoja valmistanut PK Kappi Oy on asetettu konkurssiin. Aino ja Reino -tossuja valmistettiin Lieksassa. Ensimmäiset Ainot valmistettiin Tampereella jo vuonna 1930 ja Reinot lamavuonna 1932.

Tasaisen suosion jälkeen uusi nousu tapahtui vuonna 2004, jolloin Nokian Jalkine Oy:n tehtaanjohtaja Arto Huhtinen sekä hänen yhtiökumppaninsa Tuire Erkkilä ostivat tossujen oikeudet ja tuotemerkin itselleen. Tossujen kuosi ja niiden rakenne ovat alusta asti pysyneet muuttumattomina. Ajan saatossa rinnalle tuli uusia värejä ja fanituotteita, kuten muun muassa Muumi-Reinot ja Katri Helenan ballerinat.

Toimitusjohtaja Arto Huhtisen mukaan suomalaiset ovat vuosien aikana ostaneet tohveleita lähes 20 miljoonaa paria.

– Ensimmäiset Ainot ja Reinot valmistettiin lämmittämään jalkoja, mutta ajan saatossa tohveleista tulikin suomalaisuuden ikoni. Erityisesti nuoret, naiset ja ensiaskeleita ottavat vauvat olivat käyttäjäryhminä tuoreimpia, Huhtinen määrittelee.

Tohvelit on aina tehty käsityönä. Kestävään käyttöön tarkoitettuja Reinoja ja Ainoja valmisti viime vuosina 17 työntekijää ja kaikki vaiheet tehtiin Suomessa. Vain tossujen ruudullinen päällyskangas tuli Italiasta.

– Kiireisimpinä päivinä valmistimme kolmessa vuorossa noin 2 000 paria, mutta normaalituotannossa syntyi 600–800 paria, toimitusjohtaja Huhtinen kertoo.

Reinot ja Ainot ovat niin suomalaisia tuotteita, että vain muutama prosentti meni vientiin.

– Tuliaiset ovat aina olleet kuitenkin erikseen. Olemme saaneet suuren kunnian valmistaa Ruotsin kuninkaallisille omat sinikeltaiset Reinot, Huhtinen paljastaa.

Tunnettuja Reinojen käyttäjiä ovat olleet myös muun muassa Kari Tapio ja Ville Valo. Muutama vuosi sitten Ainojen ja Reinojen menekki lähti laskuun. Vuonna 2018 Huhtisen luotsaama yritys pääsi yrityssaneeraukseen, mutta heikko tilauskanta jatkui.

Konkurssiuutisen jälkeen yhtiö on kuitenkin saanut toimitusjohtaja Arto Huhtisen mukaan tuhansia tilauksia ja yrityksen verkkokauppa ehti jo välillä kaatuakin. Huhtinen uskoo tavallisten kuluttajien haluavan varmistaa itselleen vielä yhdet Reinot tai Ainot.

Lue myös: Raappahousuista se kaikki alkoi – ”On hienoa olla osa suomalaisen kalsariteollisuuden historiaa!”

Kommentoi Facebookissa