Suomen jääkiekon ”tuntemattomat sankarit” – Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen

Artturi Lehkonen (numero 62) ja Mikko Rantanen (96) voittivat Colorado Avalanchessa Stanley Cupin. (Kuva AOP)

Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen ovat ensimmäiset suomalaiset Stanley Cup -voittajat viiteen vuoteen. Monille suomalaisille he ovat tuntemattomia suuruuksia.

JÄÄKIEKKO Colorado Avalanche voitti NHL:n Stanley Cupin ja palautti samalla suomalaispelaajat mestaruuskantaan viiden vuoden tauon jälkeen. Avalanchessa mestaruutta juhlivat suomalaisista hyökkääjät Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen.

Suomesta tuli jääkiekon suurvalta jo 1990-luvulla, mutta Stanley Cup -mestaruuksia suomalaiset ovat voittaneet vähän. Stanley Cupin ovat suomalaisista voittaneet vain kaksi maalivahtia, kolme puolustajaa ja yhdeksän hyökkääjää.

Suomen kiekkohistoriaa tarkastellessa on yllättävääkin, että suomalaisia oli pelannut jo kolmessa Stanley Cupin mestarijoukkueessa ennen kuin Leijonat saavutti ensimmäisen arvokisamitalinsa voitettuaan hopeaa Calgaryn olympialaisissa 1988. Jari Kurri oli sitä ennen voittanut Edmonton Oilersissa kolme, Esa Tikkanen kaksi Stanley Cupia ja Calgaryn olympiahopeajoukkueessakin pelannut Reijo Ruotsalainen yhden Stanley Cupin.

Tikkanen ja Kurri ovat voittaneet peräti viisi Stanley Cupia. Ruotsalaisella on tilillään kaksi Stanley Cupia. Heidän lisäkseen useamman NHL-mestaruuden on suomalaisista voittanut vain Olli Määttä, joka juhli Stanley Cupia Pittsburgh Penguinsissa 2016 sekä 2017.

Edmonton Oilers voitti mestaruuden viidesti vuosina 1984, 1985, 1987, 1988, ja 1990 ja teki NHL:ää samalla Suomessa tunnetuksi Kurrin, Tikkasen ja Ruotsalaisen avulla. Tikkanen voitti viidennen mestaruutensa 1994 New York Rangersissa, mutta sen jälkeen suomalaiset Stanley Cup -voittajat olivat harvassa.

Jere Lehtisestä tuli ensimmäinen Leijonien arvokisakultamitalisti, joka voitti myös Stanley Cupin. Lehtinen juhli mestaruutta Dallas Starsissa 1999.

Tämän vuoden mestari Colorado Avalanche voitti edellisen Stanley Cupinsa 2001. Joukkueessa oli silloin mukana Ville Nieminen.

Teemu Selänne ei voittanut Leijonissa arvokisakultaa, mutta Stanley Cupia hän pääsi juhlimaan. Selänteen unelma toteutui Anaheim Ducksissa 2007.

Valtteri Filppula toimi Leijonien kapteenina 2022 sekä olympiakultaa että MM-kultaa voittaneessa joukkueessa. Stanley Cupin Filppula voitti Detroit Red Wingsissä 2008. Hän on ensimmäinen suomalainen kolmen kullan kerhon jäsen eli Stanley Cupin, olympiakullan että MM-kullan voittanut pelaaja.

Suomalaismaalivahdeista Stanley Cupin ovat voittaneet Antti Niemi Chicago Blackhawksissa 2010 ja Tuukka Rask Boston Bruinsissa 2011. Maalivahti Antti Raanta oli mukana Chicagon mestarijoukkueessa 2015, mutta hänen nimeään ei ole pokaalissa, koska ottelumäärän osalta kriteerit eivät täyttyneet. Raanta sai kuitenkin Stanley Cup -sormuksen.

Chicagon 2015 joukkueessa suomalaisista lasketaan mestareiksi Kimmo Timonen ja Teuvo Teräväinen. Timosen peliura sai tuolloin upean päätöksen.

Tämän vuoden mestarit Rantanen ja Lehkonen ovat jääkiekkoa satunnaisesti seuraaville suomalaisille tuntemattomia suuruuksia. Kurri ja Tikkanen taas olivat 1980-luvulla Suomessa supertähtiä.

Moisen tilanteen selittää Suomen maajoukkueen menestys. NHL ei päästänyt pelaajiaan Pekingin olympialaisiin ja Leijonien viime vuosien MM-kultajoukkueissakin NHL-vahvistuksia on ollut hyvin vähän.

Marko Anttila ei ole koskaan pelannut NHL:ssä, mutta hän on viime vuosina ollut mukana Leijonien kaikissa menestysjoukkueissa. Suomalaisia kiinnostaa ensisijaisesti maajoukkuemenestys ja Anttilan Leijona-karisma onkin jättänyt nuoret suomalaiset NHL-tähdet varjoonsa.

Rantanen on pelannut Leijonissa useammassa arvoturnauksessa. Hän oli mukana MM-kisoissa 2016, 2017 ja 2018.

Vuonna 2016 Rantanen nuorten MM-kultaa ja miesten MM-hopeaa, mutta suuremman julkisuuden noissa joukkueissa saivat osakseen Patrik Laine ja Sebastian Aho. Vuosina 2017 ja 2018 Leijonat ei voittanut mitalia, eikä Rantanen saanut joukkueissa merkittävää julkisuutta. Pekingin olympialaisiin Rantanen valittiin viime syksynä, mutta olympialaisiin hän ei lopulta päässyt NHL:n idioottimaisen ratkaisun takia.

Lehkonen on pelannut kaksissa Stanley Cupin finaaleissa ja voitti Stanley Cupin toisella yrittämällä. Miesten maajoukkueessa hän ei ole pelannut arvoturnauksissa koskaan.

Suomen julkisuudessa tunnetumpi Lehkonen onkin Artturin isä Ismo Lehkonen. Valmentajana Lehkonen muistetaan HIFK-aikojensa ”noutaja”-huudostaan, mutta viime aikoina hän on niittänyt positiivista mainetta arvostettuna median asiantuntijakommentaattorina.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Colorado juhlii – Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen Stanley Cup -mestareita

Kommentoi Facebookissa