FINLANDIA-PALKINTO Tämä viikko on kirjallisuuden Finlandia-palkintojen viikko, kun eilen esiteltiin tietokirjallisuuden palkintoehdokkaat, huomenna lasten- ja nuortenkirjallisuuden, ja perjantaina kaunokirjallisuuden. Päivän Lehti kirjoitti tässä tietokirjoista, joiden aihealue liikkui elämäkerroista ilmastonmuutokseen.
Palkintolautakunnan valitsemista finalisteista voittajan päättää diktaattorimaisesti yksi henkilö. Tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee Yleisradion toimittaja, kirjailija Matti Rönkä. Palkinnon suuruus jokaisessa kategoriassa on 30 000 euroa, mutta voitto yleensä lisää huomattavasti myös kirjamyyntiä.
Skandaalinkäryä saatiin haistella heti, kun ehdokaskirjat julkistettiin. Yksi kuudesta ehdokkaasta on tietokirja Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into). Sen on kirjoittanut Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden työryhmä, jota johti vierailijaprofessori Hanna Nikkanen.
Yksi työryhmän kirjoittajista on Reetta Rönkä, Matti Röngän sekä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Suvi Aholan tytär. Reetta Rönkä ei ole enää mikään nuori opiskelija, vaan liki kolmekymppinen yhteiskuntatieteiden kandidaatti, joka on työskennellyt niin Uudessa Suomessa, Yleisradiossa kuin Nelosen uutisankkurinakin.
Matti Rönkä otti asian esille ehdokkaita julkistettaessa, ja totesi myös hänen omalla kustantajallaan Gummeruksella olevan palkintoehdokas.
– Kysyin tiedotustilaisuudessa kustantajilta näkemyksiä jääviydestäni. He eivät nähneet mitään ongelmaa siinä, ettenkö voisi valita voittajaa näistä ehdokkaista, Rönkä sanoi Helsingin Sanomille.
Asia ei kuitenkaan ole kustantajien päätettävissä, vaan kyseessä on koko palkinnon uskottavuus. Samasta syystä esimerkiksi kustantajien omiin palkintokilpailuihin eivät saa osallistua yhtiön työntekijöiden perheenjäsenet. Jo Finlandia-palkinnon säännöissä tulisi kieltää voittajan valinnan tekevän henkilön lähisukulaisten osallistuminen kilpailuun. Matti Röngän rooli selvisi huhtikuussa, kyseinen kirja julkaistiin lokakuussa.
On käsittämätöntä, että yhteiskunnalliseksi kustantajaksi itsensä profiloinut Into ylipäätään lähetti kirjan ehdokkaaksi, tai tutkivana toimittajana työskennellyt Long Play -verkkojulkaisun perustajajäsen Hanna Nikkanen sen hyväksyi – tietäen varmasti Reetta Röngän olevan valitsijan läheinen perheenjäsen.
Finlandia-voittajasta päättävä henkilö – tai esiraatina toimiva palkintolautakunta – ei nimittäin valitse voittajaehdokkaita kaikkien Suomessa ilmestyneiden kirjojen joukosta, vaan kustantajan on erityisesti lähetettävä kirja ehdokkaaksi ja maksettava 85 euron suuruinen osallistumismaksu.
Paradoksaalista on, että kyseessä ovat nyt nimenomaan journalistiikan opiskelijat. Koko episodi on siksi erityisesti myös eettinen kysymys. Jos tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsisi pääministeri Juha Sipilä ja hänen poikansa olisi yksi palkintoehdokaskirjan tekijöistä, moraalinen paheksunta olisi melkoinen.
Sanotaan, että korppi ei korpin silmää noki, ja Aamulehden kulttuuritoimittaja Simopekka Virkkula ehti jo vähätellä tapausta.
– Suomi on niin pieni maa, että parinkymmenen hengen porukkaan mahtuu aina yksi tuttu, kylänmies tai sukulainen.
Näin varmasti on, mutta ei kuitenkaan yhtään perheenjäsentä. Tuttavuuksia voidaan kyllä löytää runsaasti jo esiraadin osalta, kaikkien kuuden palkintoehdokaskirjan tekijöillä kun on toimittajatausta.
Palkintolautakunnan puheenjohtaja Harri Saukkomaa on kokenut journalisti ja nykyinen viestintäyrittäjä, samoin kolmijäsenisen raadin toinen jäsen, pitkään Helsingin Sanomissa työskennellyt Reetta Räty. Kolmas raadissa oli viestintäpäällikkö Johanna Kurkikangas.
Esimerkiksi Saukkomaa on toiminut Helsingin Sanomien lisäksi 1990-luvun alussa Suomen Kuvalehdessä, Yleisradiossa ja 2000-luvun alussa Yhtyneiden Kuvalehtien – nykyisen Otavamedian – julkaisu- ja sisältöjohtajana.
Hänen ammatilliseen tuttavapiiriinsä kuuluvat finalisteista näin ainakin Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Martti Backman, Suomen Kuvalehden toimittaja Riitta Kylänpää sekä Suomen Kuvalehden entinen kriitikko ja nykyinen Parnasson tuottaja Karo Hämäläinen. Otavamedia julkaisee sekä Suomen Kuvalehteä että Parnassoa.
Hyvän sään aikana on jo voittanut Otavan Kirjasäätiön Kanava-tietokirjapalkinnon, joten teos ei ole missään nimessä huono. Koska Hyvän sään aikana on palkintoehdokas, se tekee kuitenkin vääryyttä kaikille muille ehdokkaille, mutta myös 21 hengen työryhmän kirjoittajille itselleen, sillä Matti Rönkä ei enää voi käytännössä valita teosta voittajaksi – ei ainakaan uskottavasti.
Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja on selvillä 29. päivänä marraskuuta 2017.
Päivän Lehdelle antoivat jatkojutussa kommenttinsa työryhmän vetäjä, Kirjasäätiön edustaja sekä esiraadin puheenjohtaja. Artikkelin voit lukea tästä.
- Kirjoittaja on toiminut Yhtyneissä Kuvalehdissä ja Otavamediassa toimituspäällikkönä 1992–2016.
- EDIT 08.11.2017 klo 18:00 tarkennettu työryhmän koko.
Kommentoi Facebookissa