Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelee kuusi teosta – elämäkerroista ilmastonmuutokseen

Suomen Kuvalehden toimittaja Riitta Kylänpään perinpohjainen elämäkerta Pentti Linkola – ihminen ja legenda on yksi tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista.

Suomen Kuvalehden toimittaja Riitta Kylänpään perinpohjainen elämäkerta Pentti Linkola – ihminen ja legenda on yksi tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista. (Kuva Ari Heinonen)

Toimittaja Matti Rönkä ratkaisee lopullisen palkinnonsaajan.

FINLANDIA Tämän vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiksi palkintolautakunta on nimennyt Martti Backmanin Vakoojat, Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933 (Gummerus), Eeva Erosen Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen (Gaudeamus), Riitta Kylänpään Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala), Jenni Räinän ja Vesa Rannan Reunalla (Like), Alexander Stubbin ja Karo Hämäläisen Alex (Otava) sekä työryhmän ja Hanna Nikkasen Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into).

Ehdokkaissa on elämäkertoja varsinaisesti kaksi, Alexander Stubbista ja Pentti Linkolasta kertovat kirjat, lisäksi Martti Backmanin Vakoojat-teos sisältää loikkari Vilho Pentikäisen tarinan. Päivän Lehden artikkelin Pentti Linkolan elämäkerrasta löydät tästä.

Ajankohtaisia yhteiskuntateoksia ovat puolestaan Kiinan taloudesta kertova Jättiläisen askeleet, Suomen maaseudun elämästä kertova Reunalla sekä ilmastonmuutoksen vaikutusta Suomeen tarkasteleva Hyvän sään aikana.

Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi viestintäyrittäjä Harri Saukkomaa ja muina lautakunnan jäseninä viestintäpäällikkö Johanna Kurkikangas ja toimittaja Reetta Räty. Lautakunnan tehtävänä oli valita vähintään kolme ja enintään kuusi ehdokasta palkinnonsaajaksi ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen.

Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee toimittaja ja kirjailija Matti Rönkä. Viime vuonna Tieto-Finlandian sai toimittaja Mari Mannisen Kiina-aiheinen Yhden lapsen kansa.

Tämä viikko on Finlandia-ehdokkaiden, sillä keskiviikkona julkistetaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat ja perjantaina kaunokirjallisuuden ehdokkaat.

Kaikki Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 29.11.2017, jokainen Finlandia-palkinto on 30 000 euron suuruinen.

Kommentoi Facebookissa