Jukka Jalonen ei vieläkään kelpaa NHL:ään

Jukka Jalonen on valmentanut Leijonia kolmella eri vuosikymmenellä. (Kuva Jääkiekkoliitto)

NHL:n kaikki tulevan kauden päävalmentajapestit on täytetty. Jukka Jalonen ei kelvannut.

JÄÄKIEKKO Jukka Jalonen on Suomen menestynein jääkiekkovalmentaja. Hän on valmentanut Suomen jääkiekkomaajoukkueen kolme kertaa MM-kultamitaleille ja kerran olympiavoittoon.

Meriitit Leijonissa ovat Jalosella hurjat, mutta ne eivät näytä riittävän hänelle NHL-sopimukseen. Vuodesta toiseen Jalonen on saanut NHL-keskusteluissa pettyä.

NHL:ssä oli useita valmentajapaikkoja keväällä ja alkukesästä vapaana. Jalosen ympärillä riitti huhuja, mutta NHL-seurat katsoivat paremmaksi turvautua kotoiseen vaihtoehtoon.

Miksi Jalonen ei sitten kelvannut? Syynä on liian iso riski, jota NHL-seurojen toimitusjohtajat eivät oman asemansa säilyttämisen takia uskalla ottaa. Eurooppalaisvalmentajan epäonnistuminen tietäisi todennäköisesti potkuja myös seurapomolle.

Ja riskejä kyllä on. Jalosella ei ole kokemusta pohjoisamerikkalaisesta jääkiekosta kapeassa kaukalossa kuin Vancouverin 2010 olympiaturnauksesta. Seurajoukkuettakaan Jalonen ei ole valmentanut neljään vuoteen, eikä hän viimeisimmässä seurajoukkuepestissään Jokereiden päävalmentajana KHL:ssä menestynyt.

Maajoukkueturnauksen luonne on myös erilainen seurajoukkuekauteen verrattuna. Kyse on kuitenkin lyhyestä projektista.

Nyt näyttää siltä, että NHL:n ovet pysyvät Jaloselta säpissä. Hän jatkaa Suomen maajoukkueen päävalmentajana. Tehtävässä hän on viime vuodet viihtynyt hyvin ja tuloksissakaan ei ole valittamista.

Suomi kiittää NHL:n nurkkakuntaisuutta vielä toistaiseksi. Mutta tulevaisuudessa tilanne saattaa muuttua. Jos eurooppalaisvalmentaja tekee NHL:ssä läpimurron, tietää se NHL:ssä niin sanottua dominoefektiä. Yhtäkkiä moni suomalaisvalmentaja siirtyykin Pohjois-Amerikkaan.

Vielä 1970-luvulla NHL:ssä karsastettiin eurooppalaispelaajia. 1980-luvulla tilanne muuttui rajusti, kun Edmonton Oilers menestyi eurooppalaispelaajien, kuten Jari Kurrin avulla.

Eurooppalaisvalmentajista NHL:ssä päävalmentajapestiin ovat päässeet Alpo Suhonen ja Ivan Hlinka. He eivät menestyneet, mutta 2020-luvulla eurooppalaiset opit saattavat viedä NHL-jääkiekkoa eteenpäin aivan toisella teholla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomen jääkiekon ”tuntemattomat sankarit” – Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen

Kommentoi Facebookissa