SUOMI 100 Lähetysyhdistys Rauhan Sana järjesti viikonvaihteessa Kokkolassa perinteiset Suvijuhlat. Jo 37. kertaa järjestetty uskonnollinen juhla kantoi nyt teemaa Armo kantaa. Tapahtuma oli saanut arvovaltaisia vieraita, muun muassa pääministeri Juha Sipilä saapui paikalle puhujaksi – niin kuin monta kertaa aikaisemminkin.
Sipilä kuuluu herätysliikkeeseen, jonka juuret ovat vanhoillislestadiolaisuudessa. Rauhan Sana itse kertoo olevansa osa lestadiolaista herätysliikettä ja tekevänsä kristillistä lähetystyötä Suomessa ja ulkomailla. Puheenjohtajana toimiva rovasti Ari Juntunen on Sipilän lanko.
Suomi 100 -teemassa Kokkolan kirkossa puhui aiheesta ”Kristityn vastuu yhteiskunnassa” Sipilän lisäksi paikallisia kansanedustajia, SDP:n kokkolalainen kansanedustaja Jutta Urpilainen sekä kristillisdemokraattien Peter Östman Luodosta.
Pääministeri otti oman puheensa aluksi esille ajankohtaisen teeman, turvapaikanhakijat. Kristityn tulee Sipilän mukaan auttaa hädänalaista, mutta jos perusteita turvapaikalle ei ole, esivaltaa ja lakia on noudatettava ja henkilöt palautettava.
Moni muistaa, kuinka Sipilä lupasi aikoinaan oman talonsa Kempeleestä turvapaikanhakijoiden käyttöön. Kohu kuitenkin syntyi, kun televisiokuviin Sipilää tervehtimään pääsi turvapaikanhakijamies, joka valehteli olevansa alaikäinen.
Sipilä nostikin esille myös sanojen vallan ja valeinformaation. Hän laajensi käsitettä eduskunnan istuntoihin, joissa kollegan ymmärtäminen tahallaan väärin oli hänen pohdintansa mukaan myös kristinuskon vastaista.
– Me olemme kaikki nähneet, kuinka jopa eduskunnan kyselytunnilla puhujat ymmärtävät edellisen puhujan viestin sellaiseksi, mitä hän ei ole sanonut eikä myöskään tarkoittanut. Meidän kristittyjen vastuu on tämänlaisten väärintulkitsemisten ketjujen katkaisemisessa, Keskipohjanmaa referoi.
Sipilä siteerasi Raamattua useaan otteeseen. Hän pohdiskeli väärin ymmärtämisen olevan rinnastettavissa valehtelemiseen ja rikkovan näin kahdeksatta käskyä.
Eduskuntakieleen ei kuulu toisen kansanedustajan syyttäminen valehtelusta, vaan kollega ”esitti muunneltua totuutta”, ”käytti totuutta säästeliäästi” tai ”ei antanut tosiasioiden häiritä”. Kokoomuksen Ben Zyskowicz sai vuosi sitten puhemieheltä huomautuksen, kun hän sanoi ”vihreiden antavan valheellisesti ymmärtää”.
Eduskunnan puhujakorokkeella käytetyistä puheista julkisessa keskustelussa tartuttiin loppuvuodesta 2015 erityisesti silloisen valtiovarainministeri Alexander Stubbin kommenttiin, jossa hän totesi hallintarekisteriä puoltavan 90 prosenttia asiantuntijoista, kun oikea luku oli 10 prosenttia. Stubb pyysi anteeksi esittämäänsä lukua, jonka hän sai ”omasta päästään”.
Kuntavaalien alla tänä keväänä vihreiden silloinen puheenjohtaja Ville Niinistö syytti Sipilää puheenjohtajatentissä jo suoranaisesti valehtelusta, kun Sipilä totesi hallituksen tavoitteena olevan kuntien varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja elinvoiman vahvistaminen.
– Sieltä ei nyt ole vähennetty. Ja kuntatalous on kehittynyt erittäin positiivisesti, Sipilä totesi Aamulehden ja Ylen tentissä Tampereella.
– Sieltähän te just leikkaatte! Uskomatonta! Ei saa valehdella! Valehtelu on rumaa. Tuo on väärin, Ville Niinistö huudahti.
Mutta on pääministeri Sipilä itsekin syyllistynyt valehtelusta syyttämiseen. Keväällä 2016 hän syytti Yleä, kun MOT-ohjelma käsitteli pääministerin sijoituksia ja kiistanalaisia vakuutuskuoria. Tapahtunut tavallaan aloitti Ylegaten, sillä yhtiön johto rajoitti sen jälkeen asian käsittelyä.
Maaliskuussa Juha Sipilän sanomiset ja muiden osallisten selitykset olivat mennä sekaisin niin sanotussa Hjallisgatessa, kun Sipilä halusi nimittää kansanedustaja Hjallis Harkimon Veikkauksen hallitukseen ohi kokoomuksen eduskuntaryhmän esityksen. Päivän Lehden artikkelin asiasta löydät tästä.
Ylegate loi kaikuja vielä toukokuussakin, kun nyt puolestaan liikenneministeri Anne Berner oli vieraana A-teema -ohjelmassa, joka käsitteli Ylen riippumattomuutta. Päivän Lehden tuon jutun löydät tästä.
Ohjelmassa keskusteltiin siitä, onko poliitikko koskaan painostanut toimittajaa esimerkiksi puhelimitse. Juontaja Markus Liimatainen tivasi asiaa Berneriltä, joka kielsi kysymyksen kolme kertaa.
Vain minuutin kuluttua Helsingin Sanomien toimittaja Tommi Nieminen tekstasi Twitterissä:
”Nyt muuten Anne Berner valehteli suorassa lähetyksessä. On tullut lankoja pitkin ainakin minulle, #ateema.”
Kolmen minuutin kuluttua Ylen toimittaja Sara Rigatelli kuittasi: ”Samoin.”
Kommentoi Facebookissa