Kilpailu vauhdittaa uusien lasten ja nuorten tietokirjojen syntymistä

Ihan totta! -kirjoituskilpailulla etsitään uusia lasten ja nuorten tietokirjoja.

Ihan totta! -kirjoituskilpailulla etsitään uusia lasten ja nuorten tietokirjoja. (Kuva Fotolia)

Tammi ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskus ovat luoneet Ihan totta! -tietokirjakilpailun.

KIRJOITUSKILPAILU Suomen kirjamarkkinoille kaivataan uusia ja kohderyhmäänsä kiinnostavia lasten ja nuorten tietokirjoja. Tämän voi havaita vaikkapa tutkimalla viime vuoden myydyimpien lasten- ja nuortenkirjojen listoja. Suomalaista alkuperää olevista myydyimmän parinkymmenen bestsellerin joukkoon mahtuu ainoastaan Jenni Pääskysaaren kaksi murkkuikäisille tarkoitettua itsetunnon kohotuskirjaa ja kaksi kotimaista soivaa lastenlaulukirjaa.

Nuorille suunnatun suomennetun kirjallisuuden osalta tilanne ei ole yhtään parempi, myydyimpien parinkymmenen joukossa on vain muutama tietokirjaksi katsottava teos kuten Ripleyn usko tai älä -opus ja Pokemon Go -pelaajan kirja.

Kustannusosakeyhtiö Tammen ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen nyt starttaaman Ihan totta! -kilpailun kautta etsitään uusia ja ajankohtaisia lasten ja nuorten tietokirjoja. Kilpailussa on kaksi sarjaa, lapsille suunnatut tietokirjat sekä nuorille suunnatut tietokirjat.

Myös teemoja on kaksi; monimuotoinen maailmamme sekä toimiva ja tunteva ihminen. Kirjojen aiheet voivat liikkua ihmisestä ympäristöön ja maapallolta avaruuteen asti.

Ihan totta! -kilpailun järjestäjät odottavat rohkeita avauksia tai uusia näkökulmia jo tuttuihin teemoihin sekä sujuvaa tekstiä, joka saa lapset ja nuoret innostumaan tarinoista, jotka ovat ihan totta.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki kirjoittajat ilman rajoituksia. Kirjoituskilpailun raadin muodostavat kirjailijat Karo Hämäläinen ja Kerttu Ruuska (lasten sarja) sekä Anna Kortelainen ja Markku Löytönen (nuorten sarja). Heidän lisäkseen raatiin kuuluvat kustantamon edustajina kustannustoimittajat Mirkka Hynninen ja Päivi Kaataja sekä Suomen tietokirjailijat ry:n edustajina viestintäpäällikkö Anne Rutanen ja tiedottaja Eveliina Laurila.

Näin osallistut Ihan totta! -kilpailuun

Kilpailuun osallistutaan lähettämällä synopsis ja tekstinäyte ennen julkaisemattomasta, suomenkielisestä tietokirjasta. Tekstinäytteen pituus on vähintään 2 liuskaa (lasten sarja) tai yksi luku (nuorten sarja), ja sen voi toimittaa tekstimuodossa tai taitettuna. Mukaan liitetään tekijän tai tekijöiden lyhyet esittelyt sekä halutessa myös ehdotus visuaalisesta ilmeestä. Voittajaehdotuksen lopullisesta kuvituksesta ja ulkoasusta päättää kuitenkin kustantaja.

Kilpailutekstit toimitetaan tulostettuna 15.8.2017 mennessä osoitteella Kustannusosakeyhtiö Tammi, Lasten- ja nuortenkirjat, Korkeavuorenkatu 37, 00130 Helsinki. Kuoreen lisätään merkintä ”Ihan totta! Tietokirjoja lapsille ja nuorille”. Kilpailutöitä ei palauteta.
Kilpailun molempien sarjojen voittajaehdotukset julkaistaan painetun kirjan muodossa. Lisäksi voittajat saavat 3 000 euron rahapalkinnon ja molempien sarjojen kaksi seuraavaksi tullutta kukin 1 000 euroa. Voittajat julkistetaan Helsingin kirjamessuilla 2017, ja valmiit teokset ilmestyvät syksyn 2018 aikana. Bonnier Kirjat Suomi varaa oikeuden voittajien lisäksi myös muiden lupaavien tekstien mahdolliseen julkaisuun.

Kustannusosakeyhtiö Tammi ja Suomen tietokirjailijat ry järjestävät kilpailuun liittyvän seminaarin lasten ja nuorten tietokirjojen tekemisestä torstaina 4.5.2017 klo 16.30 Bonnierin tiloissa Helsingissä.

Kommentoi Facebookissa