”Hjallisgate”-valehtelusoppa vain syvenee – Sipilän puhdistaminen meni pahasti pieleen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on joutunut taiteilemaan tiedotteisaan pelastaakseen pääministeri Juha Sipilän maineen "Hjallisgatessa".

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on joutunut taiteilemaan tiedotteissaan pelastaakseen pääministeri Juha Sipilän maineen "Hjallisgatessa". (Kuvat AOP)

Valtakoneisto käynnistettiin painostamaan kokoomusta ja mediaa.

HJALLISGATE Veikkauksen hallituksen nimittämisestä on tullut pääministeri Juha Sipilälle suurempi sotku, kuin hän ehkä uskoikaan. Hallituspuolueiden välejä on yritetty korjata oudoilla tiedotteilla, mutta ne ovat tehneet koko jupakasta entistä kummallisemman vyyhdin.

Tapaus on lyhyesti seuraava: Sipilä on pääministeriyden lisäksi valtion omistajaohjausministeri. Hänen vallassaan on myös Veikkauksen hallituksen nimittäminen ja kyse ei ole nyt siitä, kenet Sipilä nimitti ja kenet ei. Kysymys on siitä, että pääministeri jäi kiinni valehtelusta nimityskuvioiden kulkua selvitettäessä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä puheenjohtaja Kalle Jokisen johdolla esitti Veikkauksen hallitukseen kansanedustaja Timo Heinosta. Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilkka Kanervalle toivottiin myös hallituksen kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeutta.

Pääministeri Sipilä nimitti hallitukseen kuitenkin HarryHjallisHarkimon ja väitti, että kokoomus antoi hänelle valittavaksi ilman järjestystä olleet kolme nimeä, joista hän valitsi Harkimon. Jokinen kiisti esittäneensä Harkimoa Veikkauksen hallitukseen vaan totesi, että Harkimo oli Sipilän esille nostama ehdokas.

Korjaus ja uusi korjaus

Pääministerin jääminen valehtelusta kiinni on poliittisen uskottavuuden kannalta erittäin huono asia. Se on johtanut aikaisemmin Suomessa pääministerin eroon, ulkomailla jopa Yhdysvaltain presidentin eroon. Siksi asiaa on yritetty korjata.

Päivän Lehden asiasta tekemä kaunistelematon artikkeli on ollut viime päivien luetuin juttumme ja sitä on jaettu sosiaalisessa mediassa tuhansia kertoja. Artikkelimme asiasta voit lukea tästä. Saimme artikkelin johdosta maanantai-iltana klo 21.25 sähköpostia Valtioneuvoston kansliasta.

Valtioneuvoston kansliasta haluttiin viitata tasan tuntia aikaisemmin Helsingin Sanomien julkaisemaan artikkeliin, jossa väitettiin aluksi sanatarkasti seuraavaa: ”Kokoomuksen Kalle Jokinen myöntää, että kokoomuksella oli ehdolla kolme nimeä” sekä ”nyt kokoomuksesta myönnetään, että Sipilä puhui totta.

Ilmeisesti vain Ylen ja Helsingin Sanomien toimituksille lähettämässään sähköpostissa Kalle Jokinen oli käyttänyt mainintaa ”valintaprosessin eri vaiheissa esillä olleista kolmesta nimestä”. Vain puolen tunnin kuluttua valtakunnan päälehti joutui jo muuttamaan omaa uutistaan.

Jokinen korjautti HS:n uutisen muotoon ”tämän prosessin aikana on esiintynyt kolme nimeä, mutta ryhmällä on ollut yksi nimi”. Kun Sipilän oma väite on sanatarkasti ”sain ryhmältä kolme nimeä”, mikään ei ole valehtelukohussa muuttunut.

Jäljelle jää vain toteamus, että Sipilä sai päättää hallituspaikasta, mutta se on kaikkien koko ajan tiedossa ollut omistajaohjausministerin tehtävä.

Hiukkasen noloa kokoomukselle

Kokoomuksen taholta oli selkeästi haluttu tehdä sopua keskustan kanssa hallitusyhteistyön merkeissä. Mutta Helsingin Sanomien ensimmäinen uutinen antoi vaikutelman, että nyt puolestaan kokoomus olikin Sipilän sijasta syyllistynyt valehteluun.

Tämä huomattiin jopa Brysselissäkin. ”Hiukkasen noloa, sanoisin”, kommentoi HS:n artikkelin jakanut Juho Romakkaniemi, Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Euroopan komissiossa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ei oma-aloitteisesti lähettäisi vastaavanlaisia tiedotteita. Hän myöntääkin keskustelleensa asiasta ennen tiedotetta maanantaina pääministeri Sipilän kanssa ”yhteisymmärryksessä”. Pääministerin pelastaminen valehtelemisesta on kuitenkin jo sotkeutunut pahasti omiin sanakäänteisiinsä.

Koska kokoomus edelleen kiistää ehdottaneensa Harkimoa Veikkauksen hallitukseen, mistä tämä Sipilän saunakaveri Sipoonrannasta sitten ”prosessiin” löydettiin?

– Harkimo ilmoittautui itse, Jokinen selittää Helsingin Sanomien sekavasti korjaamassa jutussa.

Kenelle Harkimo ilmoittautui, naapurilleen pääministeri Sipilälle? Kuinka se muuttaa kokoomuksen eduskuntaryhmän vakuutusta siitä, että Harkimo ei ryhmän ehdokas ollut – toisin kuin Sipilä on väittänyt?

Suurempia voimia liikkeellä

Valintaprosessista on annettu jo liian monta selitystä. Helsingin Sanomat viittaa yksilöimättömään ”keskustan hallussa olevaan dokumenttiin”, jossa olisi kolme nimeä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on selvästi joutunut painostetuksi. Hjallis Harkimo on hyvinkin saattanut sooloilla asiassa, mutta Jokisen on täytynyt olla varma omista tekemisistään, koska on saanut valtakunnan valtamedian muuttamaan juttuaan.

Pääministeri Sipilän lähihistoriasta muistetaan Yleisradion painostaminen hänelle myötämielisempään uutisointiin. Samoin Ilta-Sanomien artikkelia terveystietojen urkinnasta median taholta kritisoi jopa sisarlehti Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi:

”Erikoinen päivä. Pääministeri syytti viestimiä urkinnasta perusteettomasti. Media ei tarkistanut väitettä ennen julkaisua. Paremmin huomenna.”

Paremmin tosiaan huomenna. Helsingin Sanomien virheellisen uutisoinnin perusteella tehty juttu oli korjaamatta vielä aamulla esimerkiksi sitä siteeranneissa Ilta-Sanomissa ja Demokraatissa. Kuvaavaa kyllä, kokoomuksen oma media Verkkouutiset ei kirjoittanut asiasta lainkaan.

Peli on kovaa. Kuntavaalien lähestyessä kolmen suurimman puolueen kannatukset mahtuvat tuoreessa Ylen mittauksessa virhemarginaalin sisälle.

Jupakasta antaa osuvan kuvan kansanedustaja Timo Heinosen lyhyt toteamus haastattelupyyntöön.

– Tässä on sellaisia voimia liikkeellä, että parempi olla hiljaa.

Veikkauksen hallituspaikassa on kyse vallankäytöstä. Veikkaus on vuoden alussa syntynyt valtava rahapeliyhtiö, johon yhdistettiin Fintoto, Raha-automaattiyhdistys sekä entinen veikkausyhtiö.
Veikkauksen hallituspaikassa on kyse vallankäytöstä. Veikkaus on vuoden alussa syntynyt rahaa jakava valtava rahapeliyhtiö, johon yhdistettiin Fintoto, Raha-automaattiyhdistys sekä entinen veikkausyhtiö.

Kommentoi Facebookissa