Jukka Jalosella haaste Turussa – Venäjän sulkeminen laittoi työrutiineja uusiksi

Jukka Jalonen on valmentanut Leijonia kolmella eri vuosikymmenellä. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Jukka Jalonen palaa Leijonien kanssa Turkuun kymmenen vuoden tauon jälkeen.

JÄÄKIEKKO Suomen jääkiekkomaajoukkueen valmennusjohdon työrutiinit ovat tällä kaudella muuttuneet suomalaispelaajien poistuttua joukolla KHL:stä. Nyt Jokereiden pelejä ei enää ole, vaan seurataan SM-liigaa sekä Ruotsin ja Sveitsin pääsarjoja.

Ukrainan sodan myötä työnkuva sarjojen seuraamisessa on palannut 20 vuoden takaiseen tilanteeseen. Aikaan, jolloin Venäjän jääkiekko oli kriisissä, eivätkä suomalaiset siellä halunneet pelata.

– Ennen tää oli erilaista. KHL:ää seurattiin Hartwall-areenalla. Nyt ei ole KHL:ää, vaan katsotaan enemmän SM-liigaa ja käydään Ruotsissa ja Sveitsissä. Siellä on enemmän suomalaispelaajia kuin aikoihin, kun KHL on nyt niin kuin paketissa Suomen osalta, arvioi Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen.

Entinen Hartwall-areenakin on venäläisomistuksensa takia toistaiseksi suljettuna. Karjala-turnaus pelataan ensi viikolla Turussa kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Jalonen oli valmentamassa Leijonia edellisessä Turun Karjala-turnauksessa 2012. Silloin NHL:n työsulun takia Leijonilla oli todella kova maalivahtiosasto.

– Muistan, että Pekka Rinne ja Tuukka Rask olivat maalissa. En muuta oikein muistakaan siitä turnauksesta. Tommoisia veskareita, jotka ovat maailmanluokan kavereita, oli mahdollisuus saada, niin se on jäänyt mieleen, Jalonen muistelee.

Jalonen korostaa, ettei turnauskaupungilla ole sinänsä merkitystä.

– Ei muuta sinänsä mitään, ollaanko Helsingissä vai Turussa. Ihan samanlainen valmistautuminen. Toivotaan, että tulee väkeä. Hartwallilla kuitenkin aina oli porukkaa varsinkin viikonloppuna.

Venäjä on suljettu kansainvälisestä jääkiekosta, joten Leijonat aloittaa turnausurakkansa ottelulla Sveitsiä vastaan. Vastustaja on vahva.

– Sveitsi on huippujoukkue. Heidän kanssaan saa tehdä ihan kovia työpuhteita aina. Sveitsin liiga on huippuliiga, Jalonen toteaa.

Suomi lähtee ensi viikolla Turussa pelattavaan jääkiekon Karjala-turnaukseen kokeneella ryhmällä. Osaltaan kokemuksesta kertoo, että Mörkö, eli olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Marko Anttila on yhä mukana.

Ensikertalaisiakin Jukka Jalonen valitsi mukaan. A-maajoukkueessa debytoivat hyökkääjät Aapeli Räsänen, Joona Ikonen, Joose Antonen sekä Eetu Liukas. Kaikki ovat tuttuja kavereita SM-liigassa.

Jalonen kommentoi ensikertalaisista seuraavasti:

– Räsänen on KalPan kultakypärä ja ykkössentteri. Varmaan silleen erottuu massasta. Rightin senttereitä vähemmän on muutenkin esillä. Vahva aloittaja. Pystyy myös molempiin suuntiin pelaamaan. Fiksu kaveri noin kentän ulkopuolellakin.

– Antonen on KooKoossa koko ajan Ilveksen jälkeen nostanut kokonaisvaltaisen pelaamisensa tasoa. Jo Ilveksessä häntä paljon seurattiin. Taidot kiekon kanssa riittävät ja parhaimmillaan on siinä erinomainen taikuri. Peli ollut ehkä ailahtelevampaa aikaisemmin, mutta nyt on jämäkämpää tekemistä molempiin suuntiin.

– Ikonen on vähän pienikokoisempi, mutta on todella monipuolinen pelaaja. Pystyy pelaamaan ylivoimaa ja alivoimaa. Tosi sitkeä kamppailija kokoonsa nähden. Tasainen ja luotettava pelaaja kaikinpuolin. Ottanut napsun eteenpäin tänä syksynä viime kauteen verrattuna.

– Liukas on nuorin meidän joukkueesta. Viime keväänä pelasi jo hyvät playoffit. Jatkanut samalla lailla HPK:ssa. Isokokoinen ja fyysinen pelaaja. Pelaa puhtaasti kovaa. Menee maalille ja on röyhkeä. Oikealla tavalla epäitsekäs joukkuepelaaja.

Jalonen korostaa, ettei ensikertalaisuudella ole valinnoissa sinänsä merkitystä, vaan hyvät otteet seurajoukkueissa ratkaisevat. Kaikilla valituilla on mahdollisuus yltää MM-kisajoukkueeseen.

– Joukkue rakentuu aina silleen, ketkä ovat pelanneet seurajoukkueissaan hyvin. Saavat sitten täällä meillä näyttöpaikan.

Kauden toinen EHT-turnaus pelataan joulukuussa. Silloin mukana on eri joukkue.

– Seuraavaan turnaukseen otetaan täysin eri joukkue. Meillä on iso ryhmä hyviä pelaajia. Tilanne on hyvä, Jalonen paljasti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonat valittu Karjala-turnaukseen – SM-liiga vahvasti edustettuna

Kommentoi Facebookissa