Pääministeri jäi kiinni valehtelemisesta – Sipilä teki itselleen ”Hjallisgaten”

Lahdessa vieraillut pääministeri Juha Sipilä selitti saaneensa hallituskumppaniltaan kolme nimeä, mutta kokoomus kiistää väitteen.

Lahdessa vieraillut pääministeri Juha Sipilä selitti saaneensa hallituskumppaniltaan kolme nimeä, mutta kokoomus kiistää väitteen. (Kuva AOP)

Kokoomus ei ehdottanut Hjallis Harkimoa Veikkauksen hallitukseen, vaan sen teki Sipilä itse.

PÄÄMINISTERI Eduskunta oli jo valmistautumassa kesälomaansa juhannuksen alla vuonna 2003. Keskustelua hallitsi ”Irakgate”, pääministeri Anneli Jäätteenmäki oli saanut kevään eduskuntavaalien alla salaiseksi luokiteltua tietoa Paavo Lipposen ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin keskusteluista. Lipponen ja Bush olivat puhuneet mahdollisesta Irakin sodasta.

Jäätteenmäki kertoi eduskunnalle, että hän oli saanut julkisuuteen tuomansa ja vuodetut Irak-muistiot ”pyytämättä ja yllätyksenä”. Muutamaa tuntia myöhemmin presidentti Tarja Halosen neuvonantajana toiminut Martti Manninen tunnusti, että hän oli toimittanut kyseiset asiakirjat Jäätteenmäelle tämän nimenomaisesta pyynnöstä.

Jäätteenmäki menetti virkansa, mutta niin myös Manninen, joka sai lisäksi sakkotuomion. Jäätteenmäen 63 päivää kestäneen pääministeriyden jälkeen keskusta nosti hänen tilalleen Matti Vanhasen.

Anneli Jäätteenmäki olisi saattanut selviytyä sankarina, jos hän olisi vain todennut asian olleen niin tärkeä Suomen kannalta, että siitä täytyi saada keskustella julkisesti – huolimatta siitä, kuinka asiakirjat on saatu. Sen sijaan hän erehtyi valehtelemaan.

Älä vastaa, niin et valehtele

Omistajaohjausministerin tehtävästä on pääministeri Juha Sipilä pitänyt kynsin ja hampain kiinni. Sipilä ei ole halunnut luopua yhdellä ihmisellä olevasta vallasta hallita miljardiomaisuutta, vaikka on joutunut selittelemään yhteyksiään niin Terrafameen kuin Chempolikseen.

Itse asiassa Sipilä ei ole suostunut vastaamaan, mitä tapahtui hänen sijoitusyhtiönsä Chempolikselle vuonna 2011 antamalle 750 000 euron lainalle. Laina oli vielä maksamatta, kun valtionyhtiö Fortum sijoitti vuonna 2016 Chempolikseen 6,4 miljoonaa euroa. Kun ei vastaa, ei tarvitse valehdella.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo Sipilän ottaneen itse Hjallis Harkimon nimen esille.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo Sipilän ottaneen itse Hjallis Harkimon nimen esille. (Kuva AOP)

Valtion omistajaohjausministerin vallassa on myös Veikkauksen hallituksen nimittäminen. Veikkauksen hallituspaikka on haluttu pesti, siitä myös maksetaan 600 euron kokouspalkkion lisäksi 2 000 euron palkkio kuukaudessa.

Sipilä olisi saattanut selvitä sankarina, jos hän olisi vain todennut nimittävänsä parhaiksi ja kykenevimmiksi katsomansa henkilöt hallitukseen huolimatta siitä, minkä puoluekirjan henkilö sattui omistamaan. Sen sijaan hän erehtyi valehtelemaan.

”Osa suurempaa kokonaisuutta”

Pääministerin erityisavustaja Riina Nevamäki ilmoitti ensin, että Sipilä olisi saanut kokoomukselta ehdokkaina kolme nimeä, jotka eivät olleet järjestyksessä. Mutta myös Sipilä itse vahvisti Helsingin Sanomille, että nimet antoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Sain ryhmältä kolme nimeä ja kerroin, että näistä kolmesta valitsen tämän, Sipilä selitti

”Tämä” oli HarryHjallisHarkimo. Kalle Jokinen kiistää Sipilän selityksen. Kokoomuksen ehdokas oli yksiselitteisesti kansanedustaja Timo Heinonen.

Samassa yhteydessä puhuttiin myös kansanedustaja Ilkka Kanervasta ja siitä, että Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajana Kanervalla olisi läsnäolo-oikeus myös Veikkauksen hallituksessa, mutta mitään kolmatta nimeä en näissä keskusteluissa itse maininnut, Jokinen vahvistaa Iltalehdelle.

Se oli Sipilä, joka toi esiin Harkimon yhtenä kokoomusvaihtoehtona Veikkauksen hallitukseen.

Syyksi Sipilä kertoi sen, että hän oli rakentamassa ”suurempaa kokonaisuutta”, johon Harkimo sopi.

Kansanedustaja Timo Heinonen on tuohtunut tavasta, jolla Veikkauksen hallitus nimitettiin.
Kansanedustaja Timo Heinonen on tuohtunut tavasta, jolla Veikkauksen hallitus nimitettiin. (Kuva Timo Heinonen)

Kaverikapitalismia

Miksi pääministeri Juha Sipilä sortuu valehtelemaan asiassa? Siksi, että Hjallis Harkimo on hänen lähinaapurinsa Sipoonrannassa, ”saunakaveri”, kuten julkisuudessa on kerrottu. Nimitys olisi vaikuttanut ”hyvä veli” -toiminnalta, kaverikapitalismilta. Harkimoa rasittaa myös pääomistamansa Jokereiden 200 000 euron sponsorisopimus Veikkauksen kanssa.

Harkimon johtama työryhmä oli myös juuri tehnyt tilaustyönä liikenneministeri Anne Bernerille televisiotoimintaa käsittelevän raportin Moniarvoinen uutistoiminta vaatii tekoja. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.

Syrjäytetty Timo Heinonen on kansanedustaja Lopelta, entinen opettaja ja sittemmin moottoriurheilun televisiotuotantoihin erikoistunut yrittäjä. Hänen kokemuksensa on näin samankaltainen Hjallis Harkimon kanssa, vaikka bisnes on ollut toki pienempää.

Heinonen on ohittamisestaan tuohtunut, myös Harkimolle. Hän on vastannut sosiaalisessa mediassa kyselijöille ja kertonut, että asiasta levitetään tahallaan väärää ja valheellista tietoa. Hyväveli-suhmuroinnille pitäisi saada piste ja likaista peliä ei pidä hyväksyä missään, edes omassa puolueessa.

– Pääministeri lehdissä puhuu aivan muunneltua totuutta tästäkin asiasta. Mutta se näyttää olevan osalle nyt ihan maan tapa.

Kommentoi Facebookissa